Video Cristian Grasu: ”Intervenţia în cazul lui Ekeng nu a fost a unor profesionişti. Voluntarii se descurcau mai bine”
07.05.2016, 17:47Doctorul Cristian Grasu consideră că a lipsit evaluarea făcută pofesionist, dar şi iniţierea tratamentului la faţa locului, după ce Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe teren, în urma unui stop cardio-respirator.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România a subliniat că o salvare care ajunge la un astfel de caz trebuie să fie complet dotată, să aibă oxigen, defibrillator şi trusă de intubare.
“Nu am văzut nimic din toate astea. Nu am văzut pe nimeni să se aplece să vadă dacă respiră. Oamenii erau bine intenţionaţi, dar probabil că au fost afectaţi emoţional şi au pierdut din vedere multe lucruri. Dar tocmai stăpânirea de sine şi urmărirea procedurilor în astfel de cazuri face diferenţa între un profesionist şi un neprofesionist. La ceilalţi, medicul lotului, antrenor, arbitru, jucători, s-a văzut lipsa reacţiei în acordarea primului ajutor. Nimeni nu ştia ce să facă”, a mai spus Cristian Grasu, citat de News.ro.
În opinia sa, cei care au intervenit s-au grăbit să îl urce în ambulanţă, însă şi această decizie a fost greşită în lipsa unei evaluări, chiar dacă spitalul era foarte aproape.
“Nu a fost o intervenţie de profesionişti. Nu te repezi să îl bagi în maşină. Atunci când ai norocul să fii foarte aproape, trebui de la început să faci tot ce trebuie. Cu cât întârzii în acordarea primului ajutor, cu atât diminuezi şansele. Am voluntari care s-ar fi descurcat mult mai bine”, a mai spus Cristian Grasu.
Şi secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că intervenţia în cazul fotbalistului Patrick Ekeng trebuia făcută “mai altfel” şi, fără discuţie, se putea face mai bine.
Secretarul de stat a precizat că partea de intervenţie în cazul fotbalistului este analizată de poliţişti şi procurori, iar eventuale comentarii se pot face doar pe marginea a ceea ce s-a văzut la televizor, care înseamnă doar o parte din intervenţie.
Întrebat dacă, din ceea ce a văzut la televizor, lucrurile ar fi trebuit făcute altfel, secretarul de stat a spus: “Se putea mai bine, fără discuţie, şi trebuia intervenţia făcută mai altfel. Asta este ce văd la televizor, dar nu judec de la distanţă ce se vede la televizor”.
Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii au început, sâmbătă, un control la Ambulanţa Puls, unde vor verifica salvările serviciului de ambulanţă privat şi dotările acestora, angajaţii şi calificarea acestora, documentele din cazurile de urgenţă şi dacă a fost respectată legislaţia privind acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transportul sanitar în regim privat.
Ministerul Sănătăţii a sesizat, sâmbătă, Colegiul Medicilor în cazul doctorului de la Ambulanţa Puls care i-a acordat îngrijiri jucătorului dinamovist Patrick Ekeng după ce acesta s-a prăbuşit pe teren.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar penal în cazul morţii jucătorului dinamovist Patrick Ekeng şi fac investigaţii "in rem", sâmbătă fiind ridicate mai multe documente de la Ambulanţa Puls, care l-a transportat pe fotbalist de la stadion la spital, precum şi de la clubul Dinamo.
Anchetatorii au solicitat efectuarea autopsiei, care va fi făcută luni, conform unor surse judiciare, rezultatele urmând să fie transmise de către Institutul Naţional de Medicină Legală.
Potrivit unor surse din Poliţie, anchetatorii au ridicat, sâmbătă, mai multe documente de la Ambulanţa Puls, care vor fi folosite în anchetă, printre care ar fi fişa medical întocmită de echipa de pe ambulanţa care l-a transportat pe Patrick Ekeng la Spitalul Floreasca, timpii de intervenţie şi date referitoare la contractual încheiat cu clubul Dinamo.
Sursele citate au precizat că, în zilele următoare, anchetatorii vor chema la audieri reprezentanţi ai clubului Dinamo şi echipajul medical de pe ambulanţă, dar şi alte persoane care ar putea ajuta la stabilirea împrejurărilor decesului lui Ekeng.
Anchetatorii urmează să stabilească dacă echipajul de la Ambulanţa Puls a intervenit cu întârziere, dacă maşina era echipată cu toată aparatura necesară pentru resuscitare şi intervenţie în cazuri de urgenţă şi dacă personalul medical era pregătit pentru astfel de situaţii.
Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a fost scos de pe teren cu ambulanţa, în minutul 70 al meciului jucat de Dinamo cu FC Viitorul, după ce a căzut fără a fi atins de vreun alt fotbalist. Ekeng a fost transportat la Spitalul Floreasca, după ce jucătorii au solicitat intervenţia echipelor medicale, iar suporterii de la peluză au deschis porţile să intre salvarea.
Mai multe declaraţii contradictorii şi intervenţii controversate au fost făcute, vineri seară, la Stadionul Dinamo şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în legătură cu accidentul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng.
Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, ştia care sunt manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardio-respirator, dar cu toate astea a luat decizia, împreună cu doctorul ambulanţei, ca jucătorul să fie transportat la Urgenţă.
Doctorul Cristian Pandrea, de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca, afirmase cu doar câteva minute înaintea lui Bătineanu că jucătorului nu i s-a acordat primul ajutor până a ajuns la spital. "A fost adus la noi cu ambulanţa, fără manevre de resuscitare, din câte ştiu. În stop cardio-respirator, la Camera de gardă s-au iniţiat manevrele de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute şi aceste manevre au rămas, din păcate, fără rezultat. Pacientul a decedat”, a spus medicul Pandrea.
După ce iniţial declarase că lui Ekeng i s-a făcut masaj cardiac în maşina salvării, în aceeaşi declaraţie de presă, Bătineanu afirmă că el i-a acordat primul ajutor jucătorului pe teren: "Mi-am dat seama imediat că este vorba de un stop cardio-respirator, primul lucru se face masaj, se eliberează căile respiratorii şi se face masaj. S-a făcut acest lucru pe teren, de către mine. Când a venit ambulanţa am spus, direct pe targă şi l-am şi urcat şi transportat aici".
Din imaginile surprinse de camerele de televiziune se vede clar cum medicul Liviu Bătineanu efectuează în primul minut de la prăbuşirea lui Ekeng manevre de eliberare a căilor respiratorii, după care jucătorul este urcat pe targă şi transportat la spital. Nu se vede că Bătineanu i-ar fi făcut masaj cardiac în locul în care fotbalistul a suferit stopul cardio-respirator.
Etichete: dinamo , deces , critici , camerunez , patrick ekeng , batineanu , stop cardiac , mort pe gazon , cristian grasu , ambulantieri , servicii medicale
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...