Foto ”Să arătăm lumii cine suntem”. Camelia Potec, despre obiectivul României la Jocurile Olimpice. Pe cine mizează
articol scris de Digi Sport21.07.2024, 14:54
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Delegația sportivilor români, care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie -11 august), a plecat duminică, 21 iulie 2024, spre capitala Franței.
Camelia Potec are așteptări mari de la David Popovici. ”Obiectivul e câștigarea unei medalii”
Galerie Foto
România va intra în concurs cu 107 sportivi, iar 82 dintre aceștia au făcut azi deplasarea.
Camelia Potec (42 de ani), preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern (FRNPM), dar și vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), a spus că obiectivul la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris este cucerirea unei medalii, perfect realizabil în contextul în care înotătorul David Popovici, dublu campion european, poate urca pe podium atât la 100 metri liber, cât şi la 200 m liber.
”Obiectivul este câştigarea unei medalii şi este realizabil. Noi întotdeauna am pus obiective care erau realizabile şi erau normale, să zic aşa. Eu cred că acum, bineînţeles, depinde şi de valoarea sportivilor, dar despre asta vorbim atunci când spunem de sport de performanţă, de progres.
Am avut finală acum două ediţii de Jocuri Olimpice, am avut la ultima ediţie un loc patru şi trei finale. Este normal să ne dorim mai mult şi există şi potenţial în cazul lui lui David (nr. - David Popovici). Acum, bineînţeles, există potenţial la ambele probe, dar ştim cu toţii că Jocurile Olimpice sunt diferite faţă de alte competiţii şi acum nu ştim nici ceilalţi sportivi la ce nivel se află.
Important este să fie măcar o medalie. David o să înceapă cu proba de 200 m liber. Este prima probă la care el participă şi eu cred că în ambele probe are şanse. Acum depinde foarte mult şi de adversari şi de forma lor'', a spus Camelia Potec, înainte de îmbarcare, la Salonul Oficial al Aeroportul Henri Coandă.
”Nu am fost dezamăgitîă”
Calificarea olimpică la înot s-a făcut pe baza baremurilor, foarte ridicate, şi doar David Popovici (100 şi 200 m liber) şi Vlad Stancu (800 şi 1500 m liber) le-au realizat, în timp ce Rebecca Aimee Diaconescu (200 m liber), vicecampioană europeană de juniori, a primit un loc cotă de universalitate din partea Federaţiei Internaţionale de Nataţie (World Aquatics).
”La noi a fost destul de simplu, pentru că am avut nişte timpi clari pe care sportivii noştri trebuiau să-i înregistreze la competiţiile care erau aprobate de World Aquatics. Am avut competiţii şi în România, şi anul acesta, şi anul anul trecut, competiţii acreditate de World Aquatics ca fiind competiţie de calificare pentru Jocurile Olimpice.
Chiar la competiţia de anul trecut s-a calificat David Popovici şi speram ca şi anul acesta să mai avem la campionatele noastre naţionale un sportiv calificat şi iată putem spune că au fost foarte aproape atât Denis Popescu, cât şi Aissia Prisecariu. Au mai fost şi alte competiţii la care noi am participat cu sportivi în vederea calificării pentru JO, dar din păcate au fost doar doi, cum spuneam, David Popovici şi Vlad Stancu.
Nu am fost dezamăgită, timpii au fost foarte puternici, sportivii noştri au fost foarte aproape la o zecime şi la jumătate de secundă, chiar mai puţin de jumătate de secundă acum la ultima competiţie, în cazul Aissiei, la 200 m spate, deci au fost foarte aproape. Denis a şi suferit o accidentare, şi pentru că s-a terminat procesul de calificare, are nevoie de o operaţie, dar din punctul nostru de vedere sportivii au dat tot ce au putut, au fost acolo, sunt tineri, avem şi o generaţie tânără care dă speranţe pentru următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice.
Important este ca ei să fie sănătoşi şi iată că în cazul lui Denis îi oferim toată toată susţinerea, iar el îşi doreşte să se întoarcă în bazin în luna septembrie-octombrie după recuperarea în urma operaţiei şi să înceapă pregătirea pentru următoarele competiţii şi bineînţeles pentru următorul ciclu olimpic. Toate competiţiile duc în în direcţia Jocurilor Olimpice din 2028, deci nu avem ce să le reproşăm.
Timpii pe care trebuiau să-i înoate, sunt nişte timpi foarte greu de îndeplinit. Ca urmare, sunt foarte multe ţări care care vin tot aşa cu doi-trei sportivi şi foarte multe ţări care merg doar pe bază de de invitaţie, aşa cum am primit şi noi în cadrul fetelor”, a mai spus Potec.
”E nevoie ca ei să se vadă şi să se cunoască unul pe celălalt”
Ştafeta de 4x100 m băieţi, cu David Popovici, George-Adrian Raţiu, Alexandru-Richard Szilagyi, Patrick-Sebastian Dinu, în componenţă, a ocupat locul cinci la Europenele de la Belgrad şi ar fi putut prinde calificarea olimpică.
”Băieţii, aproape toţi din ştafetă, au înotat bine, a fost şi o verigă mai puţin în formă să spun aşa. Au fost acolo pe locul cinci la la Europene. Eu credeam şi speram că aveau potenţial de medalie, dar din păcate n-a ieşit. Oricum au muncit foarte mult şi progresul a fost foarte mare pentru pentru toţi cei care s-au calificat la această ştafetă.
Din păcate, n-a fost să fie, a fost şi complicat pentru că doi dintre sportivi s-au antrenat în Statele Unite, s-au întâlnit foarte rar şi e foarte greu să faci o echipă atunci când colegii nu prea se văd sau nu prea înoată împreună sau nu prea reuşesc să fie o echipă aşa cum ar trebui la ştafete, ca la sporturile de echipă.
E nevoie ca ei să se vadă şi să se cunoască unul pe celălalt pentru a face o echipă bună şi performantă în competiţie”, a adăugat Potec.
În acest an se împlinesc 20 de ani de la ultimele medalii cucerite de înotul românesc la Jocurile Olimpice, prin Camelia Potec (aur la 200 m liber) şi Răzvan Ionuţ Florea (bronz la 200 m spate), ambele la JO 2004, de la Atena.
”Trebuie să arătăm lumii cine suntem”
Potec, deşi are experienţa unei medalii olimpice de aur, a spus că evită să-i dea sfaturi lui David Popovici: ”Eu nu-mi permit în momentul de faţă să dau sfaturi, pentru că sunt mai puţin de două săptămâni până la începerea Jocurilor Olimpice.
David, în momentul de faţă, n-are nevoie de sfaturi, are nevoie de linişte, are nevoie să îşi atingă forma sportivă şi bineînţeles că, în ceea ce priveşte experienţa unui sportiv la Jocurile Olimpice, aici sunt foarte liniştită, pentru că David are deja experienţa participării la la Jocurile Olimpice, a fost la la Tokyo şi cu siguranţă că abordarea pe care o va avea va fi una profesionistă. Va fi una în care se va duce acolo cu un obiectiv clar, iar potenţialul pe care îl are de a înota foarte repede este unul extrem de mare”.
Camelia Potec a estimat că România poate avea o clasare mai bună de locul 46, obţinut în clasamentul pe naţiuni la JO 2020, iar prognoza de 5-7 medalii a COSR este cea mai realistă:
”Da, eu cred că vom fi pe un loc mai mai bun. Am văzut că şi colegii mei de la alte sporturi sunt optimişti şi au încredere foarte mare în sportivii lor calificaţi. Acum, bineînţeles, ne dorim ca toţi sportivii care s-au calificat, şi am spus de la început că numărul sportivilor va depăşi suta de calificaţi, să se acomodeze, toată lumea să fie într-o formă bună şi să reuşească să îşi depăşească obiectivele propuse.
Eu fac parte din COSR şi absolut toţi cei care suntem în Comitetul Executiv ne-am spus părerea şi am fost de acord în unanimitate cu obiectivul de 5-7 medalii. Iulie o să fie luna în care trebuie să arătăm lumii cine suntem şi sperăm să fim acolo printre cei mai buni”, a încheiat Potec.
Etichete: camelia potec , romania jocurile olimpice , bernadette szocs , david popovici
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții