România, pe harta corupţiei din tenis
11.01.2017, 09:41"Flagelul" meciurilor aranjate în tenis pentru mafia pariurilor a atins şi România. Alexandru-Daniel Carpen, un jucător român fără o carieră remarcată, a recunoscut implicarea sa în partide aranjate şi a fost suspendat pe viaţă, ceea ce dovedeşte gravitatea faptelor sale.
Premier League: Nottingham - Tottenham, joi, 17:00, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
Tennis Integrity Unit (Corpul de Integritate din Tenis), un organism creat în 2009 de principalele instituţii care guvernează tenisul profesionist, a descoperit că românul de 30 de ani a făcut o propunere de corupere unui alt jucător, al cărui nume nu a fost menţionat, în octombrie 2013. Carpen a recunoscut acuzaţia în 2015, iar ofiţerul TIU care l-a audiat a decis suspendarea pe viaţă a jucătorului.
Carpen este primul român, dar ultimul nume pe o lungă listă de jucători, foşti jucători, arbitri şi intermediari care au trucat sau au conspirat la aranjarea de meciuri pentru mafia pariurilor. El a fost locul 1 088 ATP în 2007 la simplu şi locul 274 la dublu, în august 2015.
Situaţia meciurilor aranjate pentru pariuri a devenit un subiect serios pentru diriguitorii tenisului după ce BBC şi Buzzfeed au dezvăluit, în urmă cu un an, că TIU primise în ultimii zece ani numeroase plângeri cu privire la astfel de suspiciuni, care vizau inclusiv jucători de Top 50, însă niciunul dintre aceştia nu a fost sancţionat.
Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) şi TIU s-au concentrat în schimb pe partidele arajate la turneele "mici". ITF Futures este seria de turnee din categoria cea mai mică şi la aceste competiţii se înregistrează frecvent acte de corupţie.
La începutul lunii octombrie, arbitrii de scaun turci Serkan Aslan şi Mehmet Ulker au fost suspendaţi pe viaţă de ITF după ce au fost găsiţi vinovaţi de manipulare de scoruri la unele meciuri în beneficiul mafiei pariurilor.
Cei doi întârziau introducerea scorurilor în dispozitivele PDA. În acelaşi timp, transmiteau prin telefon scorurile altor persoane, iar acestea pariau live cunoscând ce se întâmplase în punctul respectiv. De asemenea, arbitrii suspendaţi introduceau false scoruri de egalitate în dispozitivul PDA.
La mijlocul lunii septembrie, alţi doi abitri de scaun, Sherzod Hasanov şi Arkhip Molotyagin din Uzbekistan, au fost suspendaţi pe viaţă de Federaţia Internaţională de Tenis din aceleaşi motive.
Ancheta s-a extins la nivel mondial, cu implicarea autorităţilor de stat, şi scoate la lumină, aproape în fiecare zi, noi nume, noi acuzaţi, noi meciuri suspecte sau dovedite a fi fost aranjate în tenis. Un "flagel" pe care ITF, ATP şi WTA au refuzat să-l recunoască multă vreme.
Poliţia din mai multe ţări europene efectuează acţiuni de amploare împotriva meciurilor trucate pentru mafia pariurilor. La finalul lunii noiembrie, jandarmeria spaniolă a reţinut 34 de persoane bănuite a avea legături cu o organizaţie clandestină de aranjare a partidelor de tenis din circuitul ITF pentru pariuri online.
Între persoanele reţinute s-au aflat şi jucători, cu vârste între 17 şi 30 de ani (un minor) şi cu clasare ATP între locurile 800 şi 1 400.
Un jucător semiprofesionist avea rolul de a contacta alţi jucători, ce urmau să dispute meciuri aflate în programul caselor de pariuri, şi de a-i convinge pe aceştia să piardă un anumit set.
Investigaţiile au început la Madrid, după o sesizare a Tennis Integrity Unit.
După o săptămână, procurorii belgieni au anunţat că au deschis 18 dosare penale în cadrul unei anchete ce vizează jocuri de tenis din circuitul ITF trucate pentru pariuri. Ancheta a început în urmă cu doi ani şi îi vizează şi pe organizatorii de pariuri.
Au fost identificaţi 48 de suspecţi, care au fost recrutaţi ca intermediari pentru a miza pe meciuri trucate. Aceştia mizau în agenţii pe partide de tenis din străinătate, ale căror rezultate erau cunoscute dinainte. Ar fi vorba de sute de pariuri pe astfel de partide aranjate şi de o reţea condusă de mafia armeană. Poliţia belgiană preciza că se aştepta ca ancheta să ajungă şi în alte ţări europene şi din afara Europei.
Cel mai sonor nume căzut în mâna investigatorilor este un campion de Grand Slam la juniori Oliver Anderson, în vârstă de 18 ani, campionul en-titre al Australian Open, la simplu juniori, a fost pus sub acuzare, joi, pentru faptul că ar fi trucat un meci în luna octombrie, la un turneu challenger, în favoarea mafiei pariurilor.
Poliţia îl acuză pe tânărul jucător că, la cererea unei persoane, a pierdut în mod deliberat primul set al meciului din turul 1 de la Traralgon Challenger, pe care l-a disputat împotriva altui australian, Harrison Lombe. Anderson a pierdut primul set cu 4-6, dar le-a câştigat pe următoarele două, cu 6-0, 6-2. El a fost eliminat în manşa următoare.
"Oliver cooperează în totalitate cu autorităţile. El aşteaptă acum procedura legală", a declarat un purtător de cuvânt al familiei sportivului.
Jucătorul antrenat de fostul tenismen australian Wayne Arthurs va compărea în faţa unui tribunal din Latrobe Valley la 2 martie.
Tot marţi, în aceeaşi zi în care a apărut informaţia cu suspendarea pe viaţă a lui Carpen, fostul tenisman australian Nick Lindahl a primit o interdicţie pe şapte ani şi a fost amendat cu 35 000 de dolari de Tennis Integrity Unit, pentru trucarea unui meci în 2013.
Lindahl a fost sancţionat pentru că a aranjat un joc de la un turneu minor, desfăşurat la Toowoomba, în Australia.
Nick Lindahl, în vârstă de 28 de ani, s-a retras din activitatea sportivă în 2013. Cea mai bună clasare a sa în ierarhia mondială a fost locul 187 (în 2013).
Ca urmare a sancţiunii, Lindahl nu va putea să îşi reia activitatea de jucător sau să asiste la evenimente oficiale din tenis timp de şapte ani.
Liderul ATP, britanicul Andy Murray, este dezamăgit de amploarea cazurilor de acest fel, însă vede o parte pozitivă în faptul că vinovaţii au început să fie prinşi şi pedepsiţi.
"Ar fi fost mult mai rău pentru viitorul tenisului dacă lucrurile ar fi continuat şi nimic nu s-ar fi întâmplat", a spus Murray, care a cerut sancţiuni severe pentru cei implicaţi.
News.ro
Etichete: coruptie tenis , jucator tenis roman suspendat pariuri , romania tenis coruptie pariuri
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Premierul Marcel Ciolacu a publicat miercuri seară, într-un videoclip postat pe TikTok, trei...