Roger Cel Mare

31.01.2017, 09:36
Roger-Federer-Australian-Open

Asa cum v-am promis, astazi revin cu povestea campionului de la Australian Open, Roger Federer.

Roger Federer este considerat de foarte mulţi specialişti şi jucători de tenis drept cel mai mare tenisman al tuturor timpurilor. Iar performanţele sale excepţionale îl scot în faţă înaintea altor mari legende ale sportului alb: 18 titluri de Grand Slam, record absolut, 302 săptămâni petrecute în fruntea clasamentului ATP, 88 de titluri ATP, a disputat un număr record de 28 de finale de Mare Şlem, dintre care zece consecutive, are cele mai multe titluri la Wimbledon şi US Open în Era Open, şi a câştigat cele mai multe titluri la Turneul Campionilor, şase. În plus, el a obţinut şi două medalii la Jocurile Olimpice, un aur la dublu la Beijing în 2008 şi un argint la simplu, la Londra 2012.

Născut pe 8 august 1981 la Basel dintr-un tată elveţian şi o mamă sud-africană, Roger a ieşit pentru prima dată în prim-plan pe terenul de tenis în 1998, când, la 17 ani, cucerea titlul la juniori la Wimbledon atât la simplu cât şi la dublu, alături de Olivier Rochus. Tot în acelaşi an, pierdea finala juniorilor de la US Open, dar termina sezonul pe primul loc în ierarhia juniorilor şi tenisul reţinea deja un nume care va străluci din ce în ce mai tare an de an. Încet, dar sigur, Roger Federer a urcat pas cu pas spre cele mai înalte culmi ale sportului alb. În septembrie 1999, Federer intra în cei mai buni 100 de jucători ai lumii, iar un an mai târziu juca prima sa finală, la Marseille, pierdută în faţa compatriotului său, Marc Rosset. Primul său titlu la seniori a venit la Milano în 2001, după un succes în faţa lui Julien Boutter în ultimul act, iar in acelasi an si-a trecut in cont si Cupa Hopman, castigata alaturi de Martina Hingis. Dupa primul său triumf într-un turneu de Masters Series, în 2002 la Hamburg, Federer va intra în Top 10 ATP, unde va sta neîntrerupt până în noiembrie 2016. În 2003, cucerea primul său trofeu de Grand Slam, tot la Wimbledon, în urma unei finale cu australianul Mark Philippoussis, pe iarba verde londoneză, unde cunoscuse consacrarea şi la juniori şi unde va scrie cea mai glorioasă pagină de istorie a turneului. Federer avea să triumfe cinci ani la rând la All England Tennis and Croquet Club, iar cele şapte titluri adunate de-a lungul carierei l-au confirmat drept cel mai decorat jucător din întreaga existenţă de 140 de ani a competiţiei, alături de o altă mare legendă a tenisului, Pete Sampras.

Anul următor, Roger câştiga trei din cele patru turnee de Mare Şlem, Australian Open, Wimbledon şi US Open, devenind primul jucător care bifează o asemenea performanţă de la Mats Wilander, în 1988, încoace. Dupa succesul de la Melbourne in fata rusului Marat Safin, a devenit liderul ierarhiei mondiale, iar la finalul lui 2004 avea 11 trofee in circuitul ATP, cea mai buna performanta a unui tenisman din ultimele doua decenii. Totodata, a triumfat pentru prima oara pe teren propriu, la Gstaad, iar bilantul sau de 74 de victorii si numai 6 infrangeri a fost cel mai bun al unui jucator de tenis de la Ivan Lendl, in 1986. In 2005, Federer si-a consolidat dominatia in circuitul ATP, cucerind din nou titlul la Wimbledon si patru turnee de Masters Series, iar la finalul sezonului a adunat tot 11 titluri ATP, la fel ca si in 2004, dar cu un palmares mult imbunatatit in ceea ce priveste raportul succese - esecuri: 81-4, al doilea cel mai bun procentaj din istoria Erei Open, dupa cel al lui John McEnroe, din 1984.

