Video Exclusiv Ion Marin: ”Guardiola m-a întrebat de ce naționala noastră nu mai are staruri”
13.04.2016, 13:55SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Având în spate un titlu cu Dinamo (2002) și o Cupă cu Petrolul (1995), Ion Marin a plecat în 2009 în țările arabe. Cea mai bună perioadă în Golf a lui ”Săpăligă” a fost cea petrecută la Al-Kuwait, cu care a câștigat un campionat și două Cupe AFC, echivalenta Europa League în Asia. Printre cele mai interesante experiențe trăite în acea zonă se numără o victorie cu 5-0 împotriva unei echipe antrenate de Maradona, un amical cu Bayern-ul lui Guardiola, dar și fotbalul din Irak, acolo unde a antrenat ultima dată, pe FC Zakho.
Digi Sport: V-ați întors în țară de curând. Vacanță?
Ion Marin: Păi s-a terminat campionatul în Irak. Cel puțin pentru mine. Pentru că echipele care nu intră în playoff-ul de patru formații nu joacă playout. Și pur și simplu intră în vacanță. E doar playoff, fără playout (râde).
Nu v-a fost teamă să acceptați o ofertă din Irak?
Nu, pentru că acest orășel, Zhako, e încadrat de munți, e liniștit. Sunt, într-adevăr, doar 30 km de granița cu Turcia, dar e destul de departe de locurile cu adevărat fierbinți. Sunt 200 km până la Erbil, capitala Kurdistanului, 500 km până la Bagdad și 250 km până la Mosul. Așa că nu am văzut avioane de luptă sau explozii.
Și nu ați avut nicio problemă acolo?
Nu. Singurul lucru deosebit a fost în Bagdad, unde la intersecțiile cele mai importante, la poduri, sunt foarte mulți soldați înarmați până în dinți, care opresc mașini și fac controale.
Și nicio amenințare cu bombă?
A fost doar la un amical, disputat după ce am plecat eu, când a fost o bombă chiar pe stadion.
Mai luați în calcul să vă întoarceți în Liga 1?
Eu o iau în calcul, ea nu mă ia pe mine (râde).
Ați avut oferte recent?
Au fost niște discuții cu Petrolul. Am vorbit cu managerul clubului, Mario Niculae. Mi-a promis că mă așteaptă să termin campionatul în Irak și să avem o discuție când mă întorc în țară. Să încercăm să ajutăm într-un fel Petrolul, măcar să facă punctele de barem, pentru că ar fi o minune să se salveze de la retrogradare.
Și ce s-a întâmplat?
Păi nu am mai primit niciun telefon de la el, a trebuit să aflu de pe internet că a pus alt antrenor. Îmi pare rău că măcar nu m-a sunat să-mi spună că opțiunea lor a fost alta.
Dar v-ați fi dus la Petrolul în situația în care e echipa?
Da, m-aș fi dus chiar și așa. Pentru ce a însemnat Petrolul în viața mea, merita un sacrificiu.
V-ați uitat la meciurile din Liga 1? Cine credeți că va lua titlul?
Astra și Steaua sunt favorite, e clar. Cred că meciul direct va decide în bună măsură cine va fi campioana. Dar în jocurile pe care le-am urmărit de când am revenit în țară, m-a frapat un lucru la Steaua.
Care e acela?
De ceva timp, Steaua încearcă un presing agresiv în jumătatea adversarului. Dar care, după părerea mea, e nesincronizat. Presingul trebuie făcut de toată echipa odată. E suficient să întârzie unul singur și atunci sunt eliminați 3-4 jucători printr-o deviere de balon sau o schimbare de direcție. E un risc foarte mare pe care și-l asumă Steaua.
Astra și Dinamo spun că nu sunt interesate de titlu…
Nu cred că nu-și doresc să ia campionatul… Cred că e ceva de genul ”hai să adormim leul și să-i creăm o stare de liniște!”.
Leul fiind Steaua?
Da, Steaua.
Cum vedeți situația lui Marica?
El poate a reintrat prea devreme, datorită dorinței lui foarte mari de a reajunge la națională. Dar cred că a și fost forțat, pentru că doctorul care și-a dat avizul pentru introducerea lui în teren cred că a făcut o mare greșeală. Nu cred că poți bate din palme și să repari o ruptură fibrilară. Nu poți, dacă mi-am tăiat mâna azi, vii, mi-o coși și mâine joc din nou...
