EXCLUSIV Primii antrenori ai lui Marica: "Va marca cel puțin 10 goluri și va fi cel mai bun din Liga 1"
15.01.2016, 11:28Ciprian Marica a plecat din România pe când avea 18 ani. Din acel moment, au urmat 12 ani la Șahtior, Stuttgart, Schalke, Getafe și Konyaspor, cu succese și dezamăgiri, cu meciuri în Champions League sau pe banca de rezerve, cu trofee și accidentări, cu goluri împotriva celor mai tari formații din Europa sau cu momente în care nu avea echipă.
Premier League: Arsenal - Ipswich, vineri, 22:15, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
În toată această perioadă tumultoasă, singura constantă de echilibru pentru el a fost echipa națională, pentru care a marcat 25 de goluri, mai multe decât pentru orice club la care a evoluat. Pentru ea s-a și întors acum, la 30 de ani, să-și reseteze cariera. "Vin în România pentru România", a fost prima lui declarație după ce a semnat cu Steaua.
Dar ce știm despre Marica în România? Până să plece la Mircea Lucescu, în Ucraina, apucase să joace doar în Liga 1, 24 de meciuri la Dinamo, iar apoi l-am mai văzut doar în tricoul naționalei. Pentru a-l redescoperi pe Ciprian de atunci și legătura lui cu fotbalul de aici, Digi Sport a vorbit cu doi dintre oamenii care l-au antrenat în România.
Emil Ursu, cel care l-a pregătit la juniorii și la tineretul lui Dinamo, și Adrian Boingiu, antrenorul lui Marica de la lotul național de juniori.
Digi Sport: Cum l-ați cunoscut pe Ciprian Marica?
Emil Ursu: "Pe Ciprian îl știu de când era copil, pentru că a locuit în blocul de vizavi. Iar apoi, de când a venit la juniorii lui Dinamo. La 14 ani avea fizicul de acum. Iar când am preluat tineretul lui Dinamo, în 2000, l-am promovat de la juniori".
Adrian Boingiu: "Formam lotul echipei României de juniori de vârsta lui, copii născuți în 85. Îl văzusem la Dinamo, se detașa clar de toți ceilalți. Avea încă de pe atunci forță, viteză și tehnică, calități pe care nu le găsești de obicei la același jucător. Comparativ cu Marius Niculae, care le avea pe primele două, dar la tehnică nu era de nivelul lui Ciprian".
Cum era juniorul Marica?
Adrian Boingiu: "Era un copil extrem de ambițios, cu o personalitate foarte puternică. Reușea să-i adune în jurul lui pe ceilalți jucători, avea calități de lider. Era carismatic, un tip propietar de minte, cum se spune. Iar dacă nu-i convenea ceva, avea încă de pe atunci tendințe de rebeliune față de antrenori".
Emil Ursu: "A fost tot timpul un băiat special. De la 14 ani era asaltat de fete prin fața blocului, și fete frumoase... Eu i-am spus să stea liniștit, că o se facă coadă de fete de aici până la stadionul Dinamo dacă o să ajungă fotbalist. Și e și acum coada…".
A avut o situație financiară specială pentru un tânăr fotbalist…
Adrian Boingiu: "Condiția lui materială era una pe care aș zice-o că nu am mai întâlnit-o vreodată nici eu, nici alți colegi de-ai mei. Pentru că, la modul sincer, tatăl lui era la ora aceea milionar în dolari. Dar acest lucru nu și-a pus amprenta în mod negativ asupra lui. Din contră, era un băiat care îi ajuta foarte mult pe cei din jur. Le dădea ghetele lui colegilor, pentru că el își lua mereu ultimul model. Cu telefonul la fel, roamingul lui era roamingul echipei. Îmi aduc aminte cum, după o deplasare în Turcia, tatăl lui mi-a zis, glumind: 'Profesore, ce mi-ai făcut, iar am venit minus 600 de dolari!'.
Emil Ursu: "A avut mașină la scară care îl ducea și îl lua de la antrenament. Aveam tot timpul discuții cu părinții lui să-l lase să vină singur, să se chinuie puțin, că prea a avut totul. Dar acest lucru nu i-a diminuat deloc motivația de a se pregăti și de a ajunge fotbalist".
A fost în generație cu Nicolae Mitea. Cum apreciați traseele diferite ale celor doi de la un punct incolo?
Adrian Boingiu: "Îmi aduc aminte de o situație, când au fost convocați amândoi la un cantonament la Reșița și nu au venit. Mi-a zis că îl doare puțin piciorul. 'Cipri, nu stabilești nici tu, nici eu, asta. Ci doctorul. Îți iei bilet și vii dimineața!'. 'Dar nici Mitea nu vine...'. 'Lasă că vorbesc și cu el'. Eu știam că Mitea nu era lăsat atunci de Ionuț Chirilă, dar până la urmă au venit amândoi. L-am trimis la alergare pe Ciprian și, după o jumătate de oră, când am văzut că nu are nimic, a recunoscut: 'Profesore, m-ai păcălit cu alergarea asta'. Dar eu știam că nu voia să vină doar pentru că nu voia nici Mitea. Și atunci i-am zis: 'Ciprian, încearcă să-ți vezi tu de treaba ta, el de a lui'. Acela a fost un moment în care, cred eu, s-a delimitat într-un fel de Mitea.
Ce amintiri deosebite din acea perioadă mai aveți cu Ciprian Marica?
Emil Ursu: "În momentul în care a trebuit să semneze contractul cu echipa mare a lui Dinamo, Cristi Borcea a avut o altercație cu tatăl lui Marica, cu dl. Mircea. Nu s-au înțeles asupra contractului. Pentru că tatăl lui Ciprian, fiind om de afaceri, se pricepea la contracte. Și a vrut să plece cu copilul la Nantes, am stat apoi două săptămîni să-l întorc din drum să rămînă la Dinamo. Lui Borcea nu i-au convenit condițiile pe care le-a pus Mircea Marica și, atunci, Cristi i-a zis să-l ia pe Ciprian, că nu-l mai interesează. Am discutat apoi cu Borcea: 'Pierzi un jucător pe care, la 18 ani, o să-ți iei 2 milioane de dolari. Iar la 20 de ani - 10 milioane de dolari'. Iar el a stat și s-a uitat la mine: 'Bă, tu vorbești serios'. Și l-a adus înapoi pe Marica la Dinamo".
Cine avea mai multă nevoie de cine? Marica de Steaua? Sau Steaua de Marica?
Adrian Boingiu: "Cred că Steaua l-ar putea ajuta, așa cum și el ar putea ajuta Steaua. Cred că e un moment în care ambele părți au nevoie de această colaborare. El trebuia să semneze cu o echipă la care să aibă ceva timp de pregătire înainte să intre direct în bătălia campionatului. Dar în mod cert nu l-a influențat nimeni. Pentru că, așa cum îl știu, încăpățînat, nu e nimeni în stare să-i spună ”trebuie să faci așa sau așa”. În mod cert pune pe primul loc o revenire la echipa națională. Al doilea motiv pentru revenirea lui în țară e legat de stabilitatea lui emoțională. Dacă locul unde urmează să joace e unul care să-i confere această stabilitate, în mod cert o va face fără să se gîndească la aspectul material. Nu vrea să fie departe de familie, ține foarte mult la părinți, în special la mama lui".
Unii spun că aceasta a fost senzația pe care a lăsat-o în ultimii ani. Că e interesat în primul rînd de aspectul material și apoi de cel fotbalistic.
Adrian Boingiu: "Dacă ne luăm după informațiile vehiculate în presă, da. Asta ar fi tendința. Să spui că e fițos, mofturos, că vrea mulți bani, de aia întârzie să semneze. Dar nu e așa. Eu știu sigur că a avut oferte din Golf, unde primea 1,8 milioane de dolari salariu".
Emil Ursu: "El de la 18 ani a avut foarte mulți bani în contract, când s-a dus la Șahtior. Cred că a avut peste 1 milion de dolari de atunci. A fost învățat cu bani de mic, pe urmă a câștigat el mult și nu a vrut să-și scadă cota. A vrut să rămână la nivel mare. Și de asta a refuzat, poate, alte echipe, în perioada asta în care a stat, că putea să joace undeva și era și la echipa națională... Eu cred că putea să joace și la echipe mari din Anglia, Italia, Spania, la calitățile pe care le-a avut".
Ce înseamnă pentru Steaua venirea lui Marica?
