Când rasismul și xenofobia "înving" fotbalul. În Liga 1, Sepsi - U Craiova 1948 a fost întrerupt. Alte cazuri cunoscute
articol scris de Digi Sport29.01.2023, 17:27
Meciul Sepsi - U Craiova 1948, din etapa a 23-a a Ligii 1, a avut parte de un moment incredibil. În minutul 26, din cauza scandărilor xenofobe, arbitrul Andrei Chivulete a întrerupt jocul și a trimis fotbaliștii la vestiare.
Premier League: Liverpool - Manchester United, duminică, 18:30, DGS 1
Serie A: AS Roma - Lazio, duminică, 21:45, DGS 1
Cazuri cunoscute de rasism și xenofobie pe terenurile de fotbal
Spectatorii veniți de la Craiova nu s-au liniștit nici după revenirea jucătorilor de la vestiare, iar partida a fost suspendată definitiv. Portarul Niczuly susține că arbitrul i-a comunicat că partida va consemna un 3-0 pentru Sepsi "la masa verde".
Rasismul și xenofobia sunt probleme care au apărut de mult timp în lumea fotbalului, iar în ultimii ani s-au implementat măsuri mai drastice pentru echipa ai cărei suporteri sunt vinovați.
Există cazuri foarte cunoscute, chiar la cel mai înalt nivel, în marile ligi europene. În 2013, un meci din Serie A, dintre Milan și Roma, a fost suspendat în repriza a doua, din cauza scandărilor rasiste ale fanilor la adresa lui Mario Balotelli, care juca la Milan la acea vreme.
Cel mai recent caz de rasism din Serie A a fost în ianuarie 2023, când Samuel Umtiti, de la Lecce, a izbucnit în lacrimi la meciul cu Lazio.
Și în Spania au fost probleme. Partida dintre Sporting Gijon și Athletic Bilbao, din august 2016, a fost întreruptă după ce fanii gazdelor l-au luat la țintă pe Inaki Williams, de la basci. Cei de la Giron aveau și antecedente. În 2008, echipa a fost amendată cu 3.000 de euro pentru scandările rasiste la un meci cu Getafe, unde "clientul" fanilor a fost Joffre Guerron, conform Worldsoccer.
În Germania, în decembrie 2021, meciul Duisburg - Osnabruck a fost întrerupt și el în minutul 33, din cauza scandărilor rasiste ale fanilor. Potrivit DW, jucătorul oaspeților, Aaron Opoku, s-a plâns arbitrului Nicolas Winter, iar acesta a pus capăt meciului. În plus, suporterii lui Duisburg au scandat și "Afară cu naziștii!".
Au fost probleme și în Franța, în aprilie 2019, la meciul Dijon - Amiens. Prince Gouano, de la oaspeți, a fost abuzat rasial. Partida a fost atunci întreruptă în minutul 78 și apoi reluată, iar scorul final a fost 0-0. Măsura cea mai dură a fost însă luată cu privire la suporterul cel mai vocal, care a fost arestat.
Sebastian Colțescu, acuzat de rasism de cei de la Basaksehir, la meciul cu PSG
Pe finalul anului 2022, chiar și Vinicius, de la Real Madrid, a fost victima rasismului în partida cu Valladolid. Iar la meciul Brazilia - Tunisia, din septembrie 2022, alt brazilian, Richarlison a fost atacat cu o banană.
Și la meciurile dintre echipe naționale au avut loc incidente de acest fel. De exemplu, la partida Anglia - Bulgaria, din preliminariile pentru Euro 2020, au existat două întreruperi, pentru că fanii bulgari au avut saluturi naziste și scandări rasiale la adresa lui Marcus Rashford și Tyrone Mings.
Chiar și arbitrul român Sebastian Colțescu a fost protagonist într-un scandal-monstru în 2020, la meciul dintre PSG și Basaksehir, din grupap H a Champions League. Partida a fost suspendată în minutul 14, în urma protestelor jucătorilor turci la adresa arbitrului de rezervă, Sebastian Colțescu.
La indicația lui, centralul Ovidiu Hațegan i-a dat cartonaș roșu unui membru al staff-ului celor de la Istanbul Başakşehir, Pierre Webo, un fost atacant camerunez care și-a încheiat cariera în Turcia.
Acesta a susținut că a fost insultat de Colțescu, care i-ar fi indicat lui Hațegan că este vorba despre "cel negru", cu referire la Webo. Meciul a fost reluat a doua zi, din minutul 14, cu altă brigadă de arbitri.
Galerie Foto
Etichete: rasism , sebastian coltescu , xenofobie , sepsi - u craiova 1948
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Alexei Bugaev era cândva considerat unul dintre cei mai promițători fundași din Rusia, participând...