2006 avea sa fie cel mai reusit an al lui Federer, cel putin din punct de vedere statistic, si unul dintre cele mai stralucitoare ale unui jucator din istoria tenisului. A castigat 12 titluri ATP, cu un bilant de 92 de victorii si doar cinci infrangeri, a atins finala in 16 din cele 17 turnee la care a participat, a jucat ultimul act in toate cele patru turnee de Grand Slam, castigand trei dintre acestea si pierzand doar la Roland Garros in fata marelui sau rival, Rafa Nadal. A fost prima ciocnire intr-o finala dintre cei doi titani ai sportului alb, care vor domina autoritar primul deceniu al mileniului trei. Roger a disputat si sase finale de Masters Series, impunandu-se in patru dintre acestea pe suprafata tare si pierzand in celelalte doua pe zgura in fata aceluiasi Nadal. Anul l-a terminat cu 29 de victorii consecutive, in aceasta serie incredibila fiind inclus si succesul din orasul natal, Basel, cu o conotatie aparte pentru Federer. De altfel, de la infrangerea din finala de la Roland Garros si pana la sfarsitul sezonului, elvetianul a inregistrat 48 de succese din 49 posibile!

"Cand faci cel mai bine un lucru in viata, nu vrei sa renunti la acel lucru, iar pentru mine, este tenisul." - Roger Federer

Si in 2007, Federer a ajuns in finala in toate cele patru turnee de Mare Slem, castigand trei dintre acestea, exceptia numindu-se si de aceasta data Roland Garros, unde a fost invins tot de Rafael Nadal. Sportivul din Tara Cantoanelor s-a revansat la US Open, unde a trecut in finala de un necunoscut la acea vreme, Novak Djokovic. In timpul turneului de la Flushing Meadows, Federer a fost supranumit de presa americana "Darth Federer", cu aluzie la personajul Darth Vader din filmul Razboiul Stelelor, din cauza echipamentului sau complet negru, iar fiecare intrare a sa in arena era insotita de celebrul Mars Imperial de pe coloana sonora a Star Wars. Ca un adevarat cavaler Jedi, Roger nu s-a lasat imbiat de partea intunecata a Fortei si, dupa alte doua triumfuri, tot in Basel-ul natal si la Turneul Campionilor de la Shanghai, a incheiat al patrulea an consecutiv pe primul loc in clasamentul ATP. Totodata, era al treilea an la rand in care el a fost lider in toate cele 52 de saptamani.

2008 a fost un an in care Federer a fost chinuit de o mononucleoza si de o accidentare la spate, care l-au impiedicat sa termine anul tot in fruntea ierarhiei ATP. A castigat un titlu de Mare Slem, la US Open, si medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing in proba de dublu, alaturi de Stan Wawrinka, dupa ce fusese eliminat la simplu in sferturile de finala de James Blake. In 2009, Roger a revenit in forta, cucerind pentru prima si singura data Openul francez, in urma unei finale cu Robin Soderling, precum si un nou titlu la Wimbledon, ajungand la un total de 15 trofee de Grand Slam, record in istoria competitiei masculine.

In 2010, a cucerit titlul la Australian Open, dupa triumful in fata lui Andy Murray in finala, si Turneul Campionilor, 2011 avea sa fie primul an fara un trofeu de Mare Slem pentru Federer din 2003 incoace. Totusi, el s-a impus pentru a sasea oara in Turneul Campionilor de la Londra, un alt record absolut, dupa victoria din finala in fata lui Jo-Wilfried Tsonga, si a terminat anul pe locul 3 ATP.

2012 a insemnat revenirea la excelenta pentru Roger Federer, care dupa o semifinala la Australian Open, a castigat un nou titlu la Wimbledon in fata lui Andy Murray, redevenind liderul ierarhiei mondiale. O luna mai tarziu, cei doi s-au confruntat si in finala turneului olimpic de la Londra, si de aceasta data, britanicul a avut castig de cauza, iar Federer a trebuit sa se multumeasca cu medalia de argint. A urmat un an 2013, in care elvetianul a fost din nou chinuit de accidentari, iar singurul sau trofeu a fost cel obtinut la Gerry Weber Open de la Halle. In 2014, Roger Federer a revenit in prim-plan prin finala de la Wimbledon, pierduta in fata lui Novak Djokovic dupa un meci epic in cinci seturi, insa el a pastrat ce era mai bun la final, cand a contribuit din plin la castigarea primei Cupe Davis din istoria Elvetiei in fata Frantei.

