Aventura unui jucător cecen în fotbalist românesc: condiții deplorabile, impresari închipuiți și restanțe salariale
articol scris de Digi Sport13.05.2022, 14:11
Un fotbalist de origine cecenă a rămas îngrozit de ceea ce a găsit în fotbalul românesc la nivel de organizare. Mai ales la clubul pentru care a evoluat în Liga 2, Comuna Recea.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Rassambek Akhmatov (25 de ani) a ajuns în România în toamna lui 2020, când un agent la adus în probe la nou-promovata de atunci Comuna Recea. Imediat, jucătorul cu dublă naționalitate ruso-franceză a fost legitimat.
Rassambek Akhmatov poveștește aventura sa în România
Mijlocașul născut la Atchkhoi-Martan a recunoscut că regretă alegerea făcută, deoarece există anumite practici în fotbalul din Est, inclusiv în România, care nu-ți permit să fii 100% concentrat pe meseria ta.
”Un agent francez care locuiește în România m-a contactat și mi-a spus să dau probă o probă la un club mic din Liga 2, dându-mi cuvântul că va duce la ceva concret. Un club tocmai apărut. M-am dus acolo, dar era dezordonat, fără organizare, terenuri catastrofale. În comparație cu Statele Unite ale Americii, diferență mare. Totuși, la nivel de fotbal, se joacă bine.
Pe parcursul sezonului am jucat împotriva unor jucători care au evoluat la Fiorentina, la Watford, fotbaliști buni cu C.V.-uri bune. Sincer, nu știu cum au ajuns acolo. Așa că semnez cu Recea și joc toate meciurile titular. Eram liderul echipei, în ciuda numeroaselor înfrângeri. M-am remarcat și la final de sezon toate echipele din Liga 2 au vrut să mă transfere”, a declarat Akhmatov, într-un interviu acordat presei din Franța.
Rassambek Akhmatov: ”Le-a spus că mă cunoaște, dar era total neadevărat”
După terminarea turului, Rassambek Akhmatov era unul dintre cei mai interesanți jucători din Liga 2. La scurt timp, conducătorii cluburilor importante din eșalonul secund, dar și un club din Liga 1, FC Voluntari, au început să se intereseze de situația sa.
Din păcate, un agent care și-a asumat ilegal reprezentarea sa i-a înfrânat ascensiunea către Liga 1. Acesta a introdus în negocieri un comision pe care ilfovenii nu au dorit să-l achite, așa că totul a picat. Jucătorul a aflat detaliile discuțiilor mult prea târziu.
”În pauza de iarnă chiar exista un club din Liga 1, FC Voluntari, care a cerut informații despre mine sunându-mi antrenorul și preedintele. Au vrut să mă transfere, dar nu au reușit din cauza unui agent. Acest lucru este recurent în țările din Est.
Voluntari a luat legătura cu acest agent, care le-a spus că mă cunoaște, dar era total neadevărat. Agentul a cerut un comision mare, iar acest lucru încetinește dorința clubului de a mă transfera, spunând că nu au cum să plătească o asemenea sumă pentru un jucător ca mine. Așa că îl transferă pe un belgian, pe același post cu mine, de la o echipă din Liga 2 inferioară nouă. Fără să fiu arogant, eram mai bun decât el. Am tot așteptat, dar nimic. Așa că am luat numărul directorului sportiv de la Voluntari și am sunat. Mi-a spus că agentul meu a cerut un comision prea mare”, a completat Akhmatov.
Rassambek Akhmatov: ”E trist și regretabil”
Fotbalistul cecen a vorbit și despre faptul că nu a fost plătit în România, așa cum i s-a promis. Când se apropia împlinirea a trei luni de restanțe salarile, clubul din Recea vira câte un salariu pentru ca jucătorul să nu rămână liber.
În plus, Akhmatov nu este mirat în totalitate de cele întâmplate, deoarece, în opinia sa, acest lucru se întâmplă în tot fotblaul românesc. Inclusiv la CFR Cluj, campioană în ultimele patru sezoane, cu prezențe în grupele europene.
”Nu a dat faliment. Îmi datorau trei luni de salariu, dar nici nu poți să mergi la FIFA împotriva lor pentru că clubul nu mai există. Contractul prevedea că, după trei luni de salariu neplătit, jucătorul putea pleca liber. Problema este că clubul a dat de fiecare dată câte o lună de salariu pentru a mă împiedica să plec liber. A fost complicat. Dar pentru jucătorii locali a fost o situație normală. Am jucat până în mai, dar erau neplătiți din noiembrie.
E trist și regretabil pentru jucătorii locali, mai ales în România. Dar ei locuiesc în țara lor, cu economiile lor, dar pentru un străin care sosește singur, care nu vorbește limba, trebuie să facă față la astfel de probleme. Din păcate, nu te poți concentra la fotbal. Apropo, lucrurile astea se întâmplă și în Liga 1. Cunosc pe cineva care joacă la CFR Cluj, care a câștigat ultimele patru campionate și a jucat în Europa, care a avut restanțe salariale de trei luni. Ceea ce este interesant este că acest club nu va da faliment la finalul sezonului”, a conchis Akhmatov.
În momentul de față, Akhamtov evoluează în prima ligă din Kazahstan, la Maktraaral. În cariera sa mai evoluat pentru FCSR Haguenau, FCSR Obernai, FC Miami City, Vauban, Kansas City ll.
Etichete: rusia , cecenia , comuna recea , rassambek akhmatov
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...