Exclusiv Stare de urgență în România | Scenariul prezentat în direct la TV: ”Va dura câteva luni până o să ne punem la punct”
14.03.2020, 22:12România va fi, începând de luni, 16 martie, în stare de urgență, după anunțul făcut de președintele țării, Klaus Iohannis. Din cauza COVID-19, sportul românesc s-a oprit și nimeni nu știe când se vor relua competițiile naționale.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Sorin Cârțu (64 de ani) spune că va dura câteva luni bune până când România va depăși criza provocată de pandemia de coronavirus. Președintele Universității Craiova consideră că omenirea traversează un moment critic.
”Suntem în război biologic, nu mai știi ce o să fie mâine. Până acum, erau asasinii economici care te puneau la pământ, acum vin ăștia biologici peste noi. O să suferim foarte mult economic, pentru că nu mai producem nimic. Noi, la Craiova, aveam meciuri la care puteam face încasări.
Salariile jucătorilor se vor plăti, ei n-au nicio vină. Suntem abia la început cu criza asta. Va dura ceva timp, câteva luni bune, până ne vom pune la punct, ca țară”, a afirmat oficialul oltean, la Digi Sport Special.
Ce se întâmplă cu străinii de la Craiova
Jucătorii străini de la Craiova, la fel ca majoritatea celor din Liga 1, s-au panicat de situația din România și vor să părăsească țara. Sorin Cârțu le înțelege temerile.
”Vor pleca acasă, își doresc să se ducă acasă. Ne pare rău că nu au plecat acum două zile. Poate-i mai eliberam din stres, din incertitudine, din îngrijorare”, a explicat Cârțu.
Conducătorul din Bănie este, la fel ca cei mai mulți români, blocat în propria locuință. ”Stau acasă. Am și vârsta aia periculoasă pentru coronavirus. Ce ne e scris...”, a mai spus olteanul.
Stare de urgență în România | Cum va arăta țara
Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999. Ordonanţa în cauză spune că starea de urgenţă se poate impune pe o perioadă de cel mult 30 de zile şi prevede totodată măsuri excepţionale economice și de ordine publică.
În termen de cinci zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.
Pe toată durata stării de urgență, ordonanţele militare şi ordinele emise au caracter obligatoriu, de lege. Printre măsurile pe care statul le poate impune în această perioadă se numără:
- să limiteze sau să interzică de tot circulația mașinilor
- să efectueze razii, controale, percheziții
- să închidă temporar benzinării, restaurante, cafenele, cazinouri și alte localuri publice
- să suspende apariția sau difuzarea unor emisiuni radio sau TV
- să raționalizeze alimente și alte produse de strictă necesitate
- să emită ordonanțe de urgență
- să emită ordonanțe militare
- să interzică circulaţia feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute
Etichete: universitatea craiova , sorin cartu , coronavirus , covid-19 , pandemie
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...