Doi jurnalişti, arestaţi şi expulzaţi din Qatar pentru investigaţii legate de CM 2022. Le-a fost confiscat tot echipamentul
articol scris de Digi Sport25.11.2021, 14:50
Doi jurnaliști norvegieni s-au întors în țara natală mai rapid decât și-ar fi dorit, după ce au încercat să analizeze condițiile în care se organizează Campionatul Mondial din 2022.
Premier League: Nottingham - Tottenham, joi, 17:00, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
Potrivit 7sur7, Halvor Ekeland și Lokman Ghorbani, de la postul de televiziune NRK, au mers în Qatar pe 14 noiembrie, pentru a investiga în ce condiții lucrează imigranții care pun umărul la construirea stadioanelor ce urmează să găzduiască cel mai prestigios turneu internațional anul viitor.
Ce au pățit doi jurnaliști norvegieni în Qatar, în timpul unei anchete legate de organizarea CM 2022
Cei doi au reușit să ia legătura cu Abdullah Ibhais, fost membru în Comitetul de Organizare, condamnat la cinci ani de închisoare pentru faptul că ar fi denunțat condițiile în care muncesc angajații. Jurnaliştii au reușit să obțină informații de la el după ce s-au întâlnit chiar cu câteva ore înainte să fie arestat.
După întâlnire, ziariştii au decis să rămână în Qatar pentru a continua investigațiile, însă au fost arestați și apoi trimiși forțat înapoi în Europa, după 32 de ore petrecute în închisoare. Mai mult, autoritățile le-ar fi confiscat și echipamentul tehnic pe care îl aveau asupra lor.
"Mai presus de toate, suntem fericiți că ne-am întors în Europa. Această situație nu a fost deloc ușoară. Ne vom întâlni cu reprezentanții postului și este posibil să ne întoarcem cu declarații", a comentat unul dintre jurnaliștii scandinavi.
Ancheta realizată de The Guardian a declanşat o adevărată furtună
Publicația The Guardian a anunțat în luna februarie că 6.500 de muncitori străini au murit în Qatar pe șantierele Cupei Mondiale.
Reacţiile nu au întâziat să apară, iar unora dintre naţionale li s-a cerut să boicoteze acestă competiţie.
Guvernul de la Doha a confirmat dezastrul umanitar de pe șantierele stadioanelor, iar fotbaliștii din Europa încep să protesteze în privința tratamentului aplicat migranţilor. Autoritățile din România au precizat pentru Digi Sport că pe șantierele din Qatar se află și un muncitor român.
Muncitorul român aflat pe șantierele stadioanelor din Qatar lucrează ca tehnician reparații echipamente de sudură. Guvernul României a confirmat faptul că niciun muncitor român nu se află printre străinii decedați pe aşa-zisele "șantiere ale morții" din Qatar.
Galerie Foto
The Guardian: 12 muncitori străini mor în fiecare săptămână. Reacția autorităților de la Doha
Cei mai mulți dintre muncitorii decedați pe șantierele din Qatar sunt indieni (2.711). Qatarezii nu recunosc însă cifrele oficiale și au declarat doar 37 de decese în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială, precizând că 34 dintre ele ”nu sunt legate de muncă”.
The Guardian a realizat o anchetă la începutul anului şi dezvăluit că în țara din Golf muncesc în jur de 2 milioane de migranți, iar 12 dintre ei mor în fiecare săptămână. Cele mai multe dintre aceste morți sunt trecute la ”cauze naturale”, pe motive cardiace sau respiratorii. Cum nu sunt realizate autopsii, nu există nici vinovați.
Statul Qatar, acuzat că a folosit spionajul pentru a câștiga organizarea Cupei Mondiale din 2022
Statul Qatar ar fi apelat la metode neconvenționale pentru a câștiga organizarea Cupei Mondiale din 2022. O investigație făcută de Associated Press scoate la iveală faptul că arabii au folosit un fost agent CIA pentru a spiona FIFA și candidaturile rivalelor.
Conform sursei citate, Kevin Chalker, un fost agent CIA care acum lucrează în serviciile private de informaţii, a fost plătit, începând cu 2017, de către cei din Qatar pentru a spiona FIFA şi pe alţi candidaţi la organizarea Cupei Mondiale din 2022.
Tot el și agenții pe care i-a coordonat a pus la cale monitorizarea tuturor criticilor din anii de după momentul în care Qatar a fost desemnată țară organizatoare. Interesant este că acesta avea și misiuni de spionare a muncitorilor străini care lucrau la construcția stadioanelor din Qatar.
Toate aceste activități s-au desfășurat prin intermediul companiei Global Risk Advisors, iar Chalker a utilizat și specialiști IT și agenți foarte bine pregătiți, care au desfășurat activități de teren.
În plus, L'Equipe suține că rivalii Qatarului au fost spionați și prin intermediul unor conturi false de Facebook, cu un fotojurnalist care s-a putut apropia de unele ținte. De exemplu, spionarea Statelor Unite ale Americii s-a făcut prin subcontractarea unei companii private din Londra, Dilligence.
Un amănunt important este acela că s-au urmărit comunicările şi evidenţele financiare ale lui Jack Warner, fost vicepreşedinte FIFA şi Chuck Blazer, fost resposanbil de rang înalt în fotbalul american. Oficialii FIFA au fost și ei spionați, iar cel mai mult a fost monitorizat Jérôme Valcke, fostul secretar general.
Etichete: cm 2022 , cupa mondiala 2022 , halvor ekeland , lokman ghorbani
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
România va închide peste 30 de puncte de frontieră terestre începând cu 1 ianuarie 2025, odată cu...