VIDEO EXCLUSIV Ianis Hagi, cu psiholog, engleză și facebook spre Europeanul U17
22.02.2015, 13:03Premier League: Nottingham - Tottenham, joi, 17:00, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
Naționala U17, sau ”naționala lui Ianis Hagi”, așa cum e mai bine cunoscută, e răsfățata programelor pentru juniori implementate de actuala conducere a FRF. Pentru că e prima - și singura, până acum - națională care a trecut de grupa preliminară și se află la doar un singur turneu de calificarea la Campionatul European, Federația și-a concentrat atenția și bugetul asupra ei.
Se poate spune că e lotul de juniori care beneficiază de cele mai bune condiții de pregătire din toată istoria FRF. 40 de zile de cantonamente, în cinci stagii de pregătire, dintre care trei în străinătate. Plus amicale în rafală, cu echipe de club de afară sau cu alte naționale calificate la turneul de elită din Anglia, de la finalul lui martie. Acolo unde echipa antrenată de Bogdan Vintilă, cel care a preluat-o după ce Răducioiu o calificase din primul turneu preliminar, va juca împotriva Sloveniei, Norvegiei și Angliei.
Pe lângă aceste facilități asigurate de FRF, Vintilă mai beneficiază și de cele oferite recent de UEFA. 2015 este primul an în care turneele finale al CE de juniori vor avea 16 echipe, nu 8, ca până acum. Așa că, de la turneele de elită nu se vor mai califica doar câștigătoarele de grupă, ci și cele mai bune 7 locuri 2 din cele 8 grupe. Practic, s-au dublat șansele.
Kovacs: ”Celelalte țări au condiții chiar mult mai bune”
La prima vedere, Vintilă se lovește și de reversul medaliei. Ținând cont de toate aceste lucruri, a devenit automat și selecționerul cu cea mai mare presiune de până acum. Iar calificarea pare că trece la un alt nivel de percepție. De la cel de mare performanță la cel de obligativitate. Dar doar pare, conform directorului de dezvoltare din FRF, Zoltan Kovacs, care ne readuce cu picioarele pe pâmânt.
”Da, e adevărat. Nu cred că au mai fost vreodată în România condiții de pregătire la fel de bune precum acestea pentru lotul U17. Dar ceea ce noi nu realizăm e că asta nu înseamnă nici pe departe că vom câștiga. Pentru că celelalte țări au condiții chiar mult mai bune. Și asta în fiecare zi, nu numai la loturile naționale, ci și la cluburi. Plus că ele au pornit aceste programe de pregătire cu mult înaintea noastră. Țări la care ne uităm - nu știu de ce - cu superioritate, cum ar fi Slovenia sau Islanda, au un avans bun în fața noastră. Ca să nu mai vorbim de națiunile mari ale fotbalului... Trebuie să înțelegem că noi doar facem primii pași spre normalitate”.
Ultima calificare la juniori a fost în 2011
Ca să înțelegem ce reprezintă pentru România o calificare la un turneu final de juniori, trebuie să enumerăm doar câteva repere. Ultima astfel de calificare a fost în 2011, când generația condusă de Adrian Văsâi, care-i avea în componență pe Brănescu, Vaștag, Buia, Țîru sau Vână, a terminat ultima în grupă la turneul final (locul 3 îi asigura prezența la Campionatul Mondial). În total, luând în considerare toate loturile (U17, U19, U21), după 1990 au fost doar 8 calificări (nu luăm în considerare prezența datorată organizării turneului final) – 6 la U17, câte una la U19 și U21. Iar la un Campionat Mondial la nivel de juniori sau tineret nu am mai ajuns din 1981! De la generația ”cangurilor” Balint, Rednic, Andone sau Gabor.
”Eu sunt cel care vă ajută să vă atingeți nivelul vostru maxim de performanță”
Printre ultimele inovații în pregătire testate de FRF la lotul U17 se numără lecțiile de engleză, psihologie și de social media, care au fost implementate în cantonamentul de la Tărlungeni. Primul care a intrat pe ”scenă” a fost psihologul.
”Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l știți e că eu sunt pentru voi acel om care vă ajută să atingeți nivelul vostru maxim de performanță. Ați trăit o grămadă de momente în care erați la pământ și ați zis <nu, se poate!>. Și v-ați ridicat când credeați că nu mai aveți energie. Pentru că mintea are întotdeauna rezerve de energie și ea dă comandă corpului. Și corpul se ridică, se mobilizează și face performanță. Că despre asta e vorba... Care e diferența dintre doi oameni căzuți, între care doar unul reușește? Cel care nu reușește rămâne căzut și se vaită, iar celălalt se ridică și merge mai departe. Asta înseamnă să ai mentalitate de învingător. Nu cum ați pierdut un meci ați picat cu totul... Nu. E un meci, se face analiză și se trece la următorul joc. În afară de acest lucru, vreau să vă readuc bucuria de a juca. Câteodată, oamenii rămân încrâncenați în ceea ce fac și uită de fapt pentru ce fac”, a fost o parte din discursul psihologului adus de FRF la Tărlungeni.
Vintilă: ”Psihologul e un antrenor mental”
”Mi se par foarte utile aceste lecții și sunt bucuros că și jucătorii au răspuns pozitiv. E bine, pentru că le mai ia un pic mintea de la antrenamente. A fost o surpriză plăcută în special la engleză, unde am văzut că se descurcă foarte bine. Și la psihologie au reacționat ok, ar fi bine să fie implementate aceste ședințe și la cluburi. Pentru că eu le consider antrenamente mentale. Așa cum am un preparator fizic, un antrenor cu portarii, trebuie să am și un antrenor mental”, e de părere selecționerul Bogdan Vintilă.
”În viața mea nu am trecut prin așa ceva, pur și simplu am rămas mirat. În primul rând, îmi schimbă modul de a gândi. Mă ajută foarte mult mental. Sincer, eu sunt un jucător de moral. Am momente când cad foarte ușor și am momente când sunt cu moral și simt că pot să fac orice. Dar dacă sunt jos, mă ridic mai greu”, spune și Radu Motreanu, unul dintre componenții lotului U17.
”Facebook vă poate distruge ca fotbaliști”
A fost apoi rândul lui Gabriel Berceanu, managerul de comunicare al FRF, să discute cu juniorii despre impactul rețelelor sociale asupra imaginii lor.
”Vreau să vorbim despre social media. Adică facebook, în principal, instagram, twitter, watsapp, toate acestea sunt social media. Poate vă pare ceva neînsemnat, dar vă asigur că vă poate distruge ca fotbaliști. Pentru că pagina ta de facebook reprezintă imaginea ta în fața lumii. Și pagina ta personală e acum pagina jucătorului echipei naționale a României. Tu nu mai ești, nu mai poți fii, precum ceilalți. Sfatul meu e acesta. Să postați doar pozele pe care nu ți-ar fi rușine să le arătați mamei”. După care au urmat câteva câteva exemple chiar din rândul jucătorilor de față, unele cu potențial de a eclipsa episodul ”Torje și Steaua e numai una”.
”Nu mă gândeam că se poate ajunge așa departe de la o poză”
”Am observat că aveau ochii mari la discuția despre facebook. Au primit o lecție bună. M-am uitat la ei, i-a marcat profund. A fost un șoc pentru ei, nu o surpriză. Nu realizau cât de mult îi poate afecta ce postează”, a observat Vintilă. ”Eu am fost surprins tare. Nu mă gândeam că se poate ajunge așa departe de la o poză. Eu postam orice, recunosc. Cum făceam ceva, direct pe facebook. Acum gata, s-a terminat”, spune și Vlad Mihalcea, unul dintre juniori.
Programul naționalei U17
15-24 ianuarie – cantonament la Tărlungeni
1-10 februarie – cantonament Turcia
18-22 februarie – cantonament Mogoșoaia
23-27 februarie – cantonament Scoția
9-18 martie – cantonament Olanda
21-26 martie – turneul de elită din Anglia
Meciuri amicale
2 februarie România U17 – Tromso U17 3-2
6 februarie România U17 – Young Boys U18 4-2
8 februarie România U17 – Ungaria U17 2-1
9 februarie România U17 – Silkeborg U18 3-2
24 februarie Scoția U17 – România U17
26 februarie Scoția U17 – România U17
Turneul de elită
21 martie România U17 – Slovenia U17
23 martie România U17 – Norvegia U17
26 martie România U17 – Anglia U17
Etichete: hagi , digisport , ianis hagi , program digisport , nationala u17 , reportaj nationala u17
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Trei poliţişti au fost spitalizaţi, în dimineața de Crăciun, după ce autospeciala în care se aflau...