Să fii mai sănătos e mai simplu decât crezi. Trucuri simple pentru o viață activă în jungla urbană
04.10.2018, 15:40Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Te trezești, te pregătești să pleci la muncă și te gândești doar dacă mai ai vreo cămașă călcată. Ba nu! Te întrebi și dacă nu cumva trebuie să te oprești la benzinărie în drum spre locul de muncă. Pleci de acasă, te urci în mașină, ajungi la job. După ore întregi petrecute în pat pe timpul nopții, urmează altele de inactivitate fizică, în care stai montat pe scaunul de la birou.
Ieși de la serviciu, te urci din nou în mașină, faci, eventual, câteva opriri prin oraș, după care ajungi iarăși în spațiul de maxim confort. Acasă! Dar cât de mult te ajută, de fapt, acest confort?
Stresul cotidian și lipsa activităților fizice pot afecta starea de sănătate pe termen lung. Iar sedentarismul poate provoca atât afecțiuni fizice, cât și neurologice, printre care tulburări de somn, migrene, osteoporoză, diabet și obezitate. Şi acestea nu sunt toate.
Unii spun că viața începe abia atunci când ieși din zona de confort... Nu ezita să faci acest pas pentru că vei fi surprins cât de bine te simţi! Mai ales că schimbările le poţi face prin intermediul unor pași mărunți.
Din fericire, în ciuda tentațiilor, organismul uman este foarte adaptabil la schimbări, tocmai de aceea Rexona te provoacă să fii “pro mișcare”. Poți începe să fii mai activ prin schimbarea vechilor obiceiuri, folosindu-te de câteva trucuri simple, pentru care nici măcar nu pierzi vremea cu planificarea.
1. Uită de lift!
Când dai cu ochii de un lift, tentaţia este foarte mare, indiferent că te afli în apropierea scărilor de la bloc, de la serviciu, ori a celor de la metrou. Dacă până acum, singurele scări pe care le urcai și le coborai erau cele de la stadion sau de la salonul de înfrumuseţare, încearcă să nu le mai privești ca pe un dușman, ci ca pe un prieten. Parcurgerea treptelor, la urcare sau la coborâre are multe beneficii pentru sănătatea ta: îmbunătățirea tonusului muscular, a sănătății cardiovasculare, reducerea riscului de boli precum diabet sau accident vascular cerebral.
- ŞTIAI CĂ urcatul scărilor presupune de aproximativ 8 ori mai mult efort decât mersul pe o suprafață plană?
- ŞTIAI CĂ la fiecare 10 trepte urcate, organismul arde câte o kilocalorie?
2. Ieși din zona de confort!
Cel mai probabil, obișnuiești să mergi cu mașina personală, ori cu autobuzul sau tramvaiul până la stația de metrou, pentru că așa e mai simplu, chiar dacă știi că “mai confortabil” nu înseamnă mai benefic pentru sănătate. Asta în cazul în care nu te duci direct cu maşina...
Minutele pe care le petreci în mod normal în drum spre stația de metrou, le poți transforma într-un sfert de oră de mers pe jos. Ce e de preferat? Câteva minute fără substanță la volan, cu nervi mulţi din cauza celorlaţi şoferi, ori 15 minute active? Decizia îți aparține! Nici n-ai idee cât de mult te ajută să alegi a doua variantă!
3. Redescoperă-ți orașul!
Plimbările pe jos, în aer liber, reprezintă aur curat pentru organism: asupra sănătății creierului, a inimii, a sistemului osos, a musculaturii.
- ŞTIAI CĂ o persoană care merge pe jos în jur de două ore și 30 de minute pe săptămână, reduce cu aproape 60% riscul apariției diabetului zaharat?
- ŞTIAI CĂ plimbările regulate de aproximativ 30 de minute pe zi scad cu aproape 50% simptomele de depresie?
În plus, dacă mergi la pas prin oraș, poți experimenta multe alte lucruri decât o faci dacă zilele tale libere presupun drumuri cu mașina personală. Atât de multe locuri fascinante te așteaptă să le descoperi sau să le redescoperi în orașul tău: parcuri, muzee, evenimente urbane etc.
Pleci în vacanță? City Break-urile reprezintă un alt prilej pentru a explora noi locuri și a deveni mai sănătos. Cu cel puţin 5000 de pași pe zi în plus, viața ta este sigur mai sănătoasă.
4. Înviorează-te!
Pentru mulţi, dimineața înseamnă un duș și o cafea. Dar lipsește elementul cheie: exercițiile fizice. Câteva minute de stretching și exerciții precum genuflexiuni, fandări și flotări, pot reprezenta obiceiuri cât se poate de sănătoase.
5. Pedalează!
Nu ezita să folosești bicicleta, fie în scop recreativ, fie de nevoie. Pune-ți casca și ieși la pedalat, s-ar putea să ajungi mai repede la serviciu decât ai face-o cu mașina, iar mușchii tăi se vor resimți revitalizaţi. Nu-ţi trebuie decât un tricou în plus în geantă şi ca să fii sigur că nu sunt probleme de niciun fel, ia şi un spray Rexona la tine. Dar bicicleta te ajută şi acasă. Dacă ţi-e greu să te duci în pas alergător până la magazinul tău preferat, te poţi arunca în şa şi ajungi cât ai bate din palme!
Nu mai amâna startul schimbării în viaţa ta. Indiferent ce serviciu ai, trebuie să fii sănătos. Iar mişcarea te ajută enorm!
Etichete: simona halep , #5000depasipezi , rexona , 5000 de pași pe zi , campanie pro-mișcare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...