Ce înseamnă pandemie. Cum este afectată planeta de anunțul Organizației Mondiale a Sănătății
11.03.2020, 19:41Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie din cauza COVID-19, măsură care are implicații puternice și în sport.
La Liga: Barcelona - Atletico Madrid, sâmbătă, 22:00, DGS 1
SuperLiga: Gloria Buzău - Univ. Craiova, sâmbătă, 19:30, DGS 1
”Am făcut o evaluare. Situația generală provocată de COVID-19 poate fi caracterizată drept pandemie”, a explicat etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS din 2017.
Totodată, cei de la OMS au remarcat că numărul cazurilor în afara Chinei s-a multiplicat de 13 ori în ultimele două săptămâni.
UEFA a decis deja ca toți arbitrii care au condus partide în zonele cu probleme din Europa să intre într-o perioadă de autoizolare (autocarantină) timp de 14 zile.
Ce înseamnă pandemie
Pandemia este o epidemie care se extinde pe o zonă largă, pe un teritoriu foarte mare. Poate fi vorba despre o țară, un continent sau o întreagă planetă, cum este cazul în această perioadă.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pandemiile sunt pornit de noi tipuri de virusuri și de agenți patogeni noi.
În aceste condiții, nu există vaccin și foarte puține persoane sunt imune în fața bolii. Asta duce la o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri.
Odată ce pandemia este declarată, este de așteptat ca boala să atingă comunități numeroase. Totodată, reprezintă un semnal clar pentru guverne și pentru sistemele de sănătate naționale, care trebuie să fie pregătite să trateze mai multe cazuri.
Când a declarat OMS ultima pandemie
Până astăzi, ultima pandemie, cea de gripă AH1N1 (gripa porcină/ gripa mexicană), a fost declarată de OMS în anul 2009. S-a încheiat în august 2010, dar a continuat să facă victime în fiecare sezon.
Cea mai severă pandemie din ultimul secol a fost în 1918, în timpul gripei spaniole. Circa 500 de milioane de oameni au fost infectați, adică o treime din populația mondială de atunci. 50 de milioane de oameni au murit în toată lumea.
Pandemia de COVID-19 este prima din istorie provocată de un coronavirus.
În acest moment, situația globală este una critică. În lume există deja peste 124.000 de oameni infectați cu COVID-19, iar peste 4.500 și-au pierdut viețile.
Etichete: covid-19 , pandemie , epidemie , pandemie coronavirus , oms
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Indiferent de vârstă, românii își pot face gratuit, anual, o serie de analize medicale în unitățile...