Moment istoric. Felix Baumgartner a atins viteza sunetului și a ajuns cu bine pe pământ, după saltul de la altitudinea record de 39.000 de metri!
14.10.2012, 22:39Felix Baumgartner, care a realizat cu succes duminică, în jurul orei 21.00, saltul în cădere liberă din stratosferă, plonjând de la altitudinea record de circa 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, a ajuns cu bine pe pământ.
Austriacul Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, a reușit să depăşească şi viteza sunetului în cădere liberă - o premieră mondială -, plonjând de la altitudinea record. În plus, el a depăşit altitudinea pe care şi-o propusese (de 36.576 de metri), realizând saltul de la circa 39.000 de metri.
Momentele de după săritură au fost critice. Poziţia corpului său a avut un rol crucial, pentru a-i permite acestuia să respire. Dacă ar fi căzut şi s-ar fi rotit prea repede, Felix Baumgartner ar fi putut să sufere probleme la ochi, creier şi sistemul cardiovascular.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Coborârea lui Baumgartner a durat mai puţin de 15 de minute, din care circa cinci în cădere liberă, înainte de deschiderea paraşutei, la o altitudine de 1.500 de metri, potrivit specialiştilor din camera de control a misiunii lui Felix Baumgartner.
A zburat la fel de repede ca glonțul unui pistol
Atingând viteza sunetului - de 1.227,6 kilometri /oră (343 metri/ secundă) -, Felix Baumgartner a zburat la fel de repede ca un glonţ de pistol.
Cu textul "Born to fly" (Născut pentru a zbura, n.r.) tatuat pe antebraţ, austriacul în vârstă de 43 de ani a adăugat mai multe recorduri în palmaresul său: căderea liberă realizată de la cea mai mare înălţime şi cea mai rapidă săritură liberă. De asemenea, Felix Baumgartner a devenit primul om care depăşeşte viteza sunetului fără a se afla într-un echipament special de zbor.
În timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a stabilit şi un alt record: s-a aflat într-o capsulă trasă de un balon care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodată un balon cu echipaj uman.
Uriaşul balon - la care a fost ataşată o capsulă cu o greutate de 1.315 kilograme, în interiorul căreia se afla Felix Baumgartner - a fost ridicat în aer în jurul orei 18.00, potrivit imaginilor live difuzate pe site-ul oficial al misiunii - redbullstratos.com.
Patru sisteme diferite de oxigen
A fost pentru prima dată în istorie când a fost lansat un balon de o asemenea mărime, la care a fost ataşată o capsulă în care s-a aflat echipaj uman. În respectiva capsulă, Felix Baumgartner a avut patru sisteme diferite de oxigen, pentru a-l ajuta să respire la o asemenea altitudine, potrivit explicaţiilor care au însoţit transmisiunea live a misiunii.
Balonul care a ridicat în stratosferă capsula în care s-a aflat Felix Baumgartner a fost realizat dintr-o folie de plastic, iar pentru umflarea sa au fost necesari 850.000 de metri cubi de heliu.
Ascensiunea celui supranumit "Neînfricatul Felix" a durat aproximativ 2 ore şi 40 de minute.
Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă este deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.
Evenimentul, pentru care austriacul se pregăteşte de cinci ani, programat să aibă loc iniţial pe 8 octombrie, a fost amânat, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, de mai multe ori, întâi pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie şi, cel mai recent, pentru duminică.
Etichete: moment istoric , felix baumgartner a depasit viteza sunetului , felix baumgartner moment istoric , felix baumgartner cartea recordurilor , felix baumgartner record , felix baumgartner
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O înregistrare video care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta...