Poziţia Agenţiei Naţionale Anti-Doping, după scandalul de dopaj din sportul românesc
30.05.2016, 18:57Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a anunţat, luni, că deficitul de informaţii ştiinţifice cu privire la utilizarea substanţei Meldonium nu poate constitui temei pentru invocarea lipsei vinovăţiei sau a neglijenţei semnificative din partea sportivului.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Comunicatul de presă emis de ANAD
În contextul scandalului de dopaj în care sunt implicați mai mulți sportivi români calificați la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) face următoarele precizări:
1. ANAD este singura instituție din România responsabilă cu gestionarea rezultatelor testărilor doping la nivel național.
2. Deciziile de suspendare din activitatea sportivă sunt emise exclusiv de către ANAD sau de către comisia de audiere a sportivilor și a personalului asistent al acestora de pe lângă ANAD.
În gestionarea rezultatelor cu privire la utilizarea substanței Meldonium, facem următoarele precizări:
1. Agenția Mondială Anti-Doping admite că în cazul Meldonium există în prezent un deficit de informații științifice clare cu privire la timpii de excreție (timpul în care substanța este eliminată din organism), dar acest lucru nu poate constitui temei pentru invocarea lipsei vinovăției sau a neglijenței semnificative din partea sportivului.
Totuși, având în vedere că prezența Meldonium în proba unui sportiv prelevată la data de 1 ianuarie 2016 sau ulterior reprezintă o încălcare a reglementărilor anti-doping și va fi gestionată în conformitate cu prevederile relevante din Codul Mondial Anti-Doping
2. ANAD pune în practică recomandările transmise la data de 4 aprilie 2016 de către Agenția Mondială Anti-Doping (WADA).
Conform acestora, pentru testările efectuate după data de 1 martie 2016 în care concentrația de Meldonium în proba sportivului este de sub 1μg/ml (un microgram pe mililitru), ANAD poate ridica suspendarea provizorie, impusă în mod automat deoarece Meldonium este o substanță nespecifică, interzisă atât în competiție, cât și în afara ei. Totuși, în acest caz, sportivul este informat că în situația în care se determină ulterior (pe baza studiilor de excreție) că a utilizat substanța de la 1 ianuarie 2016 sau ulterior, toate rezultatele obținute în perioada în care suspendarea provizorie este revocată ar putea fi anulate, iar premiile și medaliile ar putea fi retrase, iar perioada de suspendare impusă în final va începe de la data emiterii deciziei.
Există însă și posibilitatea în care sportivul își continuă perioada de suspendare provizorie până când se vor afla rezultatele studiilor de excreție, chiar dacă nivelul concentrației de Meldonium din proba sa se situează sub pragul de 1μg/ml și testarea a fost efectuată după 1 martie 2016.
În legătură cu situația sportivilor din loturile de kaiac-canoe și atletism, ANAD este în plin proces de gestionare a posibilelor încălcări ale reglementărilor anti-doping și orice dezvăluire de informații poate fi una prematură și regretabilă. Instituția va comunica de îndată ce se va ajunge la o decizie în legătură cu fiecare caz în parte.
Sportivii Leonid Carp, Ştefan Strat, Petruş Gavrilă, Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu, Lazăr Dumitrescu, Constantin Mironescu şi Elena Meroniac, toţi componenţi ai lotului de kaiac-canoe şi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Rio, au fost depistaţi pozitiv cu Meldonium.
Pe lângă aceştia, Mirela Lavric (atletism), Mihai Donisan (atletism), Claudia Ştef (atletism), Eva Tofalvi (biatlon) şi Lucian Bute (fost campion mondial de box, versiunea WBC la categoria supermijlocie) au picat teste antidoping.
Etichete: jocurile olimpice , kaiac-canoe , anad , sportivi dopaj
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...