România e România

18.03.2013, 17:58
dan filoti-1

Tricolorii își fac loc pe agenda microbiștilor și tare mi-e teamă să nu ne trezim înainte de Ungaria cu sloganul România e Steaua, după ce Steaua a fost deja România la dubla cu Chelsea. România e și va rămâne România, chiar dacă Steaua dă nouă jucători la lot.

Toamna trecută, fanii români au dat semne că vor să își regăsească naționala după startul perfect în preliminarii, dar au făcut deja un pas înapoi la amicalul cu Belgia, ce a urmat eșecului usturător cu Olanda. Despre asta vreau să vorbesc, despre suporterul din noi care se trezește la viață, dependent fiind de rezultate. Teoretic rolul unui suporter e să susțină necondiționat, indiferent că vorbim de echipe de club, sau de prime reprezentative. În cazul naționalei, mi se pare că mai mult ca oricând sprijinul trebuie să vină în astfel de momente.

Eu sunt printre cei care am avut privilegiul să cresc cu generația lui Hagi, Lupu, Sabău ori Răducioiu și am început să mă simt suporter la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90. Am trăit Mondialul din '90 ca pe un vis nebun, dar apoi a fost campania aceea de recul cu ratarea Euro '92.

Un 0-3 cu Bulgaria acasă și presa vremii care îi făcea pe stranieri mercenari și vânzători de țară. Ce vreau să spun e că noi suporterii de atunci nu am ținut cont asta, de rezultate și de conjunctură și am umplut Ghencea la 1-0 cu Elveția, la 1-0 cu Scoția. I-am susținut necondiționat deși nu aveau decât șanse teoretice de calificare.

Campania următoare a fost la fel. Fluctuanți, inconstanți și căutându-se ca evoluții, tricolorii au prins biletele pentru America pe ultima sută și a rezultat turneul acela de referință cu ratarea semifinalei cu Brazilia, la penalty-uri. Generația aceea s-a format pe fondul acelui suflu dezinteresat și pătimaș adus de tribune.

Relația România-fanii ei s-a deteriorat după Europeanul din 2000, pe fondul eșecurilor, venite și ca urmare a comportamentului din afara terenului al unora dintre componenții lotului, dar și a compromisurilor făcute de unii dintre selecționeri.

Și am ajuns în punctul acesta. Nu mai sunt derapaje, Pițurcă impune o conduită exemplară și, cum spuneam, fanii dau semne că s-ar întoarce. Poate sună populist și clar nu are nimic în comun cu trandul de a fi hater (negativist pe românește) cultivat de foarte mulți azi, dar eu unul abia aștept Ungaria și Olanda și visez la măcar trei puncte, dacă nu patru din această dublă, astfel ca la toamnă să mă înghesui alături de alții ca mine, dar și de suporterii de rezultat pe o Arena neîncăpătoare. Și să doborâm recordul de audiență pe care steliștii cred că îl dețin de drept.

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
Cu o recompensă de 7 milioane $ pe capul său, un lider Hezbollah a fost ucis de Israel
Cu o recompensă de 7 milioane $ pe capul său, un lider Hezbollah a fost ucis de Israel

Armata israeliană a efectuat „un raid țintit” în Beirut vineri, la scurt timp după ce Hezbollah a...

Descarcă aplicația Digi24

  • 12:00 LIVE Liga a 2-a: CSM Focsani-FCU 1948 Craiova
  • 12:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 13:00 LIVE Liga a 2-a: CSM Focsani-FCU 1948 Craiova
  • 14:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 14:30 LIVE Premier League: West Ham-Chelsea
  • 15:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:30 LIVE Premier League: West Ham-Chelsea
  • 16:30 LIVE Bundesliga: Werder Bremen-Bayern Munchen
  • Vezi tot programul
  • Coventry City v Tottenham Hotspur, EFL Carabao Cup, Third Round, Football, Coventry Building Society Arena, Coventry, UK, 18 Sep 2024

    FOTBAL: Tottenham - Brentford, 17:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • CFR Cluj v FC Hermannstadt - Romania Superliga, Cluj-Napoca - 20 Dec 2022

    FOTBAL: Hermannstadt - CFR Cluj, 18:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, 20:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-PETROLUL PLOIESTI, SUPERLIGA SUPERBET (3.03.2024)

    FOTBAL: FCSB - Petrolul, 21:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Bari, Italy. 01st May, 2024. Valentin Mihaila of Parma Calcio and Dennis Man of Parma Calcio celebrates the victory during SSC Bari vs Parma Calcio, Italian soccer Serie B match in Bari, Italy, May 01 2024 Credit: Independent Photo Agency/Alamy Live News

    FOTBAL: Lecce - Parma, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Real Madrid v Real Valladolid, La Liga, Football, Santiago Bernabeu Stadium. Madrid, Spain - 25 Aug 2024

    FOTBAL: Real Madrid - Espanyol, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

MERCATO 2024 | Toate transferurile verii sunt AICI. Anthony Martial a semnat

WhatsApp Image 2024-09-19 at 23.40.31 (1)

Victorie! Costel Pantilimon a întors decizia la TAS și trebuie să primească o sumă uriașă

Sunderland v Chelsea - Premier League

FCSB riscă să fie depunctată de FRF

fcsb

Are o afacere de peste 200.000.000 de euro și a anunțat că vrea să preia o echipă de tradiție din România

viorel4

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media