Premiul Helmut
Duckadam acordat de Digisport

Voteaza cel mai bun portar
din SuperLiga!

Alege-ți favoritul

Regulament Premiu Helmut Duckadam

La sondaj vor fi înscriși 16 portari de la cele 16 echipe din SuperLigă. Poate fi aleasa o singura varianta

Voturile cititorilor reprezintă 50% în stabilirea portarului care va cuceri Trofeul Helmut Duckadam.

Cealaltă jumătate va fi constituită din alegerile invitatilor speciali de la emisiuni și cele ale jurnaliștilor, de la Digi Sport.

Cititorii vor putea vota o singură dată, într-un interval de 12 ore.

Votul pe site se va încheia pe 4 mai, ora 23:59, iar câștigătorul va fi anunțat pe 7 mai, ziua în care Steaua a cucerit Liga Campionilor Europeni, în 1986

Volume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Uriașul Meu

În meseria de jurnalist se întâmplă de multe ori să afli știrea înainte să apară pe undeva. Nu neapărat că ești primul care o află, dar sunt vorbe, fapte și întâmplări care ajung la urechile tale instantaneu, până să apuce cineva să le publice. Totuși, se face cumva că vești legate de oameni mai mult sau mai puțin apropiați le-am aflat fără vreun preaviz personal.

În urmă cu mai bine de 10 ani am aflat de la televizor de moartea unui prieten apropiat. Un om care a împărțit cu mine parizerul și bucata de pâine în vremurile mele de început în ale meseriei. Știam că e bolnav, reușisem să-l revăd cu câteva luni în urmă, plănuiam împreună o nouă întâlnire. Și m-am trezit într-o seară că aflu de la televizor despre moartea lui. O mică lume a căzut pe mine și m-am simțit inert și neputincios. Cu marele regret că acea ultimă întâlnire nu mai avusese loc.

Vestea plecării lui Helmut Duckadam mi-a venit pe Google. Din instinct, am dat să văd care e sursa, să descopăr cât de credibilă e, să găsesc indicii despre faptul că e o eroare, voită sau nu. Se mai intâmplase și speram din tot sufletul să mi se confirme că e o mare greșeală, că e o idioțenie propagată de niște inconștienți. Așa că am început să dau mesaje și telefoane la oameni care ar fi putut ști mai multe. Și cerul cădea treptat pe mine cu fiecare confirmare a plecării lui Helmut.

Nu am avut plăcerea de a fi un apropiat al lui Helmut. Dar am avut onoarea de a-l cunoaște și de a împărți în câteva rânduri studioul Specialului de la DigiSport. Ba chiar, la un moment dat, am participat la un eveniment în care am vorbit, alături de Helmut și de Radu Paraschivescu, despre povești de neuitat de la Mondiale.

L-am cunoscut ca un tip serios, dar și cu glumele la el, cu un spirit critic necesar și bine dezvoltat, cu bucuriile și supărările lui, ca orice om. Ne intersectam deseori în fața sediului, la o țigară, și mai glumeam despre viață și fotbal, despre cum demara în mașinuța lui mică, aparent nenaturală pentru un munte de om cum era el, dar în care, incredibil, încăpea și se simțea foarte bine. Cred că nu l-au interesat vreodată aparențele sau fațada. Era un om autentic și asta mi se pare chiar mai important decât calitatea lui sportivă incontestabilă.

Helmut Duckadam este cel căruia îi datorez una dintre cele mai importante și intense seri din viața mea. Fac parte dintre aceia - știu, din afara actualelor vremuri - care țin cu orice echipă din România în cupele europene. Sevilla ‘86 este un Everest desăvârșit de Helmut. Un moment unic (singura Cupă a Campionilor din fotbalul românesc), realizat printr-o metodă unică: patru lovituri de departajare consecutive apărate. Helmut e Uriașul Meu.

Douăzeci de ani mai târziu, am ajuns la Sevilla pentru un meci de Champions League dintre Sevilla și Steaua. Era și Helmut, dar încă nu ne cunoșteam personal. M-am dus la poarta din dreapta, cea făcută celebră de paradele lui Duckadam. Mi-am făcut acolo o poză arătând către cameră patru degete, câte penalty-uri apărase el, Uriașul Meu. Ba chiar am imitat și un plonjon, spre stânga mea, așa cum plonjase și Helmut la ultimul penalty, cel victorios.

Apoi, în ziua meciului, am ajuns devreme la stadion, încă nu era public. Am închis ochii și am încercat să-mi imaginez ce trăiseră eroii de atunci, colegii și prietenii de acum, Helmut, Găboj, Lăcă. În urechi îmi răsuna ambianța de pe transmisia TV și, bineînțeles, vocea lui Teoharie Coca Cosma: ”Apără Duckadam!”, ”Lăcătuș trebuie să înscrie, Lăcătuș va înscrie!”, ”Suntem finaliști! Am câștigat Cupa!”

A plecat un om esențial pentru istoria fotbalului. L-am plâns și îl plângem cu momentul Sevilla în suflet: suporteri, colegi, antrenori, fotbaliști. Cu ce a realizat atunci, Helmut va rămâne mereu undeva, foarte sus. Va rămâne în cărțile de istorie a fotbalului, va rămâne cu imaginile unice din memoria digitală, va rămâne în amintirile celor care am trăit acele momente.

La câteva ore după ce am aflat vestea plecării lui Helmut, m-am gândit că toate de mai sus nu reprezintă destul. Că mai e nevoie de ceva. Că trecerea lui merită mai mult și că e nevoie să rămână în memoria colectivă și prin alte gesturi de admirație.

Așa că i-am propus lui Radu Naum, cel care i-a fost gazdă în mult mai multe rânduri decât mine, ca studioul emisiunii Fotbal Club să poarte numele de ”Studioul Helmut Duckadam”. Și asta să se și vadă printr-o reprezentare grafică în emisiune. După alte câteva ore s-a născut și ideea unui trofeu care să-i poarte numele. Și pe care să-l primească anual, pe 7 mai, cel mai bun portar din campionatul României.

Un portar care să merite și să fie mândru că obține prin muncă ”Trofeul Duckadam” din partea DigiSport. Un portar pe care îl vom alege împreună, pentru că te chemăm și pe tine să votezi cel mai bun portar din campionatul României. În fiecare an. De 7 mai.

Helmut Duckadam - Imagini pentru istoria fotbalului

Helmut Duckadam
Helmut Duckadam
Helmut Duckadam
Helmut Duckadam
Helmut Duckadam

16 portari luptă pentru 'HD', un trofeu cu greutate!

Volume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Cine a fost Helmut Duckadam, Eroul de la Sevilla

Helmut Duckadam a fost un sportiv cu o carieră mare, chiar dacă încheiată rapid din cauza problemelor de sănătate care i-au pus viața în pericol. Totuși, aidoma marilor sportivi, a avut timp ca până la 27 de ani să reușească intrarea în Cartea Recordurilor. Acolo unde este singurul fotbalist român cu o asemenea realizare!

Din păcate, pentru el și pentru noi, fostul mare portar a fost obligat să-și ia adio de la gazon la numai 27 de ani. Performanța obținută cu Steaua în 1986, când el a apărat patru lovituri de departajare contra Barcelonei, în finala Cupa Campionilor Europeni, i-a adus supranumele de ”Eroul de la Sevilla”.

Și încă un detaliu pe care puțini îl știu: în 1986 a terminat pe locul 8 în cursa pentru Balonul de Aur, care a avut un câștigător șocant: sovieticul Igor Belanov!

Helmut Duckadam a murit la 65 de ani. A câștigat Cupa Campionilor Europeni și două titluri cu Steaua

Din păcate, Neamțu', cum îi spuneau foștii coechipieri, ne-a părăsit la fel de repede cum a făcut-o și ca jucător, la numai 65 de ani. Trecuse cu bine peste atâtea operații grave, însă de data aceasta, durerile de spate i-au fost fatale.

Pe 2 decembrie 2024, URIAȘUL Helmut Duckadam s-a stins, dar moștenirea pe care ne-o lasă este imensă. 

Helmuth Duckadam s-a născut pe 1 aprilie 1959 la Semlac, judeţul Arad, și pe lângă Cupa Campionilor, tot cu Steaua a fost de două ori campion al României, în 1985 şi în 1986.

Primii paşi în fotbal i-a făcut la echipa Semlecana, iar în 1974 a ajuns la Şcoala Sportivă Gloria Arad. Trei ani mai târziu, la 18 ani, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, pentru ca peste un an să fie transferat de UTA. La fosta mare campioană a României, Helmut  a debutat în prima divizie, pe 17 septembrie 1978, într-un meci pierdut în deplasare cu CS Târgovişte.

După patru sezoane la UTA, Duckadam a fost transferat de Steaua Bucureşti. A fost supranumit "Eroul de la Sevilla" după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare executate de spanioli prin Alexanko, Pedrazza, Alonso şi Marcos.

În anul în care a câştigat Cupa Campionilor, Duckadam a suferit o operaţie la braţul drept pentru îndepărtarea unui cheag de sânge care îi putea fi fatal încă de atunci. A trecut cu bine peste cumpănă, dar s-a văzut obligat să se retragă din activitate.

”A trebuit să întrerup activitatea fotbalistică la 27 de ani, poate reușeam să joc și eu într-un campionat care îmi place foarte mult. Îmi plăceau campionatul Germaniei și cel al Angliei, eram un portar care ieșea pe centrări. Îmi plăcea foarte mult, aveam acest curaj”, povestea Duckadam, în 2020, la emisiunea Fotbal Club.

Duckadam are 133 de apariţii în Divizia A, 13 în Cupa României şi nouă în Cupa Campionilor Europeni. La echipa naţională a României a avut două selecţii.

Duckadam a fost căsătorit de două ori. În 2003 a câștigat cu Loteria Vizelor dreptul de a emigra în SUA, unde a plecat alături de prima soţie, Ildiko, cu care are doi copii, Robert și Brigitte.

Nu s-a acomodat, s-a întors singur în România și a divorțat. Apoi, în 2007, s-a căsătorit cu Alexandra şi cei doi au o fată, pe Julianne.