Un an mai tarziu, el a ajuns din nou in ultimul act la Wimbledon si US Open, fiind invins de doua ori de noul star al circuitului, Novak Djokovic, iar in 2016, problemele medicale l-au tinut foarte mult timp departe de terenurile de tenis, el fiind obligat sa renunte si la participarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Totodata, in noiembrie, parasea Top 10 ATP pentru prima data in ultimii 14 ani!

Insa, precum Pasarea Phoenix, Federer a renascut inca o data din propria-i cenusa si a reusit sa mai scoata un as din maneca tocmai atunci cand nimeni nu se mai astepta. La 35 de ani, a castigat Australian Open dupa o finala de poveste cu Rafa Nadal, in care au fost readuse parca in prim-plan toate duelurile lor de-a lungul unei rivalitati cum, poate, nu a mai existat si nu va mai exista in tenisul mondial. Dupa ce in semifinale, a trecut in cinci seturi de Stan Wawrinka, Roger l-a invins in ultimul act pe Nadal si a ajuns la 18 titluri de Mare Slem, un record absolut. A fost primul triumf al elvetianului in fata spaniolului intr-o finala dupa cea de la Wimbledon din 2007, iar succesul de la Melbourne avea sa-l transforme in cel mai varstnic campion intr-un turneu de Grand Slam, dupa Ken Rosewall in 1972.

Iar povestea lui Roger Federer nu se opreste aici.

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Care este starea polițiștilor spulberați de un bolid de lux condus de un tânăr de 22 de ani
Care este starea polițiștilor spulberați de un bolid de lux condus de un tânăr de 22 de ani

Apar noi date în cazul polițiștilor răniți grav în urma unui accident provocat de un tânăr în...

Descarcă aplicația Digi24

  • 15:15 Live Stirile Digi Sport
  • 15:30 Live Premier League: Manchester City-Everton
  • 16:30 Live Stirile Digi Sport
  • 17:00 Live Premier League: Nottingham Forest-Tottenham
  • 17:45 Live Stirile Digi Sport
  • 18:00 Live Premier League: Nottingham Forest-Tottenham
  • 19:00 Live Stirile Digi Sport
  • 19:30 Live Premier League: Wolverhampton-Manchester United
  • Vezi tot programul
  • Aston Villa v Manchester City - Premier League - Villa Park

    FOTBAL: Manchester City - Everton, 14:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Chelsea v Tottenham Hotspur, Premier League, Football, Stamford Bridge, London, Greater London, United Kingdom - 02 May 2024

    FOTBAL: Chelsea - Fulham, 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Tottenham Hotspur v Manchester United - Carabao Cup - Tottenham Hotspur Stadium

    FOTBAL: Nottingham Forest-Tottenham, 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Manchester City v Manchester United - Premier League - Etihad Stadium

    FOTBAL: Wolverhampton - Manchester United, 19:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Rangers v Dundee, William Hill Premiership, Football, Ibrox Stadium, Glasgow, Scotland, UK - 21 Dec 2024

    FOTBAL: St. Mirren - Rangers, 19:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 2

  • Anfield, Liverpool on Saturday 14th December 2024. Liverpool's Mohamed Salah and Luis Diaz during the Premier League match between Liverpool and Fulham at Anfield, Liverpool on Saturday 14th December 2024. (Photo: Steven Halliwell | MI News) Credit: MI Ne

    FOTBAL: Liverpool - Leicester, 22:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

"Și-a dat acceptul!" Lovitură de proporții: 25 de milioane de euro pentru Andrei Rațiu

andreiflorin10_1718366585_3390227093947172907_435385033

Logodnica lui Darius Olaru: "S-a încheiat!"

darius-olaru11

Gigi Becali nu s-a abținut nici de data asta! A dezvăluit alianță plănuită în secret în România

ID287323_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Oferta pentru Radu Drăgușin a venit înainte de Crăciun, Tottenham a luat decizia

Manchester City v Tottenham Hotspur, Premier League, Football, Etihad Stadium, Manchester, UK - 23 Nov 2024

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media