"Acestui COVID-19 îi place cel mai mult dulcele din sânge!". Fotbaliștii care trag tare la sală, avertizați și ei
23.04.2020, 16:38Pompiliu Popescu (69 de ani), fostul medic al echipei naționale a României, a vorbit despre virusul care a pus stăpânire pe aproape întreaga lume, avertizând asupra riscurilor la care oamenii, dar și sportivii, în particular, sunt supuși.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Popescu crede că nu ar trebui grăbită reluarea Ligii 1, avertizând că o eventuală infectare a unui singur fotbalist va duce la oprirerea întregului campionat.
Fostul medic de la echipa națională spune că noul coronavirus poate avea un efect major și în rândul sportivilor de performanță, iar existența altor boli, cum ar fi diabetul, poate avea un impact fatal pentru aceștia.
"(n.r. - boala care agravează cel mai mult) De departe, chiar şi pentru un fotbalist sau sportiv de performanţă, e diabetul.
Creşterea zahărului în sânge provoacă rapid multiplicarea coronavirusului. Spre deosebire de alte virusuri, acestui COVID-19 îi place cel mai mult dulcele din sânge.
Se duce apoi direct la plămân, unde afectează membrana acestui organ, o inflamează, ea nu mai rămâne permeabilă şi nu mai lasă persoana respectivă să respire. Nu mai respiri, nu mai trimiţi oxigen în sânge", a declarat Pompiliu Popescu, pentru Gazeta.
Pompiliu Popescu: Vă şi dau un exemplu celebru, Edgar Davids
Popescu a oferit și un exemplu concret în acest sens, cel al olandezul Edgar Davids, care a avut astfel de probleme de sănătate încă din perioada în care era fotbalist.
De asemenea, el a vorbit și despre alte tipuri de boli asociate, care pot produce decesul în cazul infectării cu COVID-19. Nu în ultimul rând, Pompiliu Popescu îi avertizează și pe sportivii care exagerează în sala de forță.
"Toți cei care au și forme ușoare (n.r. - pot fi expuși). Diabet poţi să ai şi la 27 de ani şi să nici nu ai habar de el. Ești declarat diabetic dacă ai glicemia peste 126 timp de 3 zile la rând.
Vă şi dau un exemplu celebru, Edgar Davids. Din cauza acestei boli, el a dezvoltat şi complicaţii oftalmologice, tocmai din acest motiv a şi evoluat cu ochelari.
Pe locul 2 astmul bronşic, pe 3 bolile cardiovasculare şi pe 4 cei care fac chimioterapie postcancer. Şi, atenție!, tot sportivilor mă adresez acum: mai sunt expuşi şi cei cu hipertrofie cardiacă. În această categorie intră mai ales cei care merg des la sală şi lucrează în exces la aparate, care iau prafuri etc.
Aceştia dezvoltă o deteriorare a muşchilor cardiaci, chiar dacă ei par un pachet de muşchi, iar în cazul în care se infectează cu o viroză puternică, pot chiar şi avea parte de o moarte subită. Hîldan, Foe, Feher sunt doar câteva exemple în acest sens! Repet, acest virus nu lasă sechele pentru sportivi, însă îi poate ataca letal şi pe ei", a mai spus Popescu.
- 10.096 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate până astăzi în România
- 6 iunie este data la care Liga 1 ar urma să se reia
Etichete: fotbalisti , pompiliu popescu , coronavius , diabet
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...