Exclusiv "Mirel Rădoi are licența Pro fără să aibă Bacalaureat?" Problema antrenorilor "fără carnet", explicată
articol scris de Digi Sport11.01.2023, 22:53
Mihai Pintilii nu are licență Pro, dar el este cel care o antrenează, de facto, pe FCSB. Marius Croitoru nu are nici el licență, dar o antrenează pe FC Argeș.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Andrei Prepeliță nu are nici el licență, dar a antrenat-o pe FC Argeș până pe 23 octombrie 2022. Aceste cazuri de antrenori fără licență au început să fie tratate mai serios de FRF, mai ales după ce dispensa pe care o avea Pintilii a expirat, iar acesta nu mai poate da nici măcar indicații în timpul meciurilor.
Mihai Stoichiță, despre problema antrenorilor fără carnet "Scrie în lege! Trebuie să ne supunem!"
Între timp, directorul tehnic de la FRF, Mihai Stoichiță, a explicat cum se prezintă legislația din România, în direct la Fotbal Club. Stoichiță a fost întrebat dacă Mirel Rădoi are licență Pro fără să aibă Bacalaureatul luat.
"Asta nu știu, probabil că da (n.r.: Mirel Rădoi a luat carnetul de antrenor fără bacalaureat). Știu că Ministerul Sportului, prin Centrul de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, oferă foștilor sportivi, care au reprezentat România și au anumite realizări, merite, o posibilitate de calificare ca antrenor. Sportivii, în general, nu prea au timp să meargă regulat la școală.
Mirel a început la Coverciano. Dar care e problema? Nu impunem noi asta, legile din România impun asta. Se poate încheia acest contract de antrenor doar cu persoane care dețin calificarea de antrenor. Scrie în lege! Trebuie să ne supunem! Deci doar persoane care dețin calificarea de antrenor.
Cum se obține această calificare? Vă rog să fiți atenți și cu asta am lămurit-o. Această calificare se obține în urma unui program de studii, cursuri în cadru universitar, care pot fi făcute în 3 ani de licență de la facultăți sau 2 ani postliceal, de la CNPFA, Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor.
E o școală care este frecventată de toți cei care vor să fie antrenori în orice ramură sportivă din România. Că termină o facultate, că termină CNPFA, antrenorul depune aceste acte la centrul acesta în vederea eliberării carnetului de antrenor.
După ce obții acest carnet de perfecționare, poți să vii la FRF, care te specializează și îți dă o gradație, licența B, sau Pro, sau care este ea, și care iți dă posibilitatea de a activa la un nivel corespunzător, conform regulilor UEFA", a explicat Mihai Stoichiță, la Fotbal Club.
Mihai Stoichiță a explicat și situația antrenorilor străini din România
"Cu Bergodi și cu alți străini care vin, trebuie să fim atenți. Cum semnează cluburile contractele, e treaba lor. Cetățenii europeni pot semna contracte de muncă în România doar dacă documentele lor sunt recunoscute și echivalate de autoritățile statului român. CNRED.
Durează două săptămâni sau cât o fi, se duc cu actele acolo și actele sunt analizate, pentru a fi echivalate. Probabil că toți antrenorii străini fac asta.
Dacă te duci în Franța cu o diplomă din România, trebuie să aștepți să ți-o recunoască ei. Problema asta există de pe vremea comunismului, când fugeai din țară, te duceai în Franța, Belgia, Germania și au trebuit să își echivaleze studiile acolo.
Eu ce să fac acum? Atât contractul de muncă, dar și cel de activitate sportivă intră sub aceste legi în vigoare", a spus Stoichiță.
”Pintilii nu poate fi nici măcar ’interimar’!”
Mihai Pintilii (37 de ani) a stat pe banca FCSB-ului, în rolul de ”antrenor principal”, patru partide: cu West Ham United, scor 0-3, în Conference League, cu Rapid, în Liga 1, scor 3-1, cu Oțelul, în Cupa României, scor 0-0 și cu U Craiova 1948, scor 0-2, fără a deține carnet de antrenor.
Din 2023, în regulamentul FRF în privința antrenorilor, nu se va mai putea sta pe banca de rezerve ca antrenor cu portarii, pentru că aceștia vor avea de luat licențe noi. Explicațiile le-a dat Lucian Burchel, directorul Școlii de Antrenori, în noiembrie 2022, după plecarea lui Nicolae Dică de la FCSB.
"După ce staff-ul lui Nicolae Dică a plecat, cei de la FCSB aveau la dispoziție 30 de zile pentru a numi un antrenor interimar, dar nu au făcut niciun astfel de demers. Și pentru un antrenor interimar sunt necesare licențele.
Pintilii a primit o derogare de la UEFA, pentru 60 de zile, doar că aceasta nu e valabilă și pentru România.
Pintilii a stat pe bancă la trei partide în România, a oferit indicații în timpul meciurilor și a acordat interviuri la conferințele de presă.
Rolul nostru este să adunăm aceste probe pe care le vom înainta comisiilor și vom vedea ce decizie se va lua mai departe. Acesta este rolul nostru, mai departe nu mai ține de noi.
Dar, el nu are nici măcar carnetul de antrenor, deci nu putea să fie numit nici măcar interimar!”, a spus Lucian Burchel (58 de ani), directorul Școlii de Antrenori, în noiembrie 2022.
Etichete: mihai stoichita , mirel radoi , antrenori
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...