Momentele în care Ţopescu a marcat milioane de români: Nadia, Năstase, Hagi
15.05.2018, 17:35Într-un articol publicat în urmă cu 8 ani de revista Historia, regretatul jurnalist Cristian Ţopescu a povestit unul dintre cele mai crunte episoade pe care a fost nevoit să le trăiască. În 1983, cel mai apreciat comentator sportiv din România perioadei de dinaintea Revoluţiei a dispărut brusc de pe post. Lumea şi-a dat seama treptat pentru că la vremea respectivă nu exista vreun ziar sau post TV de la care să afli altceva decât de voia departamentul de propagandă. Iar pedepsirea lui Ţopescu era trecută la "Strict secret". Dar vorba s-a dus ...
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Şi nu făcuse decât să afirme, în direct pe TVR, ca ar fi mai bine pentru toată lumea dacă jucătorilor români li s-ar da voie să plece în străinătate atunci când sunt în plină glorie. Dar nimeni nu avea dreptul să spună ce gândeşte. Ci doar ce voia partidul comunist. De fapt, familia Ceauşescu şi slugile lor fidele.
Momentul a fost povestit chiar de Ţopescu. "Am lucrat la Televiziune fiind plătit de Armată. Încă o dată istoria a dat dreptate oamenilor înţelepţi, pentru că în 1983, când am spus ceva la un meci de fotbal, Suedia‑România, precum că 'unii fotbalişti români, care au oferte de la cluburi renumite din străinătate, ar fi bine să li se permită să joace în străinătate, pentru că ar avea de câştigat ei, cluburile, Federaţia, întreg fotbalul românesc...!'
Primul ministru de atunci a sunat‑o pe tovarăşa de la Cabinetul 2 şi i‑a comunicat: Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară. Tovarăşa de la cabinetul 2 a spus: 'Daţi‑l afară din Televiziune!'
M‑am întors frumos în Armată, la Clubul Steaua, de unde plecasem. Am lucrat în biroul de presă de aici, apoi am lucrat pe lângă echipa de fotbal Steaua, în perioada de aur, când a câştigat Cupa Campionilor Europeni la Sevilla, în 1986", a povestit Ţopescu intervenţia brutală a Elenei Ceauşescu.
N‑am suferit decât din punct de vedere moral, pentru că m‑au despărţit de o ocupaţie, nu o pot numi meserie, pe care o practicam cu pasiune. Pe urmă, a venit Revoluţia şi, în 1990, şeful meu de atunci de la secţia de fotbal, un mare handbalist, Cristian Gaţu, mi‑a zis să mă întorc în Televiziune", a mai povestit Cristian Ţopescu pentru Historia.
Întrebat care au fost cele mai importante momente pe care le-a trăit de la microfonul de crainic TV, Cristian Ţopescu a ştiut foarte clar: ... Campionatul Mondial de Fotbal, Mexic ‑ 1970, la două finale de Campionat Mondial de handbal masculin, câştigate de echipa României, în 1970, la Paris, şi în 1974, la Berlin, o finală a Cupei Davis, în care a ajuns echipa României, adversară fiind echipa Statelor Unite ale Americii, cu celebrul cuplu Ţiriac‑Năstase, pe care l‑am însoţit la numeroase partide, comentându‑le meciurile. Finala Cupei Davis a fost în 1972.
Apoi, seara magică a Nadiei Comăneci, la Montreal, în 1976, prima notă maximă din istoria gimnasticii mondiale. Făcând apoi un salt peste timp, într‑o altă perioadă a sportului românesc, cea de după Revoluţie, când amintirea cea mai pregnantă pentru mine a fost Campionatul Mondial de Fotbal din SUA, 1994, când echipa României s‑a clasat printre primele ţări ale lumii, performanţă pe care, cel puţin cât voi trăi eu, echipa noastră de fotbal nu o va mai repeta", a mai povestit Ţopescu, ajuns general de brigadă în rezervă la CS Steaua, club la care a practicat hipismul.
CITEŞTE ŞI:
A murit Cristian Ţopescu, una dintre marile figuri ale jurnalismului din România!
Etichete:
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...