Video Exclusiv Documentar Digi Sport dedicat lui Helmut Duckadam! ”Eu am avut o singură avere!”
articol scris de Digi Sport01.04.2025, 18:36
Helmut Duckadam, ”Eroul de la Sevilla”, portarul român care a intrat în Cartea Recordurilor, ar fi împlinit pe 1 aprilie vârsta de 66 de ani.

SuperLiga: UTA - Sepsi, vineri, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Oțelul - Unirea Slobozia, vineri, 17:00, DGS 1
Din păcate, Helmut Duckadam a murit la data de 2 decembrie 2024, la Spitalul Militar, unde a fost internat din cauza unor dureri de spate.
Digi Sport a realizat un documentar emoționant dedicat fostului mare goalkeeper, care a fost special difuzat marți, 1 aprilie, o zi care ar fi trebuit să fie una de mare sărbătoare în familia Duckadam.
Alexandra Duckadam, soția lui Helmut, a fost de acord cu realizarea materialului, unul care a cuprins, timp de 60 de minute, întreaga viață a celui care a fost Duckadam, ani buni și expert Digi Sport.
Documentarul amintește meciurile între nemți și români din Semlac, primele mănuși din palete de tenis de masă, cum ar fi trebuit să ajungă la Craiova în loc de Steaua sau cum s-a antrenat în radiațiile de la Cernobîl înainte de finala de la Sevilla, dar și multe altele.
VIDEO cu o parte din documentarul Digi Sport dedicat celui care a fost Helmut Duckadam

”Eu sunt din comuna Semlac, erau două străzi principale, strada românească și strada nemțească. Pe strada nemțească erau 90 la sută germani și la români invers.
Și făceam campionat, nemții cu românii, ne antrenam în fiecare după-amiază pentru asta.
Bunica m-a dus la fotbal. Practic, ea a fost mai mult decât o mamă pentru mine. Din păcate, mama s-a despărțit de tata după 16 ani și a plecat o perioadă prin Oltenia, iar eu am rămas acasă cu bunica.
Avea o pensie de 116 lei, pensie de CAP... Ca să-ți dai seama, un drum până la Arad cu trenul costa 18 lei... Ea m-a învățat multe și a fost omul cel mai drag pentru mine”, a povestit Duckadam, pentru Digi Sport.
Duckadam nu a fost convins de la început că va ajunge un mare fotbalist, astfel că avea pregătit și un plan de rezervă.
”După ce am terminat școala generală la Semlac, m-am dus la Arad, la Liceul Industrial al Uzinei de Vagoane Arad și am făcut trei ani Profesională și ca meserie sunt frezor-rabotor.
Deci eu am practicat acea meserie. Făceam două zile pe săptămână cursuri și restul practică, am lucrat și în fabrică. Chiar mi-a plăcut. Aveam de ales între asta și strungar sau alte meserii și eu am ales această meserie pentru că-mi plăcea”, mai spunea fostul mare portar.
Cum a ajuns Duckadam la Steaua
”Am mai avut oferte. Da, de la Craiova. Eram la națională într-un cantonament la Snagov. Și, în acea perioadă, Lung și Boldici, care erau portarii Craiovei, nu aveau o perioadă foarte bună.
Bine, Steaua n-avea o perioadă de câțiva ani, erau în căutări. Și eram cu Costică Ștefănescu și cu Sameș, venise și generalul Dragnea, și unul spunea: ”Uite, domnul general, să-l luăm pe Duckadam la Craiova!”. Celălalt la fel: ”Mai bine la noi, la Steaua”. Iar eu eram de față.
Iar la un moment dat, Mircea Lucescu m-a chemat deoparte și mi-a zis: ”Te doresc ăștia de la Craiova să mergi acolo, îți dau și 50.000 de lei”. Erau bani mulți atunci... Nici nu știam cum arată 50.000 de lei. ”Uite, poți să faci și o facultate”, a continuat el.
(nr. de ce ați refuzat?) Pentru că trebuia să fac armata! (n.r. râde). Am stat eu acasă cu familia și m-am sfătuit. Dacă nu ma duc la Steaua, cine știe unde mă trimit să fac armata? Joc pe la Sighet, pe la Rădăuți, eu știu pe unde... Și am vorbit cu nea Ion Alecsandrescu și nea Ion mi-a zis: ”Noi nu putem să-ți dăm atât, dar o aprobare de mașină, ceva pentru mutat, dăm și noi 30.000 de lei”. Și așa am semnat cu Steaua. Deci, practic, mai mult de frica armatei. Că banii nu i-am văzut niciodată, aprobare de ARO n-am primit decât după ce am fost operat, deci mi-au dat-o de milă... Dar cred că a fost alegerea bună până la urmă”.
Duckadam: ”Am avut o singură avere, numele meu”
Duckadam a mai spus și care a fost cea mai mare avere a sa.
”Vreo 25-30 de milioane de euro cred, la ce prețuri sunt acum. Dacă aș fi prins și eu un contract afară după 1990, probabil că aș fi avut o viață mai liniștită. Dar am trecut peste acea fază când mi-a fost foarte greu financiar.
Iar singurul om care m-a ajutat atunci, voi menționa mereu asta, a fost Gigi Becali. Îi rămân veșnic recunoscător. Nu au tras banii la mine… Eu și după ce am lucrat la Vamă am ieșit mai sărac decât am intrat, că toată lumea mă întreba cum de nu mi-am luat și eu o casă, o mașină… Pentru că le-am spus copiilor mei: eu am avut o singură avere, numele meu.
Pe care nu l-am pătat nici când am fost la Poliția de Frontieră, încerc să nu-l pătez nici când particip la emisiuni. Un nume care trebuie să rămână copiilor, nepoților, iar lumea, atunci când îl rostește, să-și aducă cu plăcere aminte de mine”, a mai spus Duckadam.
Etichete: duckadam , helmut duckadam , alexandra duckadam , documentar duckadam
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News

O interceptare publicată de serviciile de informații militare ale Ucrainei arată lipsa de...