Paris 2024: Water Polo
Steaua, Dinamo și CSM Oradea au aflat cu cine vor juca în Liga Campionilor la polo pe apă
turneul anatolie grintescu
A doua ediție a turneului Anatolie Grințescu, la Alba Iulia (6-8 septembrie). Echipele participante și programul complet
gigi8
Gigi Becali a anunțat echipa FCSB-ului pentru meciul cu Universitatea Cluj: ”Asta va fi”
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

De la un prosop și un slip, la 20.000 km înotați și visul JO. Povestea lui Alex Matei, românul care vrea să ridice poloul

articol scris de Andru Nenciu
29.03.2021, 13:41

Alex Matei (40 de ani) s-a dedicat toată viața poloului, iar acum vrea să dea înapoi ceea ce i-a dat sportul cu mingea pe apă. Fostul component al naționalei candidează pentru funcția de președinte al FRP.

XII FINA World Championships - Water Polo
Alex Matei, la CM din Melbourne / Foto: Getty Images
  • SuperLiga: Oțelul - Botoșani, vineri, 18:00, DGS 1

  • SuperLiga: Dinamo - CFR, vineri, 21:00, DGS 1

A început cu natația, sub comanda Doinei Sava, dar poloul a exercitat asupra lui o fascinație continuă. A jucat la Lille, Steaua, Dinamo și CSM Oradea, a făcut parte din generația care ocupa locul 4 la Euro 2006 și locul 6 la CM 2005 și și-a văzut împlinit și visul de a juca la Jocurile Olimpice, în 2012, la Londra.

Alex Matei: "Am înotat peste 20.000 de kilometri în timpul carierei!"

Iubitorii poloului și-l amintesc pe Matei și pentru sprinturile de senzație din debutul meciurilor, la duelurile de posesei, dar și pentru golul decisiv care a dus România lui Vlad Hagiu în semifinalele CE, după 10-9 cu Italia.

"Poloul a însemnat și înseamnă totul pentru mine. Cred că am înotat, în total, peste 20.000 de kilometri, chiar mă întreba fiica mea, Alexia, într-o seară, cât am înotat și am făcut un calcul. Și ea joacă polo", spune Alex Matei, pentru digisport.ro.

Dreptaciul de 1,95 m a și-a trăiat câte o picătură din carieră în toate bazinele din România. Când era copil aștepta intre grupa sa în apă ore întregi, mergea acasă cu ochii roșii după ce clorul din Floreasca îi provoca iritație oculară, dar s-a bucurat și noile piscine din România, construite după 2010.

Alex Matei profimedia
Alex Matei, în dreapta, într-un meci contra Australiei, la CM / Foto: Profimedia

Primul premiu câștigat de Alex Matei în polo: un prosop și un slip


"Primul premiu câștigat a fost un prosop și un slip. Asta m-a făcut să las definitiv natația pentru polo. Eram cel mai fericit, toți eram bucuroși fluturam acel prosop. Eram la CSȘ 1 și ne băteam cu Oradea, echipa lui Nicu Diaconu (n.r. - un alt fost mare internațional român. Erau bucurii mărunte, dar care ne-au făcut să mergem mai departe", spune, nostalgic, fostul poloist.

România era percepută drept Țara Ligheanelor în urmă cu 15 ani, când tricolorii stăteau pe creasta valului la nivel european mondial. Budapesta avea peste 100 de bazine în care se putea juca polo, în timp ce România miza pe doar opt. Treptat, câțiva oameni cu inițiativă, care au știut să valorifice proiecte, au mai dat un imbold pentru a se construi modernul bazin din Oradea, cel din Ghencea sau cel din Parcul Dinamo.

Cum reacționa când străinii îl întrebau de infrastructura precară din sporturile nautice de la noi

"Colegii străini sau adversarii mă întrebau cum poate România să facă performanță când toți poloiștii se înghesuie în câteva bazine. Zâmbeam la cutie și le spuneam: <Va fi mai bine și la noi!>" Sportul despre care se spune că e la fel de dur ca rugby-ului i-a adus lui Matei momente în care se dezlănțuia euforic la victorii, dar și zile în care se cufunda într-un ocean de tristețe.

Galerie Foto

Alex Matei: "Cea mai dură lovitură am recepționat-o în gât!"

"Când am ratat calificarea la JO de la Beijing, în 2008, simțeam că totul s-a terminat, că se prăbușește ca un castel din cărți de joc toată cariera mea. Apoi am reușit să ne revenim și ne-am calificat la JO din Londra.