Dar a lui Chipciu?
Chipciu trebuie să înțeleagă un lucru. Că el trebuie să-și asume stresul de care e înconjurat. E la o echipă mare, care își dorește tot, nu-și propune să câștige un meci și abia peste trei partide să mai câștige din nou. Nu. El trebuie să reziste acestei presiuni, să se maturizeze mult mai repede, să fie un bărbat foarte puternic și să știe ce vrea și el. Pentru că e normal să i se ceară mai mult și nu e în regulă să se mulțumească cu ce a realizat până acum. Și să spună că eu atât pot, atât realizez. Nu merge.
L-ați antrenat pe Alibec la Farul. Cum era?
La fel ca acum. Jucam atunci cu trei juniori în teren, Alibec, Matei și Fatai. El e un jucător puțin capricios. I-am auzit și discursul în care a încercat să-i dea un răspuns lui Iordănescu în privința kilogramelor în plus. Eu cred că trebuie să se maturizeze mai repede și să înțeleagă că a ajuns la un club mare. Și că jonglarea aceasta cu echipa națională nu trebuie luată în glumă. E o treabă foarte serioasă.
Credeți că l-au deranjat pe Iordănescu acele răspunsuri ale lui Alibec?
Chiar dacă nu a arată, sunt sigur că l-a deranjat. Adică nu te aștepți la o replică din asta de la un puști. Până la urmă, el e vinovatul. Dacă tot ai kilogramele alea în plus, fă ceva și dă-le jos, băiatule! Că până la urmă asta ți-e meseria… Dar tu te mai apuci și dai și astfel de răspunsuri… Dar așa e el… Și când îl aveam eu la Farul avea același mod de a gândi ca acum. ”Nu e nimic dacă nu m-am dus la examen, nu e nicio problemă, o să-l dau altădată”. Și atunci avea probleme cu kilogramele, cu ce înseamnă antrenamentele și jocul. De atunci, de când avea 17 ani, am avut discuții cu el despre jocul fotbalistului după ce pierde balonul. L-am văzut și la Astra cu Steaua, după ce a pierdut mingea, dădea din mâini și stătea efectiv pe teren. E o poziție care-l descalifică. Și e mare păcat, pentru că are calități deosebite. Încă de atunci avea forță, control bun de balon… Un stâng excepțional. Mă mir de ce nu trage mai des de la distanță. Are o precizie și o putere deosebite în piciorul stâng.
Cu Fatai ați mai ținut legătura?
Da, chiar m-am bucurat când mi-a trimis de ziua mea un sms cu mesajul: ”La mulți ani, tati!”. (râde). Pentru că eu chiar am fost tatăl lui până la urmă, a trebuit să mă transform în tutore oficial ca să-l putem aduce în Nigeria. Pentru că era mult mai ușor așa decât să-i aducem familia aici, am fi înmulțit considerabil populația Constanței (râde).
Cine este românul cu cea mai bună imagine din Golf?
Olăroiu, cred. Are o imagine extraordinară. Oli e omul care a deschis foarte multe uși pentru români, atât pentru jucători, cât și pentru antrenori.
Percepția în România e că fotbalul de acolo nu e la un nivel foarte ridicat…
Da, că noi ne ducem într-o lume unde fotbalul e jos. Dar sunt echipe acolo care dau zeci de milioane de dolari pe jucători. Inclusiv Oli, ca să-și facă echipa asta de la Al Ahli, a cheltuit 40 de milioane de dolari. Așa că abia după ce știm astea să ne întrebăm dacă ne ducem noi, super zeii, într-un campionat de nimic. Iar dacă tot suntem atât de tari și de buni pe cât ne credem, hai să și arătăm asta când ajungem acolo…
S-a vorbit de Olăroiu ca o soluție pentru echipa națională din vară. Ar vrea să vină din ce știți?
Suntem apropiați și discutăm. Dar el e un om foarte echilibrat. Sigur, poate ar vrea și el să schimbe ceva, să revină într-un campionat din Europa sau să conducă echipa națională, dar până acum, din ce știu eu, nu a existat oferta aceasta.
Senzația e că nivelul lui Sânmărtean a scăzut de când joacă în țările arabe. Cum vi se pare?
Nu e ușor să te acomodezi acolo, mai ales în Arabia Saudită unde e el, eu am stat doi ani acolo și știu despre ce vorbesc. Sunt două lucruri acolo care te doboară. Căldura și umiditatea. Dacă le-ai prins pe amândouă, ești topit. Erau momente în care ieșeam din casă și în două minute eram ud. Trebuie să dai drumul la aer condiționat la mașină, te duci înapoi în casă și te întorci în 10 minute ca să te poți urca la loc. Eu am văzut jocuri în care a fost deosebit, a dat pase senzaționale, dar am văzut și meciuri în care a fost palid, șters. Așa că trebuie să fie atent. Și apoi trebuie să fie hotărât. Dacă nu se poate acomoda, să se întoarcă în țară. Eu nu cred că Sânmărtean nu mai poate la fel de mult ca înainte. Dar s-a petrecut ceva cu el. Ori acea acomodare de care vorbeam, căldura l-a stors, l-a uscat, nu știu…
I-a luat fața Nicușor Stanciu pentru locul de titular la națională?
E foarte bine că Stanciu a explodat și ne promite ceva. Pentru că, deocamdată, doar ne promite. Dar e foarte bine și că-l avem pe Sânmărtean. Pentru că, indiferent cine va juca, va trebui să-l simtă pe celălalt în coastă.
Printre experiențele cele mai interesante pe care le-ați avut în țările arabe a fost un amical cu Bayern Munchen, antrenat de Guardiola.
Oh, da! Patronul nostru a plătit 1,5 milioane de dolari numai ca să putem juca împotriva lor. A fost plăcerea lui, după ce am câștigat două cupe AFC consecutive.
Și ce ați făcut cu Bayern?
(Râde) Nu vă spun! Un 8-1 e bine? (râde). Am jucat bine în prima repriză, după care Guardiola s-a supărat și i-a băgat pe toți ceilalți. Și s-a limpezit jocul (râde). Au venit tot lotul, au respectat această întâlnire.
Au respectat-o cam mult…
Da, puteau să fie și ei mai… Dar te-ai găsit cu neamțul. Neamțul e neamț…
Ați apucat să vorbiți ceva cu Guardiola?
Da, și înainte de meci, și după. Am fost apoi să mâncăm împreună și am discutat mai mult. E un om deosebit. Nu ne-a tratat deloc de sus, de la diferența dintre cine e el și cine suntem noi. A fost foarte prietenos și amabil.
Ce știa despre România?
Foarte multe, ați fi surprinși. Pe lângă Hagi și Popescu, știe și mulți jucători de-ai noștri, precum și fotbalul nostru. Și era curios de orice informație pe care i-o dădeam, deși nu știu cât îl ajută pe el să știe despre sistemul competițional din România, de exemplu (râde). Dar vrea să fie informat despre orice are legătură cu fotbalul. M-a întrebat la un moment dat de ce România, care a produs atâtea talente, nu mai are staruri. Răspunde-i lui Guardiola de ce nu mai avem vedete…
Și ce i-ați răspuns?
Am spus că am trecut printr-o perioadă dificilă, a fost Revoluția, o perioadă de reașezare a țării… Am scăldat-o puțin.
Dar dvs. ce l-ați întrebat?
M-a interesat în primul rând cum de reușește să-și construiască mereu echipa pe profilul lui, pe ce are el nevoie. Și a spus că primul lucru pe care-l negociază în contract e să i se respecte opțiunile la transferuri.
Cum vi s-a părut echipa națională în ultimele meciuri?
Mi-a dat foarte multă încredere ultimul joc, cel cu Spania, care mi-a arătat că jucătorii noștri pot juca și altceva dacă li se cere. Atenție! Dacă li se cere.
Unii spun că jucăm prea defensiv.
Păi dacă Bogdan Stancu a jucat în stânga, complet lipit de tușă, venind de fiecare dată în apărare ca să nu-și lase colegul 2 contra 1, mai avea apoi potența să pună probleme în atac? Nu știu dacă acela e rolul lui Bogdan Stancu, e un semn de întrebare acesta…
Ultima întrebare. Arabii știu de porecla dvs, ”Săpăligă”?
Nu, nu știa (râde). Și vă rog foarte mult să rămână între granițele noastre (râde).
Etichete: ion marin interviuri si reportaje , ion marin video exclusiv , ion marin digisport
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...