Erori grave de construcţie la stadionul din Craiova. Analiza a doi ingineri români constructori de arene
03.08.2017, 12:49Noul stadion din Craiova prezintă erori grave de construcţie. O spun doi ingineri români care construiesc arene în ţări din Europa. Aceştia au declarat pentru Pro Sport că greşelile sunt atât de mari încât numai falsificarea documentaţiei ar putea permite recepţionarea lucrării.
Media: Liga Digi Sport, marți, 15:30, DGS 1
Media: Fotbal European, marți, 17:30, DGS 1
Călin Simuţ, inginer constructor care a terminat în 2002 Facultatea de Construcţii şi Arhitectură din Craiova pentru a pleca, în 2005, să ridice stadioane în diverse ţări de pe continent, a enumerat pentru sursa citată erorile făcute de cei care s-au ocupat de construcţia noului Oblemenco din Bănie.
“-Cotele elementelor principale nu sunt respectate, cele două arce (axe) care se văd în imagini fiind la cote diferite;
- majoritatea structurii prezentate are probleme de vopsitorie;
- majoritatea structurii prezentate este tăiată şi resudată fără reparaţia suprafeţei;
- problema de geometrie poate să fie propagată de la arcele montate în urmă, fapt care poate să fie cauzat de lipsa măsurătorilor topo sau de nerespectarea indicaţiilor în urma măsurătorilor topo;
- nu a fost făcut raport topografic pentru fiecare axă pentru a verifica geometria pas cu pas la fiecare axă?
- toleranţele de abateri ale geometriei sunt sau nu conform proiectului?
- cum se mai repară problemele de vopsitorie şi anticoroziune dacă aplicaţi tabla trapezoidală peste structura ruginită?
- nu ştim cum arată structura care deja este acoperită cu tabla trapezoidală. Cum mai accesăm zonele respective pentru retuşuri vopsitorie? Alpinişti utilitari? Nacele din interiorul stadionului? Sau nu le mai facem nimic fiind trecute la "discutate şi uitate"?”
Simuţ susţine că erorile foarte grave nu ar fi permise în Europa şi că, pe lângă aspectul estetic, poate fi pusă în pericol, în caz extrem, şi siguranţa spectatorilor, pentru că greşelile de montaj au modificat, în ultimă instanţă, chiar planurile proiectantului.
Simuţ şi un alt inginer român plecat din ţară, Tudor Hadîrcă, au spus pentru Pro Sport că erorile sunt atât de mari încât îndreptarea lor ar costa acum foarte, foarte scump şi încă o perioadă nedeterminată de timp.
Responsabilitatea va reveni celui (sau celor) care trebuie să semneze, la final, recepţia lucrării. Potrivit celor doi, ceea ce se întâmplă în acest moment seamănă mai degrabă cu o operaţiune grăbită de cosmetizare, sperându-se că defecţiunile acoperite azi nu vor produce efecte până la ieşirea din garanţie a construcţiei.
52 de milioane de euro a costat construcţia noului stadion al Craiovei, care va avea o capacitate de 30.983 de locuri şi a cărui recepţie ar trebui să aibă loc la finalul lunii august.
Conform planului inițial, termenul de finalizare pentru lucrările la noul Ion Oblemenco era noiembrie 2016, însă inaugurarea arenei a fost amânată pentru februarie 2017, apoi, pentru finalul lunii martie 2017, iar după aceea pentru finalul lunii iulie 2017.
VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET AL CANALELOR DIGI SPORT
Etichete: erori constructie stadion craiova , probleme grave stadion craiova , erori noul oblemenco , greseli stadion nou craiova
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O înregistrare video care pretinde că arată capturarea de către ruşi a unui australian care lupta...