Vlad Hagiu trage un semnal de alarmă: "Nimeni nu ne-a mai luat în seamă pe plan internațional în ultimul timp"
articol scris de Andru Nenciu07.06.2021, 11:27
Vlad Hagiu (58 de ani), fost selecționer al naționalei de polo, vorbește pentru digisport.ro despre cum crede că ar trebui să revină România în elita internațională a sportului cu mingea pe apă.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Poloul românesc a intrat într-o nouă etapă după ce Alexandru Matei (40 de ani), fost elev al lui Hagiu la națională, a devenit noul președinte al federației. Matei îi succede în funcție lui Călin Găvruș.
Hagiu, omul care a dus naționala până pe locul 4 la Europeanul din 2006 și pe locul 6 la CM din 2005, susține că noua conducere, formată în majoritate din foști jucători ai primei reprezentative, are capacitatea de a schimba în bine fața poloului din România.
Cu 420 de selecții în națională și 1.152 de goluri (golgheter all-time), Vlad Hagiu a antrenat ultima dată reprezentativa tricoloră feminină.
Vlad, cum ar putea reveni România în elita poloului?
În primul rând cred că trebuie refăcută imaginea în Europa! Nimeni nu ne-a mai luat în seamă pe plan internațional în ultimul timp. Odată se băteau echipele mari să ne cheme la turnee amicale: Ungaria, Croația, Italia sau Grecia, când cuplul George Gaiță - Tolea Grințescu conducea foarte bine federația! Acum nimeni nu ne mai ia în considerare. La echipa națională de seniori s-au cheltuit sume enorme de bani, din 2013, pentru salarii date antrenorilor străini! Pentru ce!?
Pentru locurile 10 și 12 la Campionatul European!? Pentru înfrângere 7-16 cu Franța? (n.r.: - în turneul preolimpic unde România a ratat calificarea la JO). Din sponsorizări nu au adus nimic, cu toate că în 2017 s-a promis coadă de sponsori, iar din punct de vedere al mediatizării acest sport a fost inexistent.
De ce ești atât de dezamăgit de fosta conducere a FR de Polo?
Primul lucru pe care l-au făcut în 2017 a fost să îl înlăture pe Viorel Rus, care se descurca excelent cu echipele naționale de juniori, un nume enorm și el în poloul românesc. De atunci am venit doar pe 15 sau 14 din 16 echipe participante la CE juniori.
Iar în 2018 m-au înlăturat și pe mine de la conducerea loturilor feminine deoarece am fost bătut de Turcia la a treia ediție a Campionatului European - polo fete s-a înființat în 2015, în mandatul lui Liviu Răducanu. Și am pus umărul împreună cu Alexandru Badea, Orban Zoltan și Bertini Nenciu să încercăm să construim ușor și poloul feminin.
Tu nu ai mai ocupat nicio funcție la nivelul reprezentativelor din România. De ce?
Am fost înlăturat ca să se facă loc unor 'no-name-uri'! Noroc că până la urmă a rămas Bertini, care a fost apoi la un pas de calificare la Campionatul European din 2020. Și așa nu au mai avut niciun nume sonor aproape trei ani care să ajute măcar la imaginea acestui sport. Asta a fost grija fostei federații: să scape de două nume importante din federație.
Naționala e condusă de un selecționer grec. E cea mai bună soluție?
Avem antrenori tineri... Când vor primi șanse? Relu Georgescu, Bertini Nenciu, George Georgescu, Nicu Diaconu, Mateiaș Andrei. Aceștia ar trebui să fie cooptați la loturile naționale! Și de juniori! Sunt foști jucători cu mare experiență, au participări la Europene, la Mondiale! Și ca jucători, și acum ca antrenori.
Pe ce mizează Vlad Hagiu
De ce susții că e o schimbare bună în fruntea în federației?
Poloul nici n-a mai fost mediatizat în ultimii ani în mass-media. Ceea ce remarc și ce contează e că acum este pentru prima dată din 1990 când în Biroul Federal sunt șase poloiști care au jucat în echipele naționale! Radu Cosmin - căpitanul echipei naționale în ultimii 12 ani, recordmen la capitolul selecții în națională, rezultate remarcabile în (2005-2012). Matei Alexandru, actualul președinte cu uluitorul gol de 10-9 din poate cel mai frumos meci al naționalei din ultimii 30 ani - sfert de finala cu Italia, la C.E. din Belgrad.
Edi Andrei jucător de bază al echipei naționale în cea mai bună perioadă a sa (2003-2009) Ramiro Georgescu și el jucător important al României - împreună cu Cosmin și Matei la JO 2012. Secretarul general Florin Ardelean a participat alături de mine la CE tineret Varna 1982 - singura medalie la competiție majore - argint
Bogdan Matei e un jucător emblematic al echipei Steaua, cu selecții la echipa națională. Alături de ei mai sunt Mihai Stănescu - un foarte bun avocat care cu siguranță va gestiona problemele juridice și domnul Stroe, care e președinte Triumf, club care în ultimii ani a câștigat mai mereu două titluri la nivelurile de juniori. Plus domnul Șeulean.
Din postura de om cu experiență în poloul mondial, ce sfat le-ai da celor care conduc în prezent federația?
Să lase absolut orice divergență și să încerce cât mai repede redresarea poloului. Să meargă la prima conferință de calendar cu Cosmin și cu Edi Andrei (bineînțeles și cu Alex). Eu sunt convins că Alexandru Matei, împreună cu cei doi vicepreședinți, cu secretarul și antrenorul federal vor găsi cu siguranță soluțiile necesare revitalizării acestui sport.
Odată eram în prim patru națiuni din Europa, în primele șase din lume și ne calificam la JO. Sper într-o colaborare cu COSR și MTS și să nu uite de domnul Gaiță, cu siguranță vor primi ajutor și eventuale sfaturi. Și, de ce nu, și ajutor financiar de la dânsul, mai ales că este și în comisia de finanțe a FINA (Federația Internațională de Natație).
Etichete: polo , vlad hagiu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...