FIFA: "Valcke nu este implicat în plata celor 10 milioane $." Documentul care o contrazice
02.06.2015, 13:32FIFA a recunoscut, marţi, că a efectuat un virament de 10 milioane dolari, "în cadrul dezvoltării fotbalului din Caraibe", însă a insistat că "nici Jerome Valcke şi niciun alt înalt responsabil al FIFA nu au fost implicaţi", precizează AFP, citată de Agerpres.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Mai mult decât atât, forul mondial a încercat să arunce vina pe fostul preşedinte al Comisiei de Finanţe, Julio Grondona, care a fost un foarte bun prieten al lui Sepp Blatter şi vicepreşedinte FIFA înainte de decesul său, survenit anul trecut.
"În 2007, guvernul sud-african a aprobat un proiect de 10 milioane de dolari, pentru a ajuta diaspora africană din Caraibe", a precizat FIFA într-un comunicat, în care se mai arată că această sumă provenea de la Comitetul de Organizare a Cupei Mondiale din Africa de Sud.
"Plata celor 10 milioane de dolari a fost autorizată de preşedintele Comisiei de finanţe şi executată în conformitate cu regulamentele FIFA.
Nici secretarul general, Jerome Valcke, şi niciun alt înalt responsabil al FIFA nu au fost implicaţi prin iniţierea, aprobarea sau punerea în practică a acestui proiect", susţine forul mondial.
Explicaţiile FIFA au venit în contextul în care, la începutul acestei săptămâni, cotidianul New York Times a scris că un important oficial al FIFA ar fi transferat 10 milioane de dolari în conturi gestionate de fostul vicepreşedinte al organizaţiei, Jack Warner, pus sub acuzare de justiţia americană într-un scandal de corupţie care a zguduit forul mondial şi în care au fost deja reţinute şapte persoane.
Potrivit sursei citate, transferul de 10 milioane dolari - efectuat în trei tranşe, între ianuarie şi martie 2008, conform actului de acuzare american - a fost emis dintr-un cont al FIFA şi reprezintă "un element central" al scandalului de corupţie cu care se confruntă FIFA şi conducătorii săi.
Deşi cotidianul american nu a avansat vreun nume, o parte a presei a speculat că oficialul în cauză a fost secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, astfel că forul mondial a reacţionat şi i-a luat apărarea unui dintre oamenii cei mai apropiaţi de preşedintele Sepp Blatter.
Comunicatul FIFA a fost, însă, contrazis aproape imediat de jurnalistul britanic Martyn Ziegler (Press Association). Acesta a postat pe contul său de Twitter o scrisoare care dovedeşte că oficialii sud-africani au discutat direct cu Valcke despre plata celor 10 milioane de dolari.
De altfel, în această săptămână, preşedintele federaţiei sud-africane, Danny Jordaan, a recunoscut plata către CONCACAF, însă a adăugat că nu a fost vorba despre mită. "Cum am fi putut da mită pentru voturi la patru ani după ce am obţinut organizarea Cupei Mondiale?", a spus Jordaan.
În această fază a anchetei în care mai mulţi oficiali FIFA au fost reţinuţi, Jerome Valcke nu a fost pus în mod direct în cauză de justiţia americană şi nici nu a fost citat în actul de acuzare, dar ultimele dezvăluiri ar putea face ca scandalul care a afectat serios imaginea forului mondial să intre într-o altă etapă.
FIFA se confruntă cu un scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului.
Şapte oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, săptămâna, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu fapte de corupţie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi José Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.
Etichete: fifa , sepp blatter , coruptie , jerome valcke
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au...