Când am simțit spiritul olimpic mi-am dat seama că nu degeaba mi-am sacrificat copilăria sau am înotat până la epuizare. Poloul e un sport frumos, numai noi știm ce lupte se dau pe sub apă. Dar cea mai grea lovitură am primit-o în gât, un croșeu voit, nu din greșeală. Atunci am rămas fără aer, n-am mai putut juca. Toate aceste întâmplări au farmecul lor", mai spune Matei.

După ce și-a pus casca de poloist pentru totdeauna într-un sertar, în 2017, la 37 de ani, Alex Matei a devenit medaliat al României la natație! Sportul pe care-l abadonase în copilărie a exercitat din nou asupra lui o fascinație minunată. "Cu ștafeta lui Dinamo am luat medalia de bronz, am zis de ce să nu-i ajut pe băieți!? Părinții care-și dau copiii la înot trebuie să înțeleagă că acest sport îi va dezvolta armonios, că le va dezvolta capacitatea respiratorie, că pot continua pe natație sau chiar pot face polo".

Alex Matei foto profimedia
Alex Matei, cască albastră, în duel cu unul dintre cei mai valoroși poloiști ai lumii, ungurul Tamas Kasas / Foto: Profimedia

Cum pot fi stopate retragerile juniorilor de perspectivă, care aleg să părăsească sportul cu mingea pe apă

Ce l-a determinat pe Matei să intre în cursa pentru președinția Federației de polo? Fostul poloist răspunde. 

Mulți juniori renunță la polo înainte de a face pasul către seniorat. Ce ai de gând să faci pentru a stopa acest "val"?
Descurajarea abandonului la nivelul juniorilor și mai ales al juniorilor mari îl vom face prin introducerea unor programe atractive, lărgirea loturilor și înființarea de noi echipe cu sprijinul cluburilor nou înființate în diverse orașe din țară, dar și în centrele de tradiție.

Apoi intenționăm eu și echipa mea să schimbăm și să aliniem categoriilor de vârstă, la standardele internaționale, din juniori 3,2,1 în Under 15,17 și respectiv 19, astfel foștii juniori 1 mai câștigă un an în identificarea echipei de seniori potrivite pentru a continua activitatea de performanță.

Iar mulți sportivi, după ce se lasă de polo, rămân pratic fără job și se integrează greu în societate.
Am de gând demararea unui sistem pentru susținerea integrării pe piața muncii a jucătorilor la final de carieră și, o altă problemă importantă, soluționarea problemei foarte importante în viziunea mea, a asigurărilor medicale obligatorii pentru jucători.

Are de gând să modernizeze Bazinul "Tolea Grințescu"

În ultimii ani au apărut câteva bazine cu dimnensiuni olimpice în România, dar cel din Floreasca n-a avut nimeni inițiativa să-l refacă. Ce ai de gând în privința lui?
Vrem să inițiem demersurile necesare pentru finanțarea modernizării/refacerii de la zero a Bazinului "Tolea Grințescu" Floreasca, în acest sens am luat legătura cu o firma puternică de construcții din România care este dispusă să se ocupe de renovare în sistem barter - în sarcina noastră revenind obligația de a face reclamă numelui lor. Un alt obiectiv este aducerea bazinului Tineretului în administrarea FRPolo.

Care e viziunea ta în privința dezvoltării poloului?
Alături de echipa mea am elaborat o strategie în 10 pași. Primul ar fi creșterea substanțială a numărului de practicanți ai polo-ului prin demararea cu sprijinul cluburilor a unui amplu program de selecție în mediile școlare, a copiilor cu vârsta până la 10 ani, acțiuni care să beneficieze de o mediatizare corespunzătoare.

Al doilea ar fi îmbunătățirea vizibilității mediatice a disciplinei sportive ca atare si a campionatelor naționale în special, transmiterea acestora în regim online pe o platformă de streaming sau pe un canal de youtube dedicate, asigurate cu personal și gestionate la nivelul federației, iar al treilea îmbunătățirea organizării interne, a relațiilor de lucru dintre Biroul Federal, Executivul FR Polo și cluburile afiliate. Mai avem foarte multe puncte interesante de a relansa poloul românesc, le-am trecut în strategia mea.

XII FINA World Championships - Water Polo
Alex Matei, după un gol înscris la CM din Melburne / Foto: Getty Images

Alex Matei: "Atragerea de fonduri reprezintă principala prioritate pentru federație"

Aproape toate federațiile au probleme financiare. Cum vei atrage fonduri?
Eu am discutat deja cu câțiva oameni care stau foarte bine din punct de vedere financiar, ei sunt gata să vină alături de mine și de echipa mea. Atragerea de fonduri reprezintă principala prioritate pentru federație.

