VIDEO Hagi, la 48 de ani. Cele mai bune momente ale carierei "Regelui"
05.02.2013, 16:04UPDATE 18:00: Dintre fotbaliștii în activitate, cele mai răsunătoare nume care s-au născut pe 5 februarie sunt Neymar, Cristiano Ronaldo sau Carlos Tevez. Toți trei sunt pe placul "Regelui" Hagi, care îl consideră pe CR7 cel mai special dintre ei, grație polivalenței sale și a calităților fizice remacabile.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
"Neymar e foarte tehnic, Tevez e un nouar mobil, cu forța și tehnic,ă, iar Cristiano Ronaldo e un atacant care poate juca pe toate cele trei poziții. E special, fiindcă marchează foarte multe goluri și are calități fizice foarte bune, forță și viteză", a declarat Gheorghe Hagi, în cadrul emisiunii Fotbal Club, de la Digi Sport 1.
"Regele" a plecat din cantonamentul Viitorului pentru a sta alături de familie, dar încă nu a apucat să își vadă copiii. Ianis și Kira ajung acasă abia pe seară: "Pe Ianis aștept să îl văd. E la Constanța, a fost la școală și la antrenament și acum o să vină să îl văd. Cadoul lui e că știu că am un copil bun și să fie ascultător. Pe lângă calitățile pe care le are, trebuie să aibă multă ambiție. Nici Kira nu e acasă, e la canto. Ei muncesc, acum îi aștept acasă. Am venit din cantonament ca să fiu cu ei".
"Viitorului îi doresc să îi meargă bine, să crească zi de zi, cum îi stă bine unui tânăr. Zi de zi, să încerce să fie mai bun ca ieri", a mai spus fostul lider al echipei naționale a României.
Marţi, 5 februarie, Gică Hagi, cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, a împlinit 48 de ani. Cariera celui supranumit "Regele" a fost una de succes, deşi putea fi şi mai glorioasă, dacă ţinem cont că e unul dintre puţinii fotbalişti din lume care au evoluat atât la Real Madrid (1990-1992), cât şi la FC Barcelona (1994-1996), unde nu a apucat, însă, să-şi arate adevărata valoare.
A debutat la 17 ani în "fotbalul mare"
Gheorghe Hagi şi-a început cariera la Farul Constanţa, unde a şi debutat în Divizia A, la 17 ani. A trecut, ulterior, pe la Sportul Studenţesc şi Steaua - la timp pentru a marca golul victoriei în Supercupa Europei, cu Dinamo Kiev, în 1987 -, înainte de a lua drumul Occidentului, la 25 de ani. La acea vreme deja era unul din elementele de bază ale echipei naţionale, în care a debutat la 18 ani, într-un meci cu Norvegia.
A ajuns la Real Madrid, în ceea ce avea să fie, pentru mult timp, cel mai scump transfer din fotbalul românesc, 4,3 milioane de dolari. Din păcate, nici Toshack, nici Radomir Antic nu au reuşit să obţină rezultatele aşteptate de la genialul mijlocaş român, deşi Hagi a ajuns în capitala Spaniei din postura de mare vedetă.
Mircea Lucescu l-a ajutat de fiecare dată în carieră
În 1992 a plecat la Brescia, unde a fost liderul "Bresciei romena" a lui Lucescu, alături de Sabău, Răducioiu, Mateuţ şi Lupu. Aici şi-a revenit la forma care l-a consacrat, câştigând şi o Cupă Anglo-Italiană în 1994, înainte de a lua din nou drumul Spaniei, la dorinţa marelui Johan Cruyff. În doi ani în capitala Cataloniei, Gică a jucat mai puţin chiar decât la Real, plecând apoi la Galatasaray, în Turcia, la 31 de ani.
"Regele" a fost unul din acei jucători geniali, dar rebeli, greu de încastrat într-un sistem tactic. Ceea ce nu au înţeles, la vremea lor, nici Toshack, nici Antic, nici măcar Johan Cruyff, a înţeles Mircea Lucescu. Acesta a construit Galata în jurul lui Gică Hagi, iar acesta nu l-a dezamăgit. Dându-i libertatea de mişcare necesară, Gică Hagi a condus Galatasaray spre câştigarea Cupei UEFA şi a Supercupei Europei în 2000, după ce a câştigat deja patru titluri în cinci ani în SuperLig, două Cupe ale Turciei şi două Supercupe.
La echipa naţională, Hagi încă deţine recordul de goluri marcate (35), record ameninţat însă de Adrian Mutu, aflat încă în activitate. Sub "tricolor", Hagi a strălucit chiar şi în perioada în care cariera lui era în umbră la echipele de club. A fost liderul celei care avea să se numească "Generaţia de Aur", care a ratat o singură calificare la turneele finale în perioada 1990-2000. Momentul său de vârf la Naţională a fost în 1994, când România a fost eliminată abia după penaltyuri de Suedia în sferturile de finală, după ce învinsese două favorite la câştigarea titlului mondial: Columbia (3-1 în grupă) şi Argentina (3-2 în optimile de finală).
"Vreau să creez o naţională mai bună decât Generaţia de Aur"
Gică s-a retras din cariera de fotbalist în 2001, când a şi început cariera de antrenor, una din păcate mult mai puţin glorioasă ca cea de fotbalist. A antrenat naţionala României, Bursaspor, Galatasaray (de două ori), Poli Timişoara şi Steaua, câştigând un singur trofeu, Cupa Turciei, cu Galata, în 2005.
În prezent, Gică Hagi îşi împarte timpul între familie, afaceri şi proiectul său de suflet, Academia de fotbal Gică Hagi şi echipa Viitorul Constanţa, iar visul său, aşa cum declara deunăzi într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor este "următorul: "Vreau să creeze o Naţională mai bună decât a fost a mea".
Trofeele cucerite de Gică Hagi cu echipele de club:
Trei titluri ale României (1987, 1988, 1989), două Cupe (1987, 1989) şi o Supercupă a Europei cu Steaua
Două Supercupe ale Spaniei (1990-Real, 1994-Barcelona)
Patru titluri în Turcia (1997, 1998, 1999, 2000), Cupa Turciei (1999, 2000), Supercupa Turciei (1996, 1997)
Cupa UEFA (2000), Supercupa Europei (2000) - cu Galatasaray
Etichete: steaua , hagi , video , real madrid , barcelona , farul constanta , nationala , bursaspor , sportul studentesc , galatasaray , brescia
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au...