WhatsApp Image 2024-09-08 at 20.23.47
Dan Coe ar fi împlinit 83 de ani. Marius Șumudică: ”Îmi dau lacrimile”
Screenshot 2024-09-08 at 20.24.39
Foto E scandal! A câștigat aurul la Paris cu un record, dar organizatorii i-au luat medalia din cauza gesturilor făcute
FOTBAL:SLOVACIA-ROMANIA, EURO 2024 (26.06.2024)
Presa din Lituania i-a caracterizat pe români în două cuvinte, înaintea meciului de la București
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Digi World prezintă „Ținutul Buzăului” - o trilogie documentară remarcabilă, proiectată în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor

17.05.2024, 14:58

Aflat la cea de-a XX-a ediţie, evenimentul de referință Noaptea Muzeelor se va desfăşura pe parcursul zilei de sâmbătă, 18 mai, în mai multe instituții culturale din țară, cu un program de vizitare extins. Cu acest prilej, Digi World va difuza la Cinema Muzeul Național al Țăranului Român propria trilogie documentară, "Ținutul Buzăului", începând cu ora 22:30. Accesul va fi permis publicului larg, iar intrarea va fi gratuită.

  • Liga Națiunilor: Franța - Belgia, luni, 21:45, DGS 1

  • Liga Națiunilor: Israel - Italia, luni, 21:45, DGS 2

Seria de filme documentare realizată de Digi World, în colaborare cu Geoparcul Ținutul Buzăului, aduce în prim - plan istoria unei zone mai puțin cunoscute, învăluite în farmec și mister, cu o perspectivă captivantă asupra obiceiurilor, tradițiilor și meșteșugurilor unice ale locului. Împărțită în trei episoade distincte - "Lemnul", "Focul" și "Piatra" – producția Digi World dezvăluie frumusețea și bogăția culturală a acestei regiuni spectaculoase din România.

Buzăul este, după cum spune zicala, o țară plină de țări, o minune dulce într-o lume de foc și sare, cu vulcani noroioși, biserici rupestre, munți de sare și păduri sălbatice. De la tezaurul din lemn și focurile vii din Lopătari, până la poveștile enigmatice ale pietrei și cioplitorilor săi, echipa Digi World a reușit să capteze o parte din magia locului și să surprindă în imagini și interviuri inedite aspectele intrigante și profunde ale vieții tradiționale.

În primul episod intitulat "Lemnul", iubitorii de cultură descoperă comorile acestei materii prime străvechi și oamenii care o pun în valoare. În Buzău, lemnul continuă să domine și să modeleze viața localnicilor oferind adăpost, căldură, hrană și totodată inspirație, de la naștere până la moarte. Bisericile sculptate, adevărate capodopere de arhitectură și spiritualitate construite în secolele XVIII și XIX, reprezintă dovada legăturii speciale dintre om și lemn, iar frumusețea acesteia a fost ilustrată printr-o serie de mărturii emoționante și peisaje pitorești, filmate de-a lungul unui an în Ținutul Buzăului.

În capitolul "Focul", publicul este invitat să exploreze misterele unor fenomene naturale care încântă și uimesc în egală măsură: focurile vii din Lopătari. Acest spectacol incredibil introduce un univers al întrebărilor și al incertitudinilor, dar și al admirației și al respectului față de forțele vindecătoare ale naturii. De la fierarul Titi Stan din Bozioru, maestru în arta construcției de căruțe în micul său atelier, la tanti Florica, o lăutăreasă bătrână din Brăești, care odinioară dădea viață sărbătorilor locale, tradițiile și meșteșugurile buzoiene sunt prezentate într-o manieră originală și îndrăzneață, prin vocile unor personaje autentice.


Ultimul episod, "Piatra", îi poartă pe urmăritori într-o incursiune fascinantă prin istoria și meșteșugurile cioplitorilor în rocă din Buzău. Cercetătorii, artiștii sau locuitorii din regiune au un respect de neclintit pentru piatră și indiferent de cât de schimbătoare sunt vremurile, ei găsesc mereu noi moduri de a integra această resursă în viața lor. Ies la iveală poveștile uluitoare ale locului transmise de urmașii generației de aur de artizani ai pietrei, așezările rupestre tainice și o moștenire artistică impresionantă. Tot în acest fragment, tabăra de sculptură de la Măgura este descrisă de Florin Codre drept cel mai important fenomen cultural românesc de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul "Ținutul Buzăului" nu ar fi fost posibil fără efortul susținut de echipa dedicată Digi World, reprezentată de Adriana Oprea și Anca Grădinariu și contribuția semnificativă a întregului staff tehnic.

Mai multe informații cu privire la programul integral al evenimentului Noaptea Muzeelor pot fi accesate pe site-ul oficial: www.digi-world.tv .

Despre Digi World

Digi World este parte a Grupului DIGI. Grupul mai deține canalele Digi24, Digi Sport 1, 2, 3, 4, primul post TV Ultra HD din România, Digi 4K, televiziunile tematice Digi Life și Digi Animal World, cele de muzică, UTV, Music Channel, Hit Music, postul de filme (pay-tv), Film Now, și posturile de radio PROFM, Digi FM, Dance FM și Chill FM, televiziunile de muzică UTV, Music Channel, Hit Music și posturile de radio PROFM, Digi FM, Dance FM și Chill FM, DIGI24 FM.

Etichete: digi world


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Rusia ajunge la 1.000 de victime pe zi în războiul din Ucraina. Spionajul militar britanic: „Comandanții recurg la atacuri fără noimă”
Rusia ajunge la 1.000 de victime pe zi în războiul din Ucraina. Spionajul militar britanic: „Comandanții recurg la atacuri fără noimă”

Războiul din Ucraina rămâne brutal, ambele părți suportând pierderi grele. În acest context, este...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
tiriac
”Vreau 100.000.000 de euro pentru că mi-au distrus viața”. Ion Țiriac, dezamăgit că n-a fost ascultat

Fără dubii! Presa britanică a spus cu ce scor se va termina România - Lituania
FOTBAL: KOSOVO - ROMÂNIA, LIGA NATIUNILOR (06.09.2024)
Vestea pe care Mircea Lucescu nu voia să o audă înainte de România - Lituania
Head coach Mircea Lucescu, first official training, Romanian National Football Team, Bucharest, Romania - 01 Sep 2024
Mircea Lucescu, moment inedit cu Răzvan Marin, la conferință: "Vorbește tu în locul meu! Hai, spune-le ceva"
mircea
Germania - Ungaria 5-0 / Țările de Jos - Bosnia-Herțegovina 5-2 / Ucraina - Albania 1-2. Toate rezultatele
liga-natiunilor
Recomandările redacției
FOTBAL:SLOVACIA-ROMANIA, EURO 2024 (26.06.2024)
Presa din Lituania i-a caracterizat pe români în două cuvinte, înaintea meciului de la București

România și Lituania se întâlnesc azi, de la ora 21:45, pe stadionul din Ghencea, în etapa a doua din Liga Națiunilor, ediția 2024/2025.

Liga Națiunilor, miză uriașă! Cum ajunge România în urna a doua pentru preliminariile Cupei Mondiale și posibilii adversari
FOTBAL: KOSOVO - ROMÂNIA, LIGA NATIUNILOR (06.09.2024)
Răzvan Marin a spus care este marele vis al naționalei: ”E o dorință foarte mare. Trebuie să fim acolo!”
razvan marin
Luka Modric a stabilit un nou record. Ce a zis despre retragere
Leipzig, Germany, 24th June 2024. A dejected Luka Modric of Croatia applauds the fans following the final whistle of the

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media