Fără acestea nu pot fi plătiți angajații și nu pot fi achiziționate echipamente, materiale și consumabile și nici nu pot fi sustinuți financiar sportivii și antrenorii merituoși. În acest sens trebuie avute în vedere și accesarea de fonduri prin proiecte în colaborare cu asociații internaționale filantropice, parteneriate public/private, organizarea unei campanii anuale de sponsorizări și contracte de publicitate.

  • Alegerile la Federația de Română de Polo vor avea loc pe 19 aprilie
  • Până vineri, doar Alex Matei își depusese candidatura
  • Actualul președinte al FRP este Călin Găvruș
  • Londra 2012 e ultima ediție la care România a fost prezentă la JO. După Revoluție, tricolorii au mai fost prezenți la Atlanta 1996

Vorbești de echipa ta. Pe cine ți-ai propus să aduci lângă tine?
Deocamadată, nu pot să fac public numele lor. În echipa cu care voi pleca la drum, ne vom regăsi persoane care suntem de o viață în polo, ca foști jucători, antrenori, jurnaliști, alți specialiști în diferite domenii, oameni care au performat în mediul privat sau în administrația centrală. Ne unește dorința de a relansa această disciplină olimpică pe orbita performanței și ambiția provocării pe care o avem înaintea noastră.

OK, înțeleg. Mulți vor spune că ești prea tânăr.
Așa e în România, dar o viață dedicată poloului m-a făcut să am o privire de ansamblu asupra fenomenului. Știu ce trebuie să fac și am o strategie.

Spune-mi pentru iubitorii poloului care sunt câteva dintre obiectivele pe care le-ai inclus în strategia despre care vorbești?
Dezvoltarea şi armonizarea relaţiilor de colaborare şi parteneriat între Federaţia Română de Polo, MTS, COSR şi celelalte federații sportive naționale, precum şi cu alte instituții ale statului cum ar fi: Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Cercetării Inovării si Digitalizării, etc, precum și cu organele reprezentative în plan european şi mondial, LEN şi FINA. Apoi, pot să mai menționez dezvoltarea intensivă a bazei naționale de selecție, plecând de la nivelul inițierii.

O ultimă întrebare. Handbalul posedă centre de excelență atât la masculin, cât și la feminin. Iei în calcul înființarea unor astfel de centre?
Sigur, m-am gândit la înființarea unor Centre Regionale de Excelență. La Alba Iulia pentru poloul feminin, la Oradea, Tg. Mureș, Brașov și Otopeni pentru cel masculin, prin utilizarea la maximum a capacităților oferite de noile piscine.

Îmi doresc totodată sprijinirea centrelor de tradiţie Timişoara şi Arad, care azi se află la un nivel scăzut de performanţă. De asemenea dorim să lucrăm și cu centrele pentru copii defavorizați pentru a oferi o șansă la educarea lor prin sport și integrarea într-un grup competitiv, și de ce nu, accesul spre înalta performanță a acestora.

Etichete: alex matei , fr de polo


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina

Preşedintele Vladimir Putin consideră că Ucraina trebuie să rămână „neutră” pentru a exista o șansă...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
leonard-doroftei
Numit ”cerșetor” în țara sa, Doroftei regretă acum decizia luată: ”Îmi vine să-mi dau cu pumnii în cap”

FCSB - Midtjylland 2-0. Victorie entuziasmantă a roș-albaștrilor! Se vede play-off-ul Europa League
birligea
Vin milioane de euro de la UEFA! Suma uriașă la care a ajuns FCSB din Europa League, după ce a bătut-o și pe Midtjylland
FOTBAL:FCSB-MIDTJYLLAND, UEFA EUROPA LEAGUE (7.11.2024)
”Par din filmele SF”: au apărut imaginile cu cele 15 ”OZN-uri”! Recordul, spulberat: peste un trilion de euro
Screenshot 2024-11-07 at 17.57.35
Cum a reacționat Anamaria Prodan după ce Reghecampf a dat lovitura la noua echipă. ”Am fost sunată. Surpriză!”
amp-2
Recomandările redacției
gigi8
Gigi Becali a anunțat echipa FCSB-ului pentru meciul cu Universitatea Cluj: ”Asta va fi”

Spaniolii ”au dat din casă”: ”Lui Kylian Mbappe nu îi place acest Real Madrid”
Real Madrid v Villarreal CF, La Liga EA Sports match, date 9. Football, Santiago Bernabeu Stadium, Madrid, Spain - 5 oct 2024
Exclusiv ”A pronunțat Mircea Lucescu numele lui Bîrligea?”. Replica dată în direct de FRF, după FCSB - Midtjylland 2-0
FOTBAL:FCSB-MIDTJYLLAND, UEFA EUROPA LEAGUE (7.11.2024