RB Leipzig, energizantul din Bundesliga
22.05.2017, 13:10Sezonul acesta, nou-promovata RB Leipzig a luat cu asalt Bundesliga precum o turmă de tauri furioși, care, parcă, a prins aripi după ce a băut din poțiunea energizantă ce dă și inițialele clubului, Red Bull. Puțini se gândeau că impactul grupării fondate în 2009 de magnatul austriac Dietrich Mateschitz va fi atât de tare încât doar Bayern Munchen să stea mai sus în clasament la finalul stagiunii din Germania. Ba chiar, directorul sportiv al lui Leipzig, Ralf Rangnick, declara în momentul promovării că obiectivul echipei este doar un sezon 2016-2017 lipsit de griji.
Însă, RasenBallsport a început entuziasmant anul competițional, cu o serie de 13 meciuri la rând fără înfrângere, reușind cel mai bun pentru o nou-promovată în istoria de peste 50 de ani a campionatului teuton. Mai mult, Leipzig a fost prima echipă din Germania de Est care a fost lider în Bundesliga, după Hansa Rostock, în 1991, și a terminat turul pe locul secund, la doar trei puncte de superputerea Bayern Munchen. Automat, au aparut și comparații cu performanță incredibilă a lui FC Kaiserslautern, devenită campioană a Germaniei în 1998, imediat după revenirea în prima divizie. Numai că 1.FCK avea pedigree, cucerind precedentul titlu cu numai șapte ani în urmă, un antrenor cu staif, Otto Rehhagel, și jucători consacrați, precum elvețianul Ciriaco Sforza. În schimb, RB Leipzig nu are un trecut, nemaivorbind de unul glorios, și nu a transferat niciodată fotbaliști cu vârsta de peste 24 de ani, având cel mai tânăr lot din Bundesliga, cu o medie de 23 de ani. Practic, toată filosofia clubului și politica de achiziții se pliază pe valorile promovate de cea mai populară bautură energizantă din lume: tinerețe fără bătrânețe și vigoare fără de moarte. Iar RB Leipzig a încercat și a și reușit să transmită de-a lungul primului său sezon în Bundesliga această forță turbo, provenită din energia unor jucători înfometați de performanță. Aceasta îi permite echipei antrenate de austriacul Ralph Hasenhuttl să facă un pressing agresiv și cât mai sus, să recupereze posesia imediat după pierderea mingii, să stăpânească perfect arta contraatacului-fulger, să poată alerga fără oprire pe durata a 90 de minute și, mai ales, să găsească tăria mentală și fizică de a înscrie în ultimele 15 minute, lucru pe care l-a făcut de 16 ori în acest sezon!
Marele merit pentru acest traseu incredibil îi revine lui Ralf Rangnick, fostul antrenor al lui VfB Stuttgart, Schalke și Hoffenheim pus director sportiv la RB Leipzig și, totodată, la Red Bull Salzburg, în 2012. El a fost principal în stagiunea trecută, încheiată cu promovarea în Bundesliga, și tot el este responsabil de filosofia și strategia clubului. Rangnick a explicat și motivele pentru care Leipzig merge pe aceasta idee a exuberantei în locul maturității: „Tinerii jucători se recuperează mai repede și au o dorințăn mai mare de a învăța. Din punctul meu de vedere, chestiunea experienței este supraestimată!”
Drumul până în acest punct nu a fost, însă, unul facil, dar, ca orice proiect al lui Dietrich Mateschitz, si RB Leipzig nu avea cum să nu urmeze calea succesului. Asta pentru că magnatul austriac a avut ambitia de a-și promova licoarea secolului 21 prin intermediul sportului de înaltă performanță. Astfel, Mateschitz a pus bazele echipelor de Formula 1, Red Bull Racing și Toro Rosso, reușind să-l propulseze pe Sebastian Vettel spre patru titluri consecutive de campion mondial și și-a asociat brandul cu cele mai importante competiții din sporturile extreme.
Tot în 2005, anul în care Red Bull Racing lua startul în primul său Grand Prix din Marele Circ, Mateschitz a preluat-o pe Austria Salzburg, schimbîndu-i numele în Red Bull Salzburg, culorile, ba chiar încercând să-i schimbe și istoria după ce a declarat că este un club fără trecut. Numai că Federația Austriacă de Fotbal a intervenit și anunțat că data fondării clubului rămâne 1933. De atunci, Red Bull Salzburg a devenit forța dominantă a fotbalului din Țara Valsului, cucerind șapte titluri de campioană în ultimele zece sezoane. Dar succesul intern nu și-a găsit confirmarea și pe plan european, Salzburg neajungând vreodată în grupele Champions League. Acesta a fost doar începutul pentru imperiul-gigant Red Bull, care s-a extins în Major League Soccer, unde a transformat-o pe New York MetroStars în New York Red Bulls, echipa de unde s-a retras Thierry Henry, în Brazilia, unde a fondat Red Bull Brasil, și în Ghana, unde a înființat Red Bull Ghana. Toate aceste echipe se pliaza acelorași principii de joc și de strategie. Astfel, se mizează foarte mult pe fotbaliști tineri, dornici de afirmare, gata să se plieze pe stilul grupului, evitându-se marile vedete. Nu știu dacă Red Bull este și băutura preferată a jucătorilor cluburilor patronate de Dietrich Mateschitz, dar este cert că aceștia aleargă pe teren de parcă ar avea aripi. Astfel, chiar Pep Guardiola s-a declarat impresionat după un meci amical pierdut de Bayern Munchen cu 3-0 în fața lui Red Bull Salzburg în pauza de iarnă a sezonului 2013-2014: „Nu am mai văzut vreodată o echipă care să joace cu atâta intensitate”. Iar totul este pregatit încă de la cel mai mic nivel: „Cea mai mică grupa de copii are aceeași filosofie ca și echipa de seniori. Toți urmăm aceeași cale. Iar dacă vă uitați la cei șapte jucători cumpărați în acest sezon, șase dintre ei au între 19 și 23 de ani. Acesta este profilul pe care îl construim la Leipzig”, a spus directorul sportiv, Ralf Rangnick.
Dar, cu toate acestea, cele mai mari satisfacții din fotbal au venit abia în acest an de la echipa care nu poate folosi numele poțiunii energizante din cauza legilor din Germania, care interzic asocierea unor sponsori sau branduri în denumirea cluburilor. RasenBallsport Leipzig a aparut în 2009 după ce Mateschitz a cumparat gruparea de liga a cincea SSV Markranstadt. Încet, dar sigur, Die Roten Bullen au urcat eșaloanele, iar în 2016, au reușit promovarea istorică în Bundesliga. A fost un plan bine conturat încă din momentul alegerii orașului în care clubul să își desfășoare activitatea. Leipzig are o bogată istorie fotbalistică: VfB Leipzig a fost prima campioană a Germaniei, în 1903, iar continuatoarea sa, Lokomotive, a fost un nume respectat în Europa, ajungând până în semifinalele Cupei UEFA, în 1974, și în finala Cupei Cupelor, în 1987. Însă, din 1998, când clubul a ajuns în liga a treia, fotbalul de prim-plan a dispărut din oraș până în 2006, când arena din Leipzig a găzduit patru meciuri de la Cupa Mondiala. RasenBallsport a început să joace pe fostul Zentralstadion din ediția 2010-2011, redenumindu-l în … Red Bull Arena. În ciuda faptului că este considerată o echipă fără istorie, RB Leipzig a jucat aproape toate meciurile actualului sezon cu tribunele pline, iar în prezent există un proiect de mărire a capacității arenei de la 42 de mii de locuri la 57 de mii!
Investițiile au fost uriașe pentru un club care abia scotea ochii în lume și juca în liga a patra: imediat după numirea lui Rangnick ca director sportiv în 2012, au fost cheltuite 35 de milioane de euro pentru construirea unei baze de pregătire cu condiții de Champions League. Între 2012 și 2014, când pă banca echipei a stat Roger Schmidt, fostul antrenor al lui Bayer Leverkusen, RB Leipzig a urcat din a patra divizie în 2. Bundesliga.
Acest progres a determinat și achiziții majore, astfel ca în ultimii trei ani, au fost transferați jucători de aproape 100 de milioane de euro, majoritatea cu pedigree fotbalistic din familie. Printre aceștia, îi menționăm pe fundașul dreapta Bernardo, fiul unui fost internațional brazilian din 1989, Stefan Ilsanker, fiul fostului portar de la Red Bull Salzburg, Herbert Ilsanker, Marcel Sabitzer, fiul fostului atacant al Austriei Viena, Herfried Sabitzer, sau Rani Khedira, fratele mult mai celebrului Sami, mijlocașul lui Juventus. Lor li se alatură Oliver Burke, care la 19 ani a devenit cel mai scump fotbalist scoțian al tuturor timpurilor, cumpărat cu 15 milioane de euro de la Nottingham Forest în 2016, golgeterul Timo Werner, autor a 21 de reușite, adus cu 10 milioane de euro, un record al clubului în acel moment, sau Naby Keita, mijlocașul central box-to-box adus chiar de la „surata” Red Bull Salzburg, alături de alți cinci coechipieri.
Explicația lui Rangnick, oferită publicației Kicker, este cât se poate de simplă: „Căutăm jucători în care noi credem că pot face următorul pas al carierei alături de noi. Este vorba de un alt tip de motivație. Niciun jucător nu a semnat cu noi în primul rând datorită banilor”
RasenBallsport Leipzig a terminat pe locul secund în Bundesliga, în urma lui Bayern Munchen, și acum vrea să prindă aripi și la debutul în Champions League. Până la urmă, cu un așa energizant în spate, doar cerul pare limită pentru „taurii roșii” ai Germaniei, după cum declara și antrenorul Ralph Hasenhuttl: „Știm unde vrem să ajungem. În momentul de față, nu văd nicio limită pentru această echipă!”