Preşedintele COSR îşi asumă neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio
23.08.2016, 09:56Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, a afirmat că îşi asumă "neîndeplinirea obiectivului" delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, într-o declaraţie de presă publicată pe site-ul forului olimpic naţional.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
"Doresc să îmi asum în faţa opiniei publice din România, ca preşedinte al COSR, neîndeplinirea obiectivului la această ediţie a Jocurilor Olimpice - Rio 2016. Analiza responsabilităţilor, a rezultatelor şi a pregătirii competiţiei o vom face, aşa cum este normal, în cadrul Comisiei Tehnice, pe care o voi convoca în cel mai scurt timp statutar posibil. În prima şedinţă a Comitetului Executiv, personal, şi sper că întreaga echipă de conducere, să ne depunem mandatul în faţa celor ce ne-au ales, pentru ca analiza activităţii să nu fie blocată din considerente ierarhice, de funcţie", afirmă Petrache.
Preşedintele COSR face un apel la opinia publică "să fie alături de sportivii şi antrenorii români, indiferent de rezultatele pe care aceştia le obţin. Dezamăgirile, tristeţile şi bucuriile lor sunt ale noastre, ale tuturor, şi doar arătându-le susţinere în ceea ce fac îi putem încuraja şi motiva în a accepta noi provocări sportive".
Totodată, Petrache îşi exprimă speranţa că poate Jocurile de la Rio vor marca un nou început în sportul românesc, o schimbare profundă a acestuia.
"Poate că Jocurile Olimpice de la Rio vor fi borna care marchează sfârşitul unui drum în sportul românesc şi, în acelaşi timp, un nou început, o schimbare structurală, profundă, a acestuia; o racordare legislativă, financiară şi funcţională a sportului românesc la realităţile lumii sportive ale secolului al XXI-lea.
Sportul românesc este astăzi blocat în cadrul legislativ şi organizatoric al României anilor '70-'80 din secolul trecut. Performanţele individuale, eforturile remarcabile ale unor sportivi şi tehnicieni, sacrificiile acestora şi ale familiilor lor nu pot suplini, la nivel naţional, un sistem sportiv depăşit, anacronic", susţine preşedintele COSR.
Alin Petrache consideră că "rezultatele de la Rio nu sunt decât o confirmare a realităţii sportului românesc de astăzi", iar "măsurile pompieristice, de heirup, chiar înnobilate de eforturile extraordinare ale unor federaţii, ale unor sportivi şi ale unor antrenori de excepţie, nu pot duce la performanţe sistemice", precizând că în cei aproape doi ani de când a fost ales în funcţia de conducător al COSR a căutat să pună în aplicare principiile din programul votat de Adunarea Generală a COSR la alegerea sa, "România olimpică 2014-2024".
Preşedintele COSR este de părere că "nu o persoană sau mai multe, fie ele alese sau numite, din structurile cluburilor sportive, ale federaţiilor, ale COSR sau ale ministerului de resort, pot, prin venirea sau prin plecarea lor, să schimbe sistemul sportiv românesc. O schimbare structurală nu ţine de persoane, de funcţii sau organigrame". Petrache spune că e nevoie de un "Acord Naţional pentru Sport", care să integreze toate segmentele mişcării sportive-şcolare, universitare, de masă, de performanţă - "într-o perspectivă de dezvoltare de 10-20 de ani, într-un cadru legislativ şi financiar garantat de lege, cu o structură organizatorică şi funcţională conformă cu realităţile sportive ale lumii în care trăim - aceasta este condiţia renaşterii sportului românesc".
În final, Alin Petrache le-a mulţumit tuturor sportivilor şi antrenorilor români prezenţi la Rio, tuturor celor din echipa olimpică. "A fost o onoare pentru mine să fiu alături de voi. Aşa cum am spus mereu, victoriile sunt doar ale voastre", a arătat preşedintele COSR.
"Pentru toţi sportivii României care, începând de astăzi, privesc către Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, un îndemn: Aveţi încredere, nu vă pierdeţi speranţa! Veţi fi acolo şi veţi reuşi!", a încheiat Petrache.
Înaintea plecării delegaţiei României la Rio de Janeiro, Alin Petrache declara că, ţinând cont de estimările federaţiilor naţionale, aşteaptă ca România să obţină între şase şi opt medalii, poate chiar nouă la Jocurile Olimpice 2016.
România a participat cu 96 sportivi şi 7 rezerve la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în perioada 5-21 august, şi a cucerit cinci medalii, una de aur (echipa feminină de spadă), una de argint (dublul Horia Tecău/Florin Mergea la tenis) şi trei de bronz (halterofilul Gabriel Sîncrăian, la categoria 85 kg; echipajul feminin de 8+1; Albert Saritov, lupte libere, categoria 97 kg).
Sportivii români au mai reuşit o clasare pe locul 4 (gimnastul Marian Drăgulescu, la sărituri), trei locuri 5 (Corina Căprioriu - judo, categoria 57 kg; luptătorul de greco-romane Alin Alexuc, categoria 98 kg; sabrerul Tiberiu Dolniceanu) şi un loc 6 (gimnastul Andrei Muntean, la paralele).
Astfel, România a avut cea mai slabă clasare în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice după cel de- Al Doilea Război Mondial, locul 47.
Trendul descendent al sportului românesc se menţine după locul 14 la Atena (2004), 17 la Beijing (2008) şi 27 la Londra (2012). Cea mai bună clasare a României la o ediţie a Jocurilor Olimpice a fost în 1984, la Los Angeles, locul al doilea, urmată de un loc 5 la Montreal, în 1976, şi locul 6 la Moscova, în 1980.
AGERPRES
Etichete: jocurile olimpice , cosr , rio 2016 , alin petrache , jo 2016
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Makaveli, pe numele său real Virgil Alexandru Zidaru, influencer și, mai nou, consilier parlamentar...