balotelli colaj
Video&Foto Mario Balotelli, KO în mijlocul străzii. Ce s-a întâmplat în seara în care Italia a fost eliminată de la EURO
floringardos_1715538016_3366499343731272419_326841652
Foto Întâlnire neașteptată pentru Florin Gardoș într-o toaletă din Londra. “It’s my lucky day”
FOTBAL:ROMANIA-OLANDA, UEFA EURO 2024 (2.07.2024)
”Tricolor” de vânzare, după eliminarea de la EURO 2024: prețul i-a fost fixat de club
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

A murit profesorul Ion V. Ionescu. A jucat patru finale cu Poli Timișoara în Cupa României

articol scris de Digi Sport
01.07.2024, 10:19

Ion V. Ionescu sau „Jackie” Ionescu, cel care a câștigat cu Poli Timișoara Cupa României în 1980, a murit în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie. Împlinise 88 de ani în luna mai. Cu el pe bancă, Poli a disputat alte trei finale ale Cupei României (1974, 1981 şi 1992).

ion v ionescu
Ion. V. Ionescu a decedat la 88 de ani / Foto: Facebook @politehnicatimisoara
  • Media: Liga Digisport, miercuri, 17:30, DGS 1

  • Media: Fotbal Club, miercuri, 19:30, DGS 1

Născut la 2 mai 1936, la Rudna (jud. Timiş), profesorul Ion V. Ionescu a fost jucător la Politehnica Timişoara, Progresul Sibiu, Sportul Studenţesc şi Dinamo Obor. S-a retras devreme din cariera de jucător, din cauza unei accidentări.

Profesorul Ion V. Ionescu a murit. A condus Poli Timișoara în 6 mandate, a jucat 4 finale ale Cupei României și a câștigat una

Câştigarea Cupei României din 1980, urmată de eliminarea marelui Celtic Glasgow din Cupa Cupelor rămân momente de referinţă în istoria fotbalului timişorean şi bănăţean.

A fost şi tehnicianul care a promovat clubul pe prima scenă în anii 1973 şi 1987. A mai antrenat Jiul Petroşani, CSM Reşiţa, UTA, CFR Timişoara, Aurul Brad, Corvinul Hunedoara, Sportul Studenţesc şi Progresul Bucureşti. Recent a fost desemnat cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara, primind în anii trecuţi aceeaşi recunoaştere şi din partea Timişoarei. De asemenea a publicat mai multe lucrări de specialitate. Avea 88 de ani, iar starea sa de sănătate se înrăutăţise în ultima perioadă.

”Aseară, la ora 22, prof. Ion V. Ionescu, legendarul antrenor de fotbal, a plecat la Domnul. Împlinise 88 de ani la 2 mai.


Înmormântarea va avea loc miercuri, la ora 15, la cimitirul din Calea Șagului.

Dumnezeu să vă odihnească, domnule profesor.

***

Ion V. Ionescu s-a născut la 2 mai 1936, la Rudna (județul Timiş). (”V.”, pentru a fi deosebit de Ion Ionescu, fostul atacant al Rapidului campion în ‘67).

A jucat fotbal, fără a evolua în eşalonul întâi. A început la copiii lui Poli, pe când avea doar 9 ani, în 1945, anul de sfârşit al celui de-Al Doilea Război Mondial. A rămas la Poli timp de un deceniu, parcurgând toate etapele centrului juvenil, jucând mijlocaş dreapta în sistemul WM, şi prinzând chiar un meci la echipa de seniori, într-un amical cu Flamura Roşie UTA, în 1954, când l-a marcat pe legendarul Petschowski! Cum era greu să se impună în valoroasa echipă pe care o aveau atunci studenţii timişoreni, în 1955 pleacă la Progresul Sibiu, jucând apoi la două cluburi din Capitală, Ştiinţa (ulterior Sportul Studenţesc) şi Victoria (nicio legătură cu gruparea cu acelaşi nume, din anii ’80). La doar 24 de ani, în 1960, din cauza unei accidentări, se retrage.

