"Preferați un Napoli, care se întoarce de 12 ori la o echipă?" Momentul în care Ion Crăciunescu și-a pus mâinile în cap
articol scris de Digi Sport14.01.2023, 11:02
Disputele privind prezența pe bancă a antrenorilor fără licență continuă să fie aprinse. În studioul Fotbal Club, cazul lui Mihai Pintilii a fost din nou adus în discuție, iar Ion Crăciunescu și Andrei Cristea și-au susținut argumentele.
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Dispute pe subiectul antrenorilor fără licență
Practic, Andrei Cristea nu are nimic împotriva faptului ca unii antrenori fără licență Pro să poată sta pe banca unei echipe din Liga 1, în timp ce Crăciunescu susține că așa ceva nu e normal, pentru că nu este legal.
Ion Crăciunescu: "De ce nu desființează școala asta de antrenori? Păi de ce te mai duci la școală, dacă se poate și așa?"
Andrei Cristea: "Eu cred că el (n.r.: Pintilii) este ajutat foarte mult și de Thomas Neubert și de staff-ul pe care îl are. Nu poți să faci singur, pe început de carieră și să gestionezi un club ca FCSB. Se vorbea de Mitică Uzunea, care a fost secundul lui Gâlcă".
Ion Crăciunescu: "Dumneavoastră admiteți ca, în timpul unui meci, tu, ca antrenor, să ai un plasture pe gură și să nu ai dreptul să spui nimic și să zici că ești antrenor? În ce țară cu fotbalul dezvoltat mai e asta? Germania, Anglia, Franța, Italia, pe unde găsești?"
Andrei Cristea: "Nici să nu-i tăiem aripile, pentru că este un antrenor tânăr și care își va face treaba."
Ion Crăciunescu: "Eu nu vreau să-i aripile, țin cu el. Hai, domnule, lăsați-o cu toleranțe din astea și cu reguli din astea. El trebuie să meargă la școală și după aia să meargă la FCSB să antreneze 100 de ani! Nu e vina lui."
Andrei Cristea: "Preferați un Napoli, care se întoarce de 12 ori la o echipă?"
Andrei Cristea: "Problema se va pune în play-off. Poate să stăpânească această echipă unde îi este bugetul? E o întrebare grea."
Ion Crăciunescu: "Păi problema se pune și altfel. Dacă aștia care nu au școala de antrenori pot să facă asta, ăia care au școala, de ce mai au școală? Că ăia văd că nu iau echipe."
Andrei Cristea: "Domnul Crăciunescu, explicați-mi mie cum se poate întoarce un antrenor de 10 ori la o echipă. Nu prefer să cresc un antrenor tânăr? Croitoru a fost director sportiv la Botoșani, a devenit antrenor și are cea mai bună cotă din România, până acum, că a avut chix-ul cu Craiova? De ce să nu fie și Pintilii? Pereferi un antrenor ca Napoli, care vine de 12 ori la Craiova și de 10 ori la Iași?"
Ion Crăciunescu: "Dumneavoastră vreți să faceți din excepții, reguli? Apar două cazuri din sute."
Andrei Cristea: "Mi-a demonstrat ca jucător ce caracter este, iar jucătorii merg pe mâna lui. Nu știu cât timp. Până merge."
Ion Crăciunescu: "Am văzut că mai sunt la facultate din ăia care fac trei ani în unul. Poate să fie și un asemena caz. Dar nu spuneți că fără școală."
Andrei Cristea: "Eu am terminat meciul la ora 23, eram în play-off cu Iașiul. La ora 5 eram în aeroport, la 7 veneam la FRF și îmi făceam cursurile."
Helmut Duckadam: "L-ai dat exemplu pe Croitoru, dar am auzit că are probleme cu carnetul de antrenor. Nu mai sunt recunoscute cele din Moldova?"
Andrei Cristea: "Eu oricând aș merge pe mâna unui antrenor tânăr, care a însemnat ceva pentru clubul ăla și pe care îl cunosc decât să aduc un antrenor pe care nu îl cunosc. Putea să aducă un antrenor cu nume și cu cotă și să nu aibă rezultatele astea."
La ultima reacție a lui Andrei Cristea, Ion Crăciunescu și-a pus mâinile în cap, sătul să tot arguementeze și să-l convingă pe Cristea.
Mihai Stoichiță, despre problema antrenorilor fără carnet "Scrie în lege! Trebuie să ne supunem!"
Directorul tehnic de la FRF, Mihai Stoichiță, a explicat cum se prezintă legislația din România, în direct la Fotbal Club.
"Știu că Ministerul Sportului, prin Centrul de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, oferă foștilor sportivi, care au reprezentat România și au anumite realizări, merite, o posibilitate de calificare ca antrenor. Sportivii, în general, nu prea au timp să meargă regulat la școală.
Nu impunem noi asta, legile din România impun asta. Se poate încheia acest contract de antrenor doar cu persoane care dețin calificarea de antrenor. Scrie în lege! Trebuie să ne supunem! Deci doar persoane care dețin calificarea de antrenor.
Cum se obține această calificare? Vă rog să fiți atenți și cu asta am lămurit-o. Această calificare se obține în urma unui program de studii, cursuri în cadru universitar, care pot fi făcute în 3 ani de licență de la facultăți sau 2 ani postliceal, de la CNPFA, Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor.
E o școală care este frecventată de toți cei care vor să fie antrenori în orice ramură sportivă din România. Că termină o facultate, că termină CNPFA, antrenorul depune aceste acte la centrul acesta în vederea eliberării carnetului de antrenor.
După ce obții acest carnet de perfecționare, poți să vii la FRF, care te specializează și îți dă o gradație, licența B, sau Pro, sau care este ea, și care iți dă posibilitatea de a activa la un nivel corespunzător, conform regulilor UEFA", a explicat Mihai Stoichiță, la Fotbal Club.
Lucian Burchel, directorul Școlii Federale de Antrenori, a recunoscut că există discuții pentru modificarea ”Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice” (ROAF) din România, astfel încât antrenorii care nu dețin licența PRO să fie aspru sancționați dacă vor oferi indicații tactice de pe margine în timpul partidelor.
Etichete: ion craciunescu , mihai pintilii , andrei cristea , licenta antrenori
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...