Reacţia organizatorilor de la Australian Open, după ce jucătorii s-au plâns de temperaturile ridicate
19.01.2018, 18:10Primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, se confruntă cu temperaturi extreme. Joi au fost 40 de grade Celsius în aer și 69 la nivelul suprafeței de joc, fapt resimțit din plin de jucători.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Imaginea zilei a oferit-o Alizee Cornet. În setul secund al meciului pierdut cu Elise Mertens, după ce a servit, franțuzoaica s-a prăbușit pe teren, pur și simplu și a avut nevoie de intervenția medicilor, care i-au verificat tensiunea.
"Cred că au fost 70 de grade", a spus și Marta Kostyuk, după meciul pierdut în fața Elinei Svitolina.
Şi Ana Bogdan s-a plâns după victoria din turul secund, cu Putintseva: "Am intrat pe teren și nu puteam să respir. În primele game-uri îmi era imposibil să respir, trăgeam aer și mi se usca gâtul, mi se uscau ochii, atunci când îmi bătea vântul în față. În setul al doilea, după schimburile mai lungi, îmi ardeau tălpile și după fiecare set mi-am schimbat șosetele", a spus Ana Bogdan.
Novak Djokovic, de cinci ori campion la Openul Australian, a numit condițiile de joc drept "brutale și la limita extremă", iar adversarul său din turul 2, Gael Monfils, a spus că "muream pe teren. Cu siguranță că ne-am asumat un risc".
De temperaturile insuportabile s-a plâns și Petra Martic, care a spus că a luat calmante pentru a putea suporta bășicile de la picioare, cauzate de căldură: "A fost chiar urât. Cred că am fost norocoase să jucăm pe arena Rod Laver pentru că am avut parte de ceva umbră, așa că te mai puteai ascunde de razele soarelui pentru câteva secunde, între puncte. În afară ce asta, trebuie să fii tare din punct de vedere psihic și pregătită să suferi pe teren pentru a putea trece mai departe", a spus jucătoarea croată.
În aceste condiții se pot aplica măsurile de forță majoră, care includ, mai întâi, decalarea orelor de joc, iar apoi, amânarea meciurilor din cursul unei zile de concurs. Oficialii susțin că au fost la un pas de aceste măsuri speciale.
"Totuși, suntem un turneu în aer liber. Vrem ca această competiție să rămână una în aer liber cât mai mult posibil, dar în același timp vrem să asigurăm sănătatea jucătorilor și să avem grijă de ei", a afirmat directorul turneului, Craig Tiley.
Unii jucători au cerut chiar schimbarea regulamentului, printre care și Alizee Cornet: "Cred că este foarte periculos ce se întâmplă. Nu suntem roboţi, regulile trebuie schimbate!"
Măsurile de forță majoră, în ceea ce privește căldura extremă, au în vedere nu doar temperatura în sine, ci o combinație de factori, inclusiv temperatura, umiditatea și viteza vântului. Ultima dată, turneul a fost întrerupt la ediția din 2014, atunci când orașul Melbourne s-a confruntat cu temperaturi de peste 40 de grade celsius timp de trei zile consecutive.
"Țin minte când au fost patru zile la rând cu temperaturi de 40 de grade, în urmă cu câțiva ani. Acum avem două zile la rând. Este, în mod, cert, o provocare", a spus și Roger Federer.
Până și comentatorii televiziunii australiene s-au întrebat: "Dacă nu aplici acum planul de forță majoră, atunci când?"
Galerie Foto
Spectatorii au fost sfătuiți de către organizatori să poarte șepci sau pălării și să bea lichide multe pentru a reduce posibilitatea de a face insolație. Multe locuri din tribune au fost lăsate goale pentru că spectatorii, deși aveau bilete, au preferat să stea acasă.
Decizia ca turneul să se dispute, totuși, în aceste condiții, ar putea-o afecta și pe Simona Halep. Meciul său cu Lauren Davis, din turul 3, e programat la ora locală 11:00 și va fi LIVE TEXT pe www.digisport.ro
Etichete: djokovic , federer , australian open , cornet , monfils , tenis australian open , canicula , temperaturi extreme , tenis calduri extreme , tenis canicula , tenis canicula australian
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au...