Jurnalistul Radu Naum a rămas fără voce după ce a comentat un meci de handbal
04.04.2019, 17:06Respiră sport, trăiește sport încă din copilărie. Pasiunea pentru acest domeniu se datorează tatălui său, Hristache Naum, unul dintre jurnaliștii sportivi ai anilor ‘60. Radu a crescut cu ziare, reviste și cărți de sport aduse de tatăl său, unele din afară sau extrem de greu de obținut în țară.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Deși pasiunea pentru sport era evidentă, tatăl său a insistat să își continue studiile. Și așa se face că Radu a urmat liceul de matematică-fizică, iar facultatea a continuat-o în construcții. Mai mult, a primit și o bursă în Franța.
Radu Naum: Descopeream o lume colosală la care visam de când eram mici. Era o perioadă de dezvoltare și încercam să realizăm multe lucruri bune
În ‘91, după ce terminase studiile în afară, unii dintre foștii colegi ai tatălui său, care îi știau pasiunea, i-au propus să facă parte din echipa tânără care a fondat „Sportul românesc”. Trei ani mai târziu, Cristian Țopescu i-a spus că au fost scoase la concurs câteva posturi în redacția de sport a TVR și astfel Radu a ajuns în televiziune. Cariera sa a evoluat frumos, iar pe la începutul anilor 2000 colegul nostru era deja redactor-șef în cadrul departamentului de Știri Sportive. În 2008, cariera l-a dus la GSP, apoi la B1. Din 2011, Radu Naum este parte din echipa Digi Sport și moderează emisiunea „Fotbal Club”.
Printre cele mai emoționante momente din cariera sa, în fotbal, este și cel din din 1998, când era reporter și trebuia să ia reacții la cald, într-un „flash interviu”. România câștigase meciul cu Anglia la Cupa Mondială din Franța. Toate sentimentele de pe marginea terenului și ale publicului le-a trăit atât de intens încât nu va uita niciodată acest meci.
La fel s-a întâmplat și în 2005, la Moscova, când echipa României de handbal feminin a luat argintul la Campionatul Mondial de Handbal.
Desigur, în carieră sunt și momente mai amuzante sau în care ești pus în fața faptului împlinit și e nevoie să te descurci. Radu își amintește de unul dintre aceste momente din experiența lui profesională: a trebuit să țină locul unui comentator care nu a mai apărut la un meci de fotbal de la World Cup 1994, din SUA.
Pentru că în acea perioadă accesul la internet abia apărea în România, iar documentarea era anevoioasă, Radu nu îi știa pe toți jucătorii din ambele echipe, răsufla ușurat de fiecare dată când mingea ajungea la cei pe care îi cunoștea.
Uneori, pasiunea și dedicarea pot dăuna... vocii. În 2007, la Campionatul Mondial de handbal feminin, când echipa noastră a jucat contra Franței, a vorbit atât de mult și de tare încât și-a pierdut vocea. A doua zi, la meciul din semifinală, abia a reușit să se facă înțeles.
Ca un jurnalist care se respectă și își respectă profesia, Radu Naum este mereu la curent cu noile informații din sport și nu numai. „Trebuie să te documentezi constant, să ai informații și din afara sportului, pentru a avea o imagine clară și de ansamblu”, spune el. Pentru Radu nu există o zi liberă cu adevărat, pentru că nu se poate rupe complet de tot și consideră că e nevoie să se informeze tot timpul. Chiar și așa, în perioadele mai libere, petrece timp cu familia sau practică sport.
Radu Naum: Istoria ne arată că nu e rău să ai planuri, dar s-ar putea să le faci degeaba
Radu nu este doar jurnalist sportiv, el a încercat să practice și diverse sporturi: handbal, baschet, fotbal, schi și ciclism, dar a rămas să practice ca amator. Chiar și azi se plimbă cu bicicleta și schiază alături de familie.
La Digi Sport, Radu spune că a avut noroc de colegi și oameni pasionați, care vor să facă lucruri bune în domeniul jurnalismului sportiv. De asemenea, aici a găsit oameni cu care se poate discuta și ajunge ușor la un consens, indiferent de nivelul ierarhic, și crede că acest tip de abordare este benefic echipei.
Când vine vorba despre viitor, Radu spune că „istoria ne arată că nu e rău să ai planuri, dar s-ar putea să le faci degeaba”, dar, în plus față de ce a realizat până acum, și-a propus să facă mai multe interviuri cu persoane relevante din sport.
Etichete: digi sport , fotbal club , radu naum
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de...