Hănescu, învins de Berdych în semifinale, la Oeiras
03.05.2014, 11:57UPDATE 17:50: Victor Hănescu s-a oprit în semifinalele turneului ATP de la Oeiras (Portugalia), dotat cu premii totale de 426.605 euro, după ce a fost învins de principalul favorit, cehul Tomas Berdych, în două seturi, cu 6-2, 6-2.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Hănescu (32 ani, 93 ATP), aflat la cea mai bună performanţă din acest an, după sferturile de finală de la Doha şi Casablanca, a obţinut un cec de 22.060 euro şi 90 de puncte ATP.
După ce s-a duelat în acest an cu Novak Djokovic (Indian Wells) și Jo-Wilfried Tsonga (Dubai), cel mai bun tensiman român al momentului, Victor Hănescu (32 de ani), se pregătește de un alt duel de cinci stele în circuitul ATP - contra numărului 6 mondial, cehul Tomas Berdych.
Într-o formă bună pe zgură în ultimele săptămâni, Hănescu, al 93-lea jucător al lumii, va avea o misiune foarte dificilă în fața lui Berdych, dar are câteva aspecte care îl avantajează pe zgura de la Oeiras, la turneul portughez unde românul i-a eliminat până acum pe Radu Albot, Pablo Carreno-Busta și Gastao Elias.
Hănescu și Berdych s-au mai întâlnit o singură dată în meci direct în 2008, la Wimbledon, când cehul s-a impus în patru seturi, după ce "Hăne" l-a câștigat pe primul la tiebreak. A fost 6-7(5), 7-6(6), 6-1, 6-2. Amintirea acelei partide poate aduce multe învățăminte pentru jucătorul nostru, care tocmai a bifat pe tărâm lusitan cea mai bună performanță a sezonului. Dar cum poate fi îmbunătățită aceasta? Cum poate ajunge Hănescu în finală, deși este mare outsider?
CE VA FACE DIFERENȚA ÎN MECIUL CU BERDYCH
1. Frecvența primului serviciu;
La București, Hănescu a etalat un joc încântător pe alocuri, grație unui serviciu puternic și precis. A condus bine punctele și a plasat mereu mingea în colțuri grele, având o siguranță în lovituri care a intimidat mulți adversari. Scăderea intensității jocului l-a costat calificarea cu Simon, dar și la Oeiras a servit bine, pe o suprafață care îl avantajează. Jucător de clasă, Berdych are un bilanț bun cu adversarii care servesc tare, dar Hănescu poate închide rapid punctele în cazul în care îl scoate suficient de mult în exterior pe cehul de 1,97 metri. Cu micuțul Gastao Elias, Hănescu a plasat bine 68% dintre servicii și a oferit cinci mingi de break. Orice schimb mai lung de patru mingi va deveni greu de gestionat pentru Hănescu, a cărui principală armă împotriva lui Berdych nu poate fi decât serviciul. Unul puternic, plin de efect.
2. Atacarea serviciului doi al cehului;
Din fericire pentru Victor, Berdych nu este la nivel maxim în Portugalia! Are doar 4 meciuri pe zgură la activ în acest an, a pierdut partida cu Garcia-Lopez (6-4, 3-6, 1-6) și arată o slăbiciune inexplicabilă pe propriul serviciu. Mai moale decât de obicei, lovitura cehului aproape că a fost dejucată de argentinianul Leonardo Mayer în turul precedent. Mayer a luat primul set (6-3), dar a cedat la 4 următoarele două manșe, după ce Berdych a trimis în out 39% dintre primele servicii. Cu serviciul secund, cehul a câștigat doar 13 puncte din 34, astfel că Victor poate pregăti o tactică agresivă, căutând winner-ul direct din retur. Mai mult, Berdych a salvat doar o singură minge de break din 6, semn că brațul nu îi este deloc sigur. Backhand-ul său ar putea fi destul de accesibil pentru un jucător longilin și ofensiv, așa cum se prezintă Victor.
3. Gestionarea timpilor morți;
Cu Mayer, Berdych a stat pe teren mai bine de două ore, iar cehul pare avantajat de aceste meciuri lungi, în care are timp să-și calibreze jocul. Chiar dacă a pierdut primul set, el a construit cu răbdare punctele viitoare, tocând treptat nervii adversarului. Totuși, Berdych obișnuiește să încheie rapid punctele, după două-trei schimbări de direcție, iar în măsura în care Victor îl poate testa în raliuri lungi, românul își va adjudeca destule puncte decisive pe greșelile rivalului. Ambii folosesc o lovitură puternică de drepta, iar precizia și nervii vor face diferența la final. Hănescu speră că îl va destabiliza pe ceh cu game-uri rapide pe propriul serviciu (fără pauze mari între puncte), dar și cu mingi câștigate direct dintr-un retur agresiv. Dacă nu-l va lăsa pe masivul ceh să-și intre în mână, Hănescu are șansa marii surprize!
La Wimbledon, în 2008, Victor Hănescu a jucat la un nivel foarte înalt timp de o oră. A câștigat primul tiebreak pe fondul unei evoluții perfecte, iar apoi s-a ajuns iar la 6-6. Cu un serviciu bun și cu răbdare la retur, românul se putea distanța la 2-0. Un moment ghinionist a înclinat însă balanța în favoarea lui Berdych, care a preluat inițiativa și n-a mai cedat controlul partidei.
Deși Hănescu n-a mai jucat un tiebreak de patru meciuri încoace, scenariul nu este exclus în această seară, iar "prelungirile" setului pot aduce o surpriză plăcută fanilor din țară.
Partida dintre Victor Hănescu și Tomas Berdych va începe în jurul orei 16:30, iar digisport.ro vă va ține la curent cu desfășurarea scorului. Cealaltă semifinală opune adversari accesibili românului: Carlos Berlocq (Argentina) sau Daniel Gimeno-Traver (Spania).
Etichete: hanescu , tomas berdych , victor hanescu , oeiras , hanescu berdych , berdych hanescu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...