Câți bani primește lunar ”Eroul de la Sevilla” de la statul român
articol scris de Digi Sport06.02.2024, 09:59
Helmut Duckadam (64 de ani), fostul portar al celor de la Steaua, care a intrat în istorie datorită celor patru lovituri de departajare parate în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986, a ales să trăiască în România, deși la un moment dat a avut și varianta de a se stabili în Statele Unite ale Americii.
Supercupa Spaniei: Athletic Bilbao - Barcelona, miercuri, 21:00, DGS 1
Cupa Ligii Angliei: Tottenham - Liverpool, miercuri, 22:00, DGS 2
Helmut Duckadam încasează lunar aproape 10.000 de lei de la statul român
”Eroul de la Sevilla” are și acum beneficii de pe urma uriașului succes înregistrat cu Steaua pe data de 7 mai 1986, la Sevilla, atunci când roș-albaștrii s-au impus în fața celor de la FC Barcelona. A fost 0-0 după 90 de minute, același scor după cele două reprize de prelungiri, după care bucureștenii s-au impus cu 2-0 la loviturile de departajare grație golurilor marcate de către Marius Lăcătuș și Gabi Balint.
Pentru performanța de acum aproximativ 38 de ani, Duckadam încasează lunar de la statul român o pensie în valoare de 6240 de lei. În afara acestor bani, analistul TV mai este remunerat lunar cu aproximativ 2.000 de lei pentru distincția ”Luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989 - Luptător cu rol determinant”, susține adevărul.ro.
În plus, Helmut Duckadam mai primește și aproximativ 1800 de lei din partea Ministerului de Interne, ca fost angajat al instituției.
”Eu primesc 1.800 lei pensie de la Ministerul de Interne. Știți că o perioadă am lucrat în vamă. Așa că eu consider că am lămurit și problema cu pensia mea militară”, spunea deunăzi fostul fotbalist.
De ce nu s-a stabilit Duckadam în Statele Unite ale Americii
În 2003, Helmut Duckadam s-a stabilit, alături de prima soție, în Statele Unite ale Americi, însă, într-un final, s-a întors în România.
”Fosta soție a insistat foarte mult. A insistat pentru copii, ca să aibă un alt viitor. Am cedat până la urmă. Am plecat…. Am primit green-card-ul după cinci zile, dar am făcut o mare greșeală. Așa cum fac toți românii, care-și doresc să aibă proprietăți. Repede am cumpărat o casă, dar nu mi-am găsit serviciu, din care să fac bani. Ce puteam să fac acolo?
Limba n-o stăpâneam sută la sută, cetățean nu eram ca să pot să merg în security și să pot să port armă.
Muncea soția pe un salariu foarte mic și fetița la fel. Eu nu am putut să mă obișnuiesc… Mergeam în fiecare zi la magazine, la cumpărături, îi duceam cu mașina… Eram gospodina familiei. Probabil că dacă rămâneam acolo mă făceam grădinar, aia îmi place”, a declarat Helmut Duckadam,
Duckadam se apără. A spus de ce nu toți jucătorii Stelei '86 primesc rentă viageră
Banii încasați de Duckadam, pentru performanța de la Sevilla, a iscat un scandal în rândul foștilor jucători de la Steaua. Unii dintre foștii eroi din mai 1986 au acuzat că doar Helmut Duckadam, Ștefan Iovan, Mihail Majearu și Adrian Bumbescu primesc renta.
Helmut Duckadam s-a apărat și a explicat de ce nu au ajuns să primească rentă viageră toți jucătorii care au câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua.
”Eu am făcut dosare la toți colegii mei. Am fișa de înregistrare la Ministerul Tineretului și Sportului, am făcut dosare pentru toți, chiar și pentru Ilie Bărbulescu. Nu știu de ce unii nu au primit și alții au primit.
Cei de la Academia Română s-au supărat pe niște declarații și au oprit dosarele. Pentru o pensie de personalitate poți să intri doar dacă se eliberează un loc, prin decesul cuiva. Cred că sunt 300 de rente și poți intra doar dacă se stinge cineva… atunci poți intra să primești renta”, a declarat, în trecut, Helmuth Duckadam, pentru digisport.ro.
Helmut Duckadam s-a născut în localitatea Șemlac, din județul Arad. A început fotbalul în 1975, la Gloria Arad, iar în 1983 s-a transferat la Steaua. În cariera sa a mai jucat la UTA Arad (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).
A atins apogeul carierei la Steaua, în finala Cupei Campionilor Europeni, câștigată de steliști într-un meci memorabil jucat la Sevilla, când Duckadam a apărat 4 penalty-uri.
Steaua - FC Barcelona 0-0, 2-0 după loviturile de departajare
Finala Cupei Campionilor Europeni: 7 mai 1986, ora 20:15
Stadion: "Ramon Sanchez Pizjuan" (Sevilla)
Spectatori: 70.000.
Arbitri: Michel Vautrot - Alain Delmer, M. Girard (Franţa).
Steaua: Helmuth Duckadam - Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu - Lucian Bălan (Anghel Iordănescu 75), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu - Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă (Marin Radu II 107).
Antrenor: Eme4ric Ienei
FC Barcelona: Francisco Gonzalez Urruticoechea - Gerardo Miranda Concepcion, Miguel Bernardo Blanquetti, Jose Ramon Alexanco Ventosa, Julio Alberto Moreno Casas - Victor Munoz Manrique, Bernd Schuster (Jose Moratalla Claramunt - '85), Marcos Alonso Pena, Angel Pedraza Lamita - Steve Archibald (Angel 'Pichi' Alonso Herrera - '106), Francisco Jose Carrasco Hidalgo.
Antrenor: Terry Venables.
Etichete: helmut duckadam , duckadam pensie
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Linda De Sousa Abreu, fost ofițer de închisoare la HMP Wandsworth, din Londra, a fost condamnată la...