Adrian Boingiu: "Cu siguranță, un plus din toate punctele de vedere. Sunt mulți jucători tineri la Steaua care au ce învăța de la Ciprian, atât din punct de vedere sportiv, cât și din cel al vieții. Iar pentru echipele adverse ar însemna un plus de teamă. Și cred că are și capacitatea necesară de a strânge suporterii înapoi în jurul echipei. Dar asta prin evoluțiile lui, în mod special".
Este exact ce îi trebuia Stelei?
Adrian Boingiu: "Marica poate fi jucătorul de care avea nevoie Steaua. Dar și el va avea nevoie de un pic de timp de acomodare. Îmi aduc aminte de Keșeru, care a trecut printr-o perioadă grea când a venit la Steaua. I-au trebuit aproape șase luni și era tot cu Reghe. Laurențiu mi-a zis apoi, într-o discuție: 'Venea și-mi spunea că nu mai poate'. Asta la început. Pentru că erau alte metode, sisteme de lucru, cu care el nu era obișnuit, venea din Franța. Deci de asta spun și cu Ciprian... Dar sunt convins că el are capacitatea fizică și intelectuală să facă față la orice situație".
Emil Ursu: "Eu zic că da. La ora actuală, Marica e peste tot ce are Steaua la atacanți. De fapt, e cel mai bun din țară. După o lună de pregătire, cred că va veni la 75-80 la sută din capacitate, iar după două luni – la sută la sută. Eu aș fi vrut, însă, să vină să joace la Dinamo. Și putea lua campionatul cu Dinamo. Pentru că, la ora actuală, Dinamo e la bătaie cu Steaua. Deci nu e diferență între Dinamo și Steaua acum. Ce va fi de când a venit Reghe nu se știe...".
Cum credeți că ar reacționa Marica dacă ar fi criticat de patronul Gigi Becali?
Adrian Boingiu: "Eu cred că, și Marica, și dl. Becali, sunt oameni care știu ce trebuie și ce nu trebuie să facă în relația cu celălalt. Diplomația va trebui să rezolve rapid orice situație între ei".
Venirea lui Marica transformă Steaua în principala favorită la titlu?
Adrian Boingiu: "Steaua era favorită și fără Marica. Dar acum are și mai multe șanse".
Emil Ursu: "Indiscutabil, Steaua e principala favorită la titlu acum. La ce lot avea și, acum, și cu Marica, indiscutabil".
Cât de compatibili sunt Reghecampf și Marica?
Adrian Boingiu: "Îi știu pe amândoi, sunt oameni care au trecut prin Germania și principiile li s-au consolidat conform cu educația germană. În mod cert sunt compatibili".
Câte goluri poate marca Marica în cele 13 etape rămase?
Adrian Boingiu: "Cu siguranță, va aduce plusul marcării de goluri de care Steaua avea nevoie. Dar e extrem de important să înscrie goluri decisive".
Emil Ursu: "Eu zic că poate să marcheze cel puțin 10 goluri. La ce vrea Steaua, să câștige toate meciurile în playoff, și la câte mingi vor fi aduse în fața porții, trebuie să marcheze de cel puțin 10 ori".
Credeți că ar putea avea probleme cu fanii lui Dinamo?
Emil Ursu: "Știți cum sunt suporterii... Nu-i iartă pe cei care au fost dinamoviști și pleacă în cealaltă parte, la dușmani. Cred că va avea probleme, da. Va fi huiduit...".
I-ar prinde bine și un Budescu lângă el?
Emil Ursu: "Ar fi perfect. Că ar primi mai multe pase. Că Budescu e un fel de Sânmărtean, pune foarte bine în valoare atacanții".
Dar o pregătire cu Thomas Neubert?
Emil Ursu: "Nu bine, ci foarte bine. Cred că și acest lucru a contat în decizia lui, să înceapă pregătirea repede, după pauza pe care a avut-o".
Este un pas înapoi în cariera lui venirea la Steaua?
Emil Ursu: "Nu cred. Steaua e o echipă puternică în Europa, cu pretenții, Îl va ajuta și pe el în carieră. Eu, deși sunt dinamovist, îl văd ca un pas înainte. Jucînd la Steaua, făcînd performanță, vor veni și selecțiile la națională".
Etichete: marica steaua , antrenori marica , marica reportaj
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Un accident extrem de grav a avut loc, joi, pe șoșeaua cunoscută drept „Drumul morții”, pe DN2, la...