Povestea Viitorului. Cum a ajuns să se lupte pentru titlu un club înființat în urmă cu mai puțin de zece ani
19.03.2017, 10:38Cu opt etape înainte de finalul play-off-ului, Viitorul, echipa care a încheiat pe primul loc sezonul regulat, a redevenit lider, după ce a reușit să o învingă în sfârșit pe Steaua, formația care o bătuse în ultimele 11 întâlniri directe.
SuperLiga: Oțelul - Botoșani, vineri, 18:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - CFR, vineri, 21:00, DGS 1
După succesul obținut sâmbătă la Ovidiu, clubul lui Gică Hagi, înființat în urmă cu doar opt ani, în 2009, devine clar o favorită la câștigarea titlului, iar, despre asta au început să vorbească inclusiv jucătorii.
”Nimeni nu ne-a dat nicio șansă și va fi foarte frumos dacă vom câștiga (titlul)”, spunea, după meciul cu Steaua, marcatorul golului al treilea, Carlo Casap.
”Ar fi primul titlu din carieră”, a adăugat și Vlad Morar, apoi.
Mai mult, pe teren, la finalul jocului, mulți dintre jucătorii au început să cânte ”Campionii, campionii!” împreună cu spectatorii.
Prin înființarea echipei în 2009, Gheorghe Hagi a urmărit, în primul rând, promovarea jucătorilor din propria academie. Viitorul a reușit însă, în primul sezon, promovarea din Liga 3 în Liga 2, iar, peste doi ani, în 2012, accederea în prima divizie.
În primul sezon din Liga 1, Viitorul s-a salvat cu greu de la retrogradare, Hagi fiind chiar acuzat de jocuri de culise, mai ales după acel 5-2 din Ghencea, cu Steaua, care avea deja titlul în ”buzunar” (singura victorie în fața Stelei, până la cea din acest sezon). Suspiciunile au venit, în special, după afirmațiile patronului ”roș-albaștrilor”, care a zis, după respectiva partidă, că ”n-a fost blat”, ci ”omenie”.
A urmat apoi un nou sezon cu ceva emoții pentru Viitorul, mai ales că, în stagiunea 2014-2015, din Liga 1 au picat șase echipe, întrucât a urmat schimbarea formatului (trecerea de la un sistem cu 18 formații, la cel cu 14).
Luând totul treptat și neabătându-se de la strategia sa, Gheorghe Hagi a scăpat-o în stagiunea precedentă, pe Viitorul de grijile retrogradării, prin accederea în play-off și, mai mult, a calificat-o în Europa League, acolo unde, ce-i drept, a fost eliminată fără drept de apel de belgienii de la Gent (5-0 în Belgia, 0-0 la Ovidiu).
Făcând niște lucruri firești și profitând de declinul celorlalte formații din Liga 1, la patru ani după promovarea în Liga 1, Hagi are șanse reale de a câștiga campionatul și de a intra în preliminariile UEFA Champions League, cu Viitorul.
Un lucru similar se poate spune că s-a întâmplat și cu CFR Cluj, care a ajuns să ia titlul în al patrulea sezon după intrarea în prima divizie și tot după ce, la începutul stagiunii, a suferit o înfrângere clară în Cupa UEFA (la prima prezență în competiție), cu Anorthosis Famagusta (1-3 acasă, 0-0 în Cipru). Diferența constă însă în investițiile făcute în prima echipă. Dacă ardelenii au transferat jucătorii străini peste valoarea campionatului intern, oferindu-le acestora salarii destul de mari, Hagi s-a concentrat, în special, pe promovarea tinerilor jucători, din propria academie.
Un alt aspect important este acela că Hagi a ajuns să se bată la titlu cu Viitorul în condițiile în care a adus, în special, jucători liberi de contract și, în schimb, a vândut constant, pe unii dintre cei mai buni fotbaliști ai săi, pe sume importante. Amintim aici pe Gabi Iancu (pe 500.000 la Steaua, în 2013), Aurelian Chițu (pe 700.000 de euro, la Valenciennes, în 2013), Cristian Manea (pe 2,5 milioane de euro, la Apollon Limassol, în 2014), Alin Toșca (pe 400.000 de euro, la Steaua, în 204), Alexandru Mitriță (pe 800.000 de euro, la Pescara, în 2015), Ianis Hagi (pe 2 milioane de euro, la Fiorentina, în 2016), Florin Tănase (pe 1,5 milioane de euro, la Steaua, în 2016) și Răzvan Marin (pe 1,8 milioane de euro, la Standard, în 2017).
Din păcate pentru Hagi, el nu se poate mândri că vreunul dintre ”produsele” sale a reușit să confirme la noile lor cluburi. Mai mult, unii dintre ei au revenit gratis la Viitorul (Iancu și Chițu), iar un altul (Manea) a fost chiar subiectul unei investigații, numele său figurând și în ancheta Football Leaks.
Lucrurile se pot schimba însă pentru pentru fostul decar al echipei naționale a României. Dacă Viitorul va reuși să ia campionatul și va performa în Europa așa cum echipa Under 19 a clubului a făcut-o deja în UEFA Youth League, jucătorii pe care Hagi îi va ceda, probabil, în străinătate, vor avea un alt statut, iar șansele de a se impune la noile lor echipe vor crește. Un prim exemplu poate fi Răzvan Marin, care, după ce a debutat și în echipa națională, a avut evoluții lăudabile la Standard Liege, în primele sale jocuri din prima ligă belgiană.
Etichete: steaua , transferuri , gheorghe hagi , promovare , titlu , viitorul
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Un poliţist în vârstă de 21 de ani, din localitatea Ghizela, judeţul Timiş, a murit în postul de...