Cum tocmai absolvise Academia Naţională de Educaţie Fizică, specializarea Fotbal, din Bucureşti, revine la Timişoara şi devine antrenor. La Ştiinţa, denumirea de-atunci a lui Poli. Direct secund la seniori, în D1, cu Eugen Mladin principal! La doar 24 de ani! Tot atunci este numit şi asistent la Facultatea de Educaţie Fizică din Timişoara, la specializarea Fotbal, unde va activa, cu unele întreruperi, până în 2006, când se va retrage cu titlul de profesor universitar.

... În 1972 revine la Poli, ca principal al echipei mari. Avea 36 de ani. Alb-violeţii căzuseră din elită în urmă cu cinci ani şi nu reuşeau nicicum să promoveze. Vor reuşi acum, chiar în primul an de B cu I. V. Ionescu principal, după un celebru 1-0 cu FC Bihor, meci în care marele stadion al Timişoarei a fost arhiplin. Atunci s-au pus bazele “legendei Jackie”. După încă un sezon, în 1974, ajunge în finala Cupei României, dar pierde contra Jiului. În acel an este secund la naţionala studenţească a României, care câştigă Campionatul Mondial Universitar din Franţa. În anul următor pleacă de la Poli, după ce pusese pe picioare o echipă care va deveni emblematică pentru istoria fotbalului timişorean.

... Revine la Poli în 1979 şi urmează a doua perioadă de vârf. Câştigă Cupa României chiar în acel sezon, după finala cu Steaua. Vine apoi participarea în Cupa Cupelor şi este eliminată Celtic. În anul următor se califică din nou în finala Cupei României. Pleacă de la Poli, dar va reveni în 1982. Pleacă din nou, după scurt timp, echipa retrogradând la finalul acelui sezon, pe care ”Jackie” nu-l termină pe bancă.

Antrenează Corvinul, într-o vreme în care hunedorenii păstrau din forţa pe care le-o dăduseră Mircea Lucescu. În acel sezon, 1985/86, corviniştii vor impune celebra “normă” de trei goluri pe meci jucat acasă. În 1986 revine la Poli, care tocmai căzuse din A şi o repromovează.

Urmează celebra victorie cu Dinamo, din 8 noiembrie 1987.

În 1989, chiar anul care va aduce Revoluţia, are prima experienţă ca tehnician în spaţiul extracarpatic. Chiar în Capitală, la Sportul Studenţesc, care nu mai era însă fantastica echipă a lui Gheorghe Hagi şi… Nicu Ceauşescu. Se întoarce la Corvinul, dar pleacă după un scandal-monstru, refuzând cedarea meciului cu Universitatea Craiova. Revine, din nou, la Poli. Reuşeşte un loc 5 în Divizia A, la egalitate de puncte cu locul 3, şi califică din nou echipa în finala Cupei României, pierzând la penalty-uri în faţa Stelei. Participă în Cupa UEFA, unde dă piept cu cel mai mare nume al fotbalului mondial intercluburi, Real Madrid: 1-1 la Timişoara, 0-4 pe Santiago Bernabeu. Practic, aceasta va fi ultima performanţă din istoria clubului.

Aşadar, a avut nu mai puţin de… şase mandate la cârma lui Poli. Şi este antrenorul cel mai titrat din istoria alb-violeţilor!

A lansat jucători precum Păltinişanu, Jivan, M. Giuchici, Coraş, Duckadam, Iosif Rotariu, Stoicov, S. Vlaicu, Hanganu, C. Liţă şi Luţu. Dar lista e mult mai lungă: în jur de (conform statisticilor sale) 150 de jucători promovaţi în Divizia A!!...”, au titrat cei de la sspolitehnica.ro

Etichete: jackie ionescu , ion v ionescu a murit


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei

În timp ce companiile din țările din întreaga lume cochetează cu ideea de a implementa săptămâna de...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
federico piovaccari (2)
MERCATO 2024 | Toate transferurile verii sunt AICI. Federico Piovaccari a semnat

MERCATO 2024 | Fereastra de transferuri din vara acestui an, în care se desfășoară și EURO 2024, se...

Cum l-au numit englezii pe Radu Drăgușin, după evoluția cu Olanda
profimedia-0886690352
România - Olanda 0-3. Gakpo și Malen au încheiat aventura ”Tricolorilor” la EURO 2024
Romania v Netherlands - UEFA Euro 2024 - Round of 16 - Munich Football Arena
A venit ”nota de plată”! Decizia UEFA în cazul României, după cele întâmplate la EURO
Euro 2024: Romania - Ukraine
Presa britanică a spus cu ce scor se va termina România - Olanda: "Victorie ușoară!"
Romania v Ukraine: Group E - UEFA EURO 2024
Recomandările redacției
FOTBAL:ROMANIA-OLANDA, UEFA EURO 2024 (2.07.2024)
”Tricolor” de vânzare, după eliminarea de la EURO 2024: prețul i-a fost fixat de club

Anunțul făcut de FRF, la câteva ore după eliminarea naționalei României de la EURO 2024
Romania v Netherlands, UEFA EURO, EM, Europameisterschaft,Fussball 2024, Munich, Germany Munich, Germany. 02nd, July 202
Mesajul antrenorului favorit să-i ia locul lui Edi Iordănescu la echipa națională
mesaj mutu
Ianis Hagi, batjocorit de englezi: "Seamănă cu acele doamne!" Cu cine au putut să-l compare pe fotbalistul român
Soccer: UEFA Euro Germany 2024: Romania 0-3 Netherlands
Citește și
(P) Meciul unei Generații: România, fii fotbal!
07012024_RO_Romania_Olanda_Digi_1060x636
S-a prăbușit din senin pe teren în timpul meciului și a murit, la doar 17 ani! Medicii au anunțat cauza
Screenshot 2024-07-01 at 17.23.45
Fiica lui Heidi Klum face furori pe plajă în Sardinia. Leni are 20 de ani și este model
Fiica lui Heidi Klum face furori pe plajă în Sardinia. Leni are 20 de ani și este model
Cine sunt tricolorii care ne-au emoționat la Euro 2024: șomer, pompier, patiser
Cine sunt tricolorii care ne-au emoționat la Euro 2024: șomer, pompier, patiser
Edi Iordănescu, decizie radicală comunicată staff-ului la plecarea din Munchen după România – Olanda 0-3!
Edi Iordănescu, decizie radicală comunicată staff-ului la plecarea din Munchen după România – Olanda 0-3!
A fost diagnosticată cu scleroză multiplă, dar continuă să arate uimitor. Cum a apărut Selma Blair la Săptămâna Modei de la Paris
A fost diagnosticată cu scleroză multiplă, dar continuă să arate uimitor. Cum a apărut Selma Blair la Săptămâna Modei de la Paris
Vârsta, doar un număr pentru ea. Loredana Groza, trup de zeiță într-o fustă super scurtă, la 54 de ani. Fanii: „Absolut divină!”
Vârsta, doar un număr pentru ea. Loredana Groza, trup de zeiță într-o fustă super scurtă, la 54 de ani. Fanii: „Absolut divină!”
România – Olanda, fără „scurtături" astăzi: suntem obligați să facem ce n-am mai reușit de 15 zile
România – Olanda, fără „scurtături" astăzi: suntem obligați să facem ce n-am mai reușit de 15 zile
2.500 lei amendă pentru românii care stau la țară și își curăță curtea. Pentru ce au nevoie de aviz?
2.500 lei amendă pentru românii care stau la țară și își curăță curtea. Pentru ce au nevoie de aviz?
Portar din Liga 1, după gratii la doar 32 de ani. Revolta soției: „Legea nu este egală pentru toți"
Portar din Liga 1, după gratii la doar 32 de ani. Revolta soției: „Legea nu este egală pentru toți"
Selecționerul a decis. Ei vor fi executanții României de la 11 metri, în meciul cu Țările de Jos
Selecționerul a decis. Ei vor fi executanții României de la 11 metri, în meciul cu Țările de Jos
Foto A aflat că soția trebuie să nască tocmai în ziua meciului de la EURO! Ce a ales fotbalistul
FIFA World Cup Qatar 2022 match between France and Tunisia

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Vârsta, doar un număr pentru ea. Loredana Groza, trup de zeiță într-o fustă super scurtă, la 54 de ani. Fanii: „Absolut divină!”
Vârsta, doar un număr pentru ea. Loredana Groza, trup de zeiță într-o fustă super scurtă, la 54 de ani. Fanii: „Absolut divină!”
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor studii
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor studii
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se târăște din apă
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se târăște din apă