Muamba a fost salvat după un caz asemănător celui al lui Ekeng. Resuscitarea rapidă, decisivă
07.05.2016, 09:55Camerunezul Patrick Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului Dinamo - Viitorul, din ultima etapă a play-off-ului din Liga 1. După decesul mijlocaşului de 26 de ani rămân multe de semne de întrebare în privinţa modului în care s-a intervenit pentru salvarea vieţii fotbalistului.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Într-o intervenţie telefonică la Digi Sport, fostul şef al UPU Iaşi, Pavel Ciuhodaru, a explicat că "în cazul şocului cardiogen, este esenţial ca din primele secunde să se facă acel ABC al resuscitării. Orice temporizare face diferenţa între viaţă şi moarte. După 4 minute, prognosticul este pus sub semnul întrebării. La o oră şi jumătate, şansele se îndreaptă spre zero. Dacă nu se intervine încă din primele minute, şansele sunt minime".
Spusele doctorului Ciuhodaru sunt confirmate de cazul lui Fabrice Muamba. În martie 2012, fostul mijlocaş al lui Bolton Wanderers s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului din Cupa Angliei cu Tottenham, disputat pe White Hart Lane, viaţa sa fiind salvată după ce a fost resuscitat timp de 78 de minute.
Intervenţia promptă a medicilor celor două echipe, dar şi a ambulanţei de pe stadion au fost decisive şi i-au permis lui Muamba să supravieţuiască. Mai mult decât atât, un fan al lui Tottenham, cardiologul Andrew Deaner, de la London Chest Hospital, a intrat pe teren şi a dat o mână de ajutor.
La câteva luni după incidentul care aproape l-a ucis, Muamba, alături de Gary Lineker, l-a vizitat la spital pe Deaner, iar medicul a explicat motivele pentru care fostul jucător a continuat să trăiască.
"Am spus-o de multe ori: motivul pentru care Fabrice a supravieţuit a fost pentru că s-a intervenit rapid, iar maneverele de resuscitare s-au făcut foarte bine.
Premier League are reguli clare despre ce trebuie făcut. Fiecare club trebuie să aibă un medic şi un defibrilator. Doctorii ambelor echipe aveau defibrilatoare. Erau chiar trei defibrilatoare. Tottenham are o echipă de paramedici şi o ambulanţă la fiecare meci, iar ambulanţa stă la ieşirea din tunel, pentru a intra imediat pe teren, fără a pierde timpul", a explicat Andrew Deaner.
De asemenea, la scurt timp după incident, într-un interviu pentru BBC, Deaner a povestit că medicii de la spital erau deja pregătiţi să-l primească pe Muamba.
"Cei de la London Chest Hospital erau deja pregătiţi. Ascultau meciul la radio şi se întrebau când şi dacă vom ajunge", a spus doctorul a cărui intervenţie a fost decisivă.
De asemenea, medicul care ulterior s-a ocupat de Muamba a recunoscut la rândul său că primul ajutor primit de fotbalistul lui Bolton a fost extrem de important.
"Am auzit folosindu-se multe superlative, dar cred că e corect să spunem că e extraordinar ce s-a întâmplat. Sunt sigur că asta se datorează îngrijirii pe care a primit-o pe White Hart Lane şi de la medicii de pe ambulanţă", a spus dr. Sam Mohiddin.
Fabrice Muamba a fost nevoit să renunţe la cariera de jucător de fotbal, dar a supravieţuit. Din păcate, Patrick Ekeng nu a avut la fel de multă şansă.
Etichete: liga 1 , dinamo , premier league , bolton , fabrice muamba , patrick ekeng
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...