VIDEO Mândria Doljului. Cel mai longeviv fotbalist vine din Gighera
10.06.2013, 23:55În condițiile în care au rămas fără echipa lor fanion, Universitatea Craiova, cel puțin deocamdată, oltenii nu prididesc niciun moment din a se face remarcați cu ce au mai de preț. Adică cu talentul și cu iubirea pentru fotbal. Cel mai bun exemplu vine din Gighera, o comună din județul Dolj, care are o populație de doar 3.405 locuitori.
Micuța localitate se mândrește cu cel mai longeviv fotbalist din Dolj și nu numai. Florea Neacșu are 57 de ani, este chiar primarul comunei, și joacă la Dunărea Gighera, echipă care a terminat sezonul trecut pe locul opt în Seria a II-a din Liga a VI-a.
În fiecare duminică, indiferent dacă echipa sa evoluează acasă sau în deplasare, alături de tineri care i-ar putea fi chiar nepoți, Neacșu joacă cel puțin o repriză pentru Dunărea. Așa s-a întâmplat și duminică, 9 iunie, când Dunărea a învins pe Bârca, scor 5-2, una dintre cele mai bune echipe din județ.
Înainte de a intra în teren, Florea Neacșu s-a încălzit, la recomandarea observatorului Nicolae Negrilă, pentru ca nu cumva să sufere o accidentare, dar și pentru ca randamentul său să fie dintre cele mai bune. Neacșu a demonstrat, și la această vârstă, că n-a uitat tainele fotbalului, chiar dacă a ratat un penalty.
“Pentru mine, este o mândrie că pot evolua alături de acești tineri. Sportul este longevitatea sănătății. Gazonul este un generator de sănătate. Am o genă din calitatea de fotbalist, atât eu cât și cei care au promovat de pe meleagurile acestei comune“, a conchis Florea Neacșu pentru Digi Sport.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Perla perioadei interbelice
Gighera, zona cu cel mai mare potențial turistic din Oltenia, potrivit specialiștilor, datorită apelor minerale, cu aria naturală protejată Zăval de peste 350 de hectare (Pădurea Zăval), cu situl arheologic “ grindul cu oale“, cu valoare de patrimoniu, cu pajiștea halofilă Gighera, arie naturală protejată, a fost una dintre stațiunile înfloritoare din România în perioada interbelică.
În prezent, zona a decăzut foarte mult, se află în paragină, nimeni nefiind interesat de redezvoltarea zonei. Mai mult, Gighera n-a fost inclusă în nicio strategie de dezvoltare, nu a fost înscrisă în circuitul local turistic, nu a fost omologată ca staţiune balneară, iar proiectele iniţiate în acest sens de primărie de-a lungul timpului nu au fost susţinute nici de autorităţile judeţene şi nici de cele centrale.
În comuna Gighera există izvoare de ape minerale cu indicaţii terapeutice pentru o serie de afecţiuni care pot fi folosite atât pentru cură internă (reumatism, nevralgii, gută, boli gastro-intestinale, renale, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, gastro-duodenite periferice hiposecretorii, enterocolite cronice, colecistite cronice, dischinezii biliare) cât şi pentru cură externă (afecţiuni post-traumatice ale membrelor, boli reumatice degenerative - spondiloze, poliartroze, arterite şi artrite, boli ale oaselor şi muşchilor, afecţiuni dermatologice cronice, afecţiuni ale aparatului genital, sechele postoperatorii etc.).
Proprietăţile curative ale acestor ape au fost confirmate în urmă cu mai bine de un secol, însă ţăranii locului, chiar dacă nu aveau cunoştinţe medicale, le foloseau de sute de ani pentru a se vindeca sau a se feri de boli.
Etichete: gighera , dunarea gighera , cel mai longeviv fotbalist din dolj , fotbalist longeviv , florea neacsu gighera
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...