Cazul de dopaj al Simonei Halep, văzut ca o oportunitate: “E un moment bun să începem”
articol scris de Digi Sport01.11.2022, 19:38
Ana-Maria Popescu (37 de ani), fosta campioană olimpică, mondială şi europeană la scrimă, a analizat cazul de dopaj al Simonei Halep (31 de ani).
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Simona Halep trebuie să aștepte cel puțin un an pentru un verdict în cazul de dopaj
Simona Halep (locul 10 WTA) este suspendată provizoriu, după ce a fost testată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open.
Simona Halep a transmis că nu a luat în mod conștient substanța interzisă Roxadustat și că va depune toate eforturile pentru a se apăra.
Dacă nu va reuși să-și dovedească nevinovăția, Simona Halep riscă până la patru ani de suspendare.
Ana-Maria Popescu este de părere că Simona Halep nu putea să ia o substanță interzisă în mod voluntar. Totuși, românca are o anumită doză de responsabilitate, în viziunea fostei scrimere.
"Vestea bineînţeles că vine ca un şoc... pe mine efectiv m-au trecut fiorii când am citit pentru că întreaga mea carieră de asta mi-a fost cel mai frică, de doping. Nu mi-a fost frică de accidentări.
Chiar şi acum, când ştiu că nu mă mai caută nimeni (n.r. - ofiţerii antidoping) pur şi simplu mă uit de două ori dacă sticla de apă e sigilată înainte să beau din ea. Iar primul meu gând când m-am retras din activitate nu a fost să-mi iau echipamentul să merg la sală, ci să anunţ WADA unde sunt ca să vină pentru un eventual test.
De asta spun că rămâi cu nişte lucruri şi sper ca Simona Halep să iasă mai puternică din această poveste. Pentru că eu nu o văd pe Simona capabilă să ia cu bună ştiinţă ceva. Să ne aducem aminte că ea nu a participat la Jocurile de la Rio pentru că îi era teamă de acel virus (n.r. - virusul Zika)... şi atunci cum să bagi nişte chimicale în tine cu bună ştiinţă? Pentru că am citit toţi ce efecte adverse pot avea", a spus Ana-Maria Popescu pentru Agerpres.
Ana-Maria Popescu: "Trebuie să facem mai multe cursuri pentru sportivi pe tema dopajului"
Ana-Maria Popescu îi sfătuieşte pe toţi sportivii români să îi contacteze pe oficialii Agenţiei Naţionale Antidoping de fiecare dată când nu sunt siguri de ceea ce consumă.
"Eu chiar îi rog şi îi îndemn pe toţi sportivii să îi deranjeze pe cei de la Agenţia Naţională Anti-Doping. Eu cât am fost sportivă nici nu conta ora la care îi deranjam. Aveam senzaţia că ei sunt singurii oameni care pot spune 'Da' sau 'Nu'.
De aceea cred că e un moment bun să începem să facem din ce în ce mai multe seminarii şi cursuri pentru sportivi pe această temă, începând cu categoriile mici de vârstă. Ca să nu ajungi să fii sportiv senior şi să nu ştii cu ce se mânâncă. Deci cei de la cluburi, federaţiile şi ANAD trebuie să fie mai activi în zona aceasta", a explicat Ana-Maria Popescu.
Cum se evaluează gradul de vinovăție al Simonei Halep
Agenția Națională Antidoping (ANAD) a publicat recent un comunicat în care explică în detaliu cazul Simonei Halep. Sunt oferite informații despre substanța Roxadustat și despre criteriile care vor fi luate în calcul pentru stabilirea duratei suspendării jucătoarei din Constanța.
Potrivit ANAD, Roxadustat este o “substanţă nespecifică”, iar Simona Halep nu poate primi o suspendare mai mică de 12 luni, indiferent care sunt circumstanțele atenuante
Potrivit ANAD, în evaluarea gradului de vinovăție al unui sportiv sau al altei persoane, se ține cont de:
- experiența sa;
- dacă are statut de persoană protejată;
- dacă există considerații speciale, cum ar fi o dizabilitate;
- gradul de risc care ar fi trebuit să fie perceput de sportiv;
- posibil alternativ – nivelul de precauție și verificare în raport cu gradul de risc.
Apoi, se iau în considerație următoarele elemente obiective și subiective:
- Element obiectiv: ce nivel de precauție ar fi trebuit să manifeste o persoană rezonabilă în situația sportivului sau a altei persoane?
- Element subiectiv: care ar fi fost așteptările din partea acestui sportiv sau a acestei persoane în raport cu capacitățile lor personale?
Elementul obiectiv ar trebui să fie utilizat pentru a determina în ce categorie de vină se încadrează un caz, iar elementul subiectiv poate fi apoi utilizat pentru a plasa sportivul în partea de sus sau de jos a categoriei.
Pentru a determina gradul de vinovăție a unui sportiv în cazul unui test pozitiv după utilizarea unei substanțe interzise, o organizație anti-doping ar putea analiza următoarele elemente:
Elemente obiective ale vinovăției:
- Sportivul a verificat eticheta produsului sau ingredientele?
- Sportivul a comparat lista ingredientelor cu Lista Interzisă (Lista)?
- Sportivul a efectuat o căutare pe internet a produsului?
- Sportivul s-a asigurat că produsul provine de la o companie de renume?
- Sportivul a consultat experți relevanți (cum ar fi un medic) înainte de a utiliza produsul?
Elemente subiective ale vinovăției:
- Vârsta și / sau experiența sportivului?
- Există îngrijorări legate de limbă sau de mediu?
- Ce educație anti-doping a primit sportivul? Ce nivel de educație anti-doping este accesibil în mod rezonabil sportivului?
- Există și alte deficiențe personale? (De exemplu, sportivul a luat produsul pe o perioadă lungă de timp, fără incidente? Ingredientele au fost verificate anterior? Sportivul suferă de un grad ridicat de stres? Nivelul de conștientizare al sportivului este redus de o greșeală neglijentă, dar ușor de înțeles?).
Etichete: simona halep , dopaj , ana maria branza , simona halep dopaj , simona halep suspendare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...