Exclusiv Marica: ”E trist că unii jucători spun că n-ar fi un eșec necalificarea”. Ce zice de perioada Steaua şi retragere
07.10.2016, 21:20SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Ciprian Marica a împlinit pe 2 octombrie 31 de ani. Și mai bine de doi ani de când a jucat ultimul meci pentru echipa națională, cel cu Grecia, de la Atena.
Tot din acel meci datează și ultimul său gol în tricolor, al 25-lea.
Pe primul l-a înscris în 2004, când abia împlinise 19 ani. Sub comanda lui Iordănescu, împotriva Armeniei, adversarul de acum al naționalei lui Daum. Deși succesiunea celor doi antrenori pare că a comprimat timpul, strângându-l, parcă, într-un ghem de doar câteva luni, în realitate au trecut 11 ani. Iar puștiul de atunci se pregătește acum să devină tată și, deși se încăpățânează să recunoască, e mai aproape de retragere decât de revenire.
Din această postură, Marica vorbește mai relaxat și mai aplicat decât oricând. Despre perioada de Steaua, găsind și explicația pentru lipsa de eficacitate a atacanților roș-albaștrilor, dar și despre despărțirea de echipa lui Reghecampf. Despre cine se poate gândi la titlu și despre așteptările de la Dinamo. Și despre Daum și foștii săi colegi, cărora le taxează discursurile pesimiste, precum și despre actualii lideri ai echipei naționale.
Digi Sport: Cum se vede viața la 31 de ani?
Ciprian Marica: Frumos. Mă simt încă tânăr, e încă o vârstă frumoasă. Mă uit în urmă și sunt bucuros de ce am realizat până acum și am gânduri și vise mari pentru anii ce urmează. Multă lume spune ”ai doar 31 de ani, dar ne-am cam plictisit de tine de atâția ani ” (râde). Clar că puteam realiza mai mult, dar e bine în viață să nu regreți lucruri.
Dar cu prezentul cum ești? Ce faci acum?
Mă pregătesc în continuare, să știți că nu am încetat antrenamentele. Am așteptat să văd în primul rând dacă-mi permite sănătatea, dacă sunt apt. Iar doctorul a spus că sunt bine. Nu sunt ca nou după patru operații, dar cu un efort suplimentar aș mai putea juca. Acum depinde și de ofertele pe care le am, iar deocamdată nu mi s-a părut niciuna de luat în calcul.
Te gândești și să te retragi?
După atâția ani într-o meserie e foarte greu să renunți și atunci asta ar fi ultima variantă pe care o iau în calcul. Nu am luat o decizie încă.
Mai iei în considerare să joci în Liga 1?
Nu, pentru mine s-a încheiat asta... Iubesc România, îmi iubesc țara, sunt mândru că sunt român, însă nu mă mai văd jucând în România.
Privind acum în urmă, regreți în vreun fel că ai venit la Steaua? Ai rupt, în acest mod, și legăturile cu Dinamo.
Nu le-am rupt. A fost o decizie pe care mi-am asumat-o. Nu are legătură trecutul meu cu prezentul, înainte de toate sunt jucător profesionist și trebuie să ne urmărim în primul rând interesul nostru personal. Așa a fost destinul cu decizia asta, nu regret nimic, sunt lucruri care fac parte din viață. Apar accidentări, a fost problema care a fost și asta e... A trebuit să fac un pas în spate.
De ce ai plecat, până la urmă, în vară? Steaua are și acum nevoie de un atacant. Nu te-ai gândit că poate era mai bine să rămâi?
Poate nu m-am putut eu reacomoda în ceea ce înseamnă România din punct de vedere fotbalistic.
A fost decizia ta de a pleca? Sau a clubului?
A fost o decizie de comun acord. Mie contractul oricum îmi expira și nu ne-am dorit nici unii, nici alții să continuăm.
Ai primit, totuși, ceva bani, pentru perioada petrecută la Steaua?
Sunt lucruri care mă privesc doar pe mine... Dar, așa cum au spus și cei de la Steaua, nu au existat condiții financiare. Și am rămas într-o relație foarte bună cu patronul echipei, cu antrenorul și cu toți cei de acolo.
Ultimii atacanți de careu ai Stelei, Tade, tu și Golubovic, nu ați reușit să marcați multe goluri. E doar o coincidență? Sau și jocul Stelei e construit în așa fel încât nu se aduc multe baloane atacanților în fața porții?
Fiind și eu vizat direct aici, pot spune că atacanții Stelei nu prea au ocazii... Nu poți afirma, de exemplu, că Golubovici ratează, pentru că nu se întâmplă asta. E cert o problemă că nu se aduc mingi în fața porții și că atacantul nu e pus în valoare. Ceva în compartimentul ofensiv la Steaua și mai ales jocul pe atacant nu funcționează. Asta o spune jocul și faptul că atacanții nu marchează.
Ai văzut ultimele meciuri ale Stelei? Cum ți se pare?
Da, am urmărit. A pierdut foarte mulți jucători, dar are în continuare, totuși, cel mai valoros lot. Cheltuiește cei mai mulți bani pentru că are un patron care investește în echipă. Chiar dacă e trist să o spunem, dar Steaua cam ține campionatul în viață.
E o diferență atât de mare între Steaua și restul Ligii 1?
Jocul Stelei nu e unul în care să vedem diferența aceasta de care vorbește toată lumea. Sperăm cu toții ca, prin valoarea fotbaliștilor, jocul se va îmbunătăți și va fi un nivel mult peste ce înseamnă campionatul României. Dar, în momentul acesta nu se vede.
Cine crezi că se poate bate cu Steaua în acest an la titlu?
Am văzut Craiova o echipă foarte ambițioasă. Mi-a plăcut. Jucători tineri, ageri... Acum îmi pare rău de Astra, văd că situația ei financiară e la pământ. Mai e Dinamo, la care însă nu funcționează jocul...
Ți se pare că Dinamo arată ca o candidată la titlu?
Nu arată. Dar, așa cum îl știu eu pe Andone, va face ca lucrurile să meargă la Dinamo. E un tip ambițios. Am lucrat împreună, știu că are nevoie de timp să-și pună amprenta asupra jocului și sunt sigur că Dinamo va reveni în față.
Fanii acuză conducerea că nu se face pasul spre un nivel superior de investiții și de performanță după ieșirea din insolvență.
Eu mă feresc să vorbesc de obicei despre Dinamo, pentru că am fost înțeles greșit și nu vreau să creez o polemică. Dar, ceea ce pot spune e că aspectul financiar e determinant în fotbal și, atât timp cât bugetul echipei și transferurile nu sunt la un anumit nivel, e normal ca nici rezultatele să nu fie la nivelul dorit de fani. Dinamo și suporterii lui Dinamo au visuri mari, pentru că istoria acestui club spune că trebuie să se bată la titlu. Iar acest lucru nu se întâmplă și e frustrant. E clar că forța financiară a lui Dinamo în acest moment nu-i dă dreptul să spere la mai mult.
S-a vorbit mult despre trecerea lui Gnohere la Steaua. Crezi că s-ar potrivi?
Nu e un atacant rău. E un vârf care ține fundașul în spate, are forță mare, explozie și finalizare.
Ce jucători români tineri îți plac?
Răzvan Marin șutează foarte bine... Îmi place Rotariu, chiar și Patrick Petre când a intrat... Îl regăseam, parcă, pe taică-său în el când vedeam controlul bun al balonului în viteză.
Urmează acum meciurile naționalei cu Armenia și Kazahstan. Cum ți se par opiniile conform cărora sunt bune și patru puncte în această dublă?
Cel puțin înainte ne propuneam, sau măcar senzația pe care încercam să o transmitem oamenilor era să creadă în noi. Acum, însă, văd declarațiile jucătorilor care spun că și dacă nu ne calificăm nu e un eșec. E trist pentru mine unul, ca român... Eu vreau ca echipa națională să-și propună să câștige și să bage capul în contră. Să lupte și să creadă în șansa ei. Mi se par, însă, puțin pesimiști, și nu cred că e normal. Mă așteptam, totuși, ca noul antrenor să le transmită jucătorilor mai multă ambiție.
Simți că se caută deja alibiuri sau circumstanțe atenuante?
Încercăm să le transmitem oamenilor că, și dacă nu ne calificăm, nu e un dezastru. Ceea ce e greșit. Eu cred că echipa națională poate avea forță, chiar dacă suntem puțin dezamăgiți după ultimele două rezultate, înfrângerea de la Euro cu Albania și egalul cu Muntenegru. Dar trebuie să arătăm că avem oameni care au caracter și care trag echipa după ei.
De ultimul meci cu Armenia, cel din 2004, se leagă o amintire plăcută pentru tine. A fost primul tău gol la echipa națională. Ce-ți mai aduci aminte din acel joc?
Eram foarte entuziast. Îmi spusese Nea Puiu că o să joc titular, eram un copil care abia aștepta să intre pe teren. Puțin mi-a lipsit să ratez la acea fază. Mi-a ciupit portarul mingea când am dat pe lângă el, dar am condus cu 1-0 după golul meu. Jocul nu mergea nici atunci, era un joc încâlcit, încrâncenat, iar la o fază fixă, cu Stelică în poartă, ne-au dat un gol și s-a terminat egal. Și-a dat demisia antrenorul, a fost o perioadă tristă pentru noi, cei care am evoluat în acel meci. Erau mulți accidentați, Mutu era în acea perioadă... A fost în tribună atunci și îmi aduc aminte că-mi spusese înainte de meci că voi marca. Acum stau altfel lucrurile și sunt sigur că noi avem mai multă valoare decât Armenia și putem câștiga meciul.
Ți se pare că s-a schimbat percepția? Atunci, un egal cu Armenia a fost considerat un eșec de proporții, dovadă că și antrenorul, Iordănescu, și-a dat demisia. Acum parcă nu ar părea așa o tragedie o remiză... Chiar așa de mult s-au schimbat lucrurile?
Eu am pretenții mari și încredere la fel de mare. Nu vreau să cred că nu putem câştiga în Armenia și că nu vom câşiga.
Ai apucat să vorbești cu Cristoph Daum?
Nu, nu am vb cu domnul Daum niciodată.
Dar ți-ar fi plăcut să lucrezi cu el?
Sunt curios. Am vorbit cu cei din Germania, am luat referințe de acolo, și am înțeles că este un foarte bun motivator. Sperăm să vedem asta și în jocul echipei. E la început, e într-o țară nouă, are și el nevoie de timp să se acomodeze. Îmi place Daum la nivel de declarații, tot ce transmite mi se pare promițător, eu am înredere în el și nu sunt printre cei care-l blamează. Cred în Cristoph Daum și sper să reușească să ducă echipa națională la Campionatul Mondial.
Ți se pare că a fost primit puțin ostil?
Din păcate, suntem prea duri. Suntem puțin răi, sceptici și nu avem răbdare. Sunt sigur că nu-i este ușor. Și, na! E greu să te integrezi în România ca străin. Cum reușești ceva notabil, ești zeu. După care, dacă nu reușești, ești pus la pământ.
Cum ți s-a părut meciul cu Muntenegru?
Un joc în care România nu a arătat ceea ce noi toți așteptam, o reîmprospătare după eșecul de la Campionatul European. Așa că suntem în continuare puțin dezamăgiți. După cum am văzut toți, jocul nu a mers.
I s-a reproșat lui Daum că nu a folosit niciun jucător de bandă.
A fost tactica lui, una care nu a funcționat. Nu am văzut un joc frumos al României, unul care să ne dea speranțe. Avem nevoie de altceva și sunt sigur că va schimba la acest meci.
Tu ai fost, împreună cu Mutu, unul dintre cei care ați cerut un joc mai ofensiv la națională. Te așteptai după declarațiile lui Daum să vedem o abordare mai curajoasă?
Așteptăm să vedem naționala jucând în Armenia ofensiv, dominând de la început, și să facem un joc mai frumos, cu ocazii și goluri.
Ți se pare că lipsește un lider acum la națională? Mai ales și cu absențele lui Raț și Chiricheș?
Din afară sesizăm acest lucru, că nu avem un lider. Din interior nu știu... Dar din afară se simte asta.
Îl știi pe Dragoș Grigore. Poate fi un lider?
Poate a crescut în timp Dragoș Grigore, poate a evoluat și se poate impune ca lider. De ce nu?
Ai luat atitudine după discursul lui Chiricheș de la finalul Euro. Te-a sunat apoi? Sau ați mai discutat?
Nu.
Ai jucat alături de Nicușor Stanciu la Stanciu. Are potențialul de a deveni liderul valoric din teren al naționalei?
Aș vrea să nu ne grăbim. Nicușor a arătat că are calități, că are valoare și ne putem baza pe el. Printr-un șut de la distanță sau printr-o pasă bună poate destabiliza echipa adversă sau poate marca. Dar cred că e destul de tânăr și nu cred că ar trebui să punem o presiune în plus. Ați văzut că presiunea și tensiunea de pe umerii lui și-au spus cuvântul la acel penalty ratat. Să-l lăsăm să demonstreze că poate fi un lider și să punem presiune pe echipă, și nu pe un jucător.
Legat de presiune. E și cea a milioanelor plătite pentru el? E cel mai scump transfer din istoria lui Anderlecht, așa cum ai fost și tu la Stuttgart.
Sunt sigur că Stanciu o resimte. Și, cum e destul de tânăr, avem nevoie să-l protejăm și să-l încurajăm. Și la națională când vine, lumea așteaptă mult de la el, vorbiți un pic cam mult de el, și e greu să aibă constanță la vârsta aceasta. De aceea trebuie să avem mai multă răbdare și să-l menajăm un pic.
Cum ți se par atacanții din lotul actual al naționalei?
Cu toții sunt valoroși. Așa cum spunea și Hagi, Alibec este atacantul care-și poate creea singur ocazii, am văzut asta de multe ori la Astra. Are valoare și cred că merită să-i acordăm o șansă și să-l susținem.
Cum ți se pare acest dialog dintre Hagi și FRF?
Nu vreau să cred că există un conflict, o ruptură. Ceea ce face domnul Hagi la echipă e notabil, de apreciat și de respectat. Cred că Gică Hagi merită mult mai mult respect decât i-l acordăm.
Te-ai gândit ce vei face după ce termini cariera de jucător?
Nu mă văd antrenor, în niciun caz. Acum fac niște cursuri de management în Germania, sunt niște lucruri pe care nu le stăpânesc și pe care vreau să le învăț.
Ți se pare că una dintre cele mai acute lipse din fotbalul românesc e legată de pregătirea managerilor?
Nu vreau să jignesc pe unul sau pe altul, așa că prefer să mă abțin.
Tu nu vrei să devii antrenor, dar fostul tău coleg Mutu pare că s-a apucat serios de treabă în această direcție.
Am auzit. Mi-a spus și nea Ando că e permanent la antrenamente, în fiecare zi, și și ia notițe non-stop. Bravo lui! Sper să reușească. Are o experiență excelentă și are calitate să fie un antrenor foarte bun.
Etichete: marica , marica nationala , retragere marica , nationala marica , marica nationala retragere
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...