News Alert Dosarul "Gala Bute": Elena Udrea - 6 ani de închisoare; Rudel Obreja - 5 ani! Sentinţele sunt definitive
05.06.2018, 15:30UPDATE 16.50: Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a avut o primă reacţie după ce a aflat că a fost condamnat definitiv în dosarul "Gala Bute". "Este o mizerie ce se întâmplă, mă aşteptam să fiu achitat şi să fiu răsplătit pentru ceaa ce am făcut eu pentru România. Dar iată că oamenii care fac ceva pentru această ţară ajung la puşcărie şi sunt promovate lichelele care au vândut ţara", a declarat Rudel Obreja.
SuperLiga: Sepsi - Petrolul, sâmbătă, 18:30, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - UTA, sâmbătă, 21:00, DGS 1
UPDATE 16.46: Jurnalistul Cătălin Tolontan, cel care a declanşat ancheta în dosarul "Gala Bute", a comentat pentru Digi 24 decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul în care au fost condamnaţi Elena Udrea şi Rudel Obreja. „S-a făcut lumină. Justiția a vorbit și e servită în acest moment. Toți suntem egali în fața legii și cine comite infracțiuni trebuie să plătească. Au fost 7 ani foarte grei, când publicul a participat chiar și când nu avea încredere în ce scriam, chiar când nu va avea încredere că DNA anchetează cazul. DNA foarte multă vreme l-a anchetat exclusiv pe Obreja. Abia în decembrie 2013, Kovesi și Maria Alexandru au decis să extindă cercetarea. Nu e foarte mult de spus. A vorbit justiția. Două instanțe au dat aceeași sentință. Udrea a fost condamnată pentru 3 cazuri de luare de mită și pentru abuz în serviciu. Să așteptăm motivarea”, a declarat Cătălin Tolontan, în direct la Digi24.
UPDATE 15:41: Rudel Obreja a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de judecătorii ICCJ, informează DIGI24. Decizia este definitivă.
Elena Udrea a primit 6 ani de închisoare cu executare. Decizia judecătorilor de la Curtea Supremă este definitivă. Fostul ministru fusese condamnat în primă instanță, în martie 2017, la șase ani de închisoare.
Procurorii DNA spun că statul ar fi fost păgubit cu două milioane de euro, în 2011. Bani ar fi fost daţi ilegal de Ministerul Dezvoltării firmei care a organizat Gala de Box în care Lucian Bute îşi apăra titlul mondial. Acuzaţiile din dosar s-au extins şi asupra activităţii de ministru a Elenei Udrea. Aceasta este acuzată şi că ar fi luat bani de la oameni de afaceri interesaţi să obţină contracte cu statul.
Ultimul termen în dosarul "Gala Bute" a avut loc în 9 mai, când magistraţii instanţei supreme i-au audiat pe Adrian Gărdean, martor denunţător, şi pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja. Veronel Rădulescu, unul dintre avocaţii Elenei Udrea, a cerut eliminarea probelor obţinute cu ajutorul SRI, pe motiv că sunt nelegale, şi rejudecarea dosarului. De asemenea, ei su solicitat audierea Elenei Udrea prin videoconferinţă, din Costa Rica, solicitare respinsă.
UPDATE 15:38: Sentinţa în dosarul "Gala Bute" urmează să fie anunţată în scurt timp, anunţă Digi24.
Elena Udrea, Rudel Obreja și restul persoanelor cercetate în dosarul "Gala Bute" mai trebuie să aștepte pentru a-și afla sentințele. Digi24 anunță că magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au amânat, miercuri, pronunțarea deciziei definitive în acest caz. 5 iunie este noul termen stabilit de instanță pentru pronunțarea sentinței.
La ultimul termen, care a avut loc pe 9 mai 2018, magistraţii instanţei supreme i-au audiat pe Adrian Gărdean, martor denunţător, şi pe Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box.
Tot atunci, avocații Elenei Udrea au solicitat audierea prin videoconferinţă, din Costa Rica, dar instanța nu și-a dat acceptul. De asemenea, unul dintre avocații fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului a cerut eliminarea probelor obţinute cu ajutorul SRI, pe motiv că sunt nelegale, şi rejudecarea dosarului. În schimb, procurorii DNA au cerut majorarea pedepselor primite de Elena Udrea şi de Rudel Obeja, dar şi pentru ceilalţi inculpaţi.
Istoricul dosarului "Gala Bute"
Fost ministru la Dezvoltare Regională şi Turism, Elena Udrea a primit în 2017 o pedeapsă de 6 ani cu executare şi va trebui să plătească 8,1 milioane de lei şi 900.000 de euro. În plus, ICCJ a decis confiscarea sumei de un milion de lei din averea Elenei Udrea.
Udrea a primit condamnarea pentru luare de mită şi abuz în serviciu, dar a fost achitată în cazul acuzaţiilor de deturnare a fondurilor europene.
Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat la rândul său la 5 ani de închisoare cu executare, pedeapsă la care se adaugă confiscarea unei sume de 3 milioane de lei.
Obreja a fost achitat în privinţa acuzaţiei de spălare de bani.
Procurorii ceruseră o condamnare de 21 de ani pentru Elena Udrea, acuzată că ar fi finanţat ilegal, din bugetul Ministerului Dezvoltării, Gala Bute, organizată în 2011.
În plus, Udrea ar fi încasat comisioane de 10% din contractele minsterului.
În acelaşi dosar, Tudor Breazu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce fosta şefă CNI, Ana-Maria Topoliceanu (3 ani) şi fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu (un an şi 6 luni), au primit pedepse cu suspendare.
Gheorghe Nastasia, fost secretar general la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit o pedeapsă de 4 ani cu suspendare, iar Dragoş Botoroagă, administratorul uneia dintre firmele implicate, a fost condamnat la 2 ani şi jumătate, de asemenea cu suspendare.
Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost achitat.
Judecarea a început în urmă cu 3 ani, dosarul fiind instrumentat după ce Gazeta Sporturilor a realizat o investigaţie în care se spunea că banii europeni solicitaţi pentru organizarea Galei Bute au fost folosiţi cu încălcarea legii.
Etichete: rudel obreja , obreja , gala bute , elena udrea , udrea , iccj gala bute , sentinte gala bute , inchisoare udrea , pedepse gala bute , inchisoare obreja , udrea gala bute , obreja gala bute
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Odată cu schimbarea anotimpului, temperatura din locuință trebuie adaptată astfel încât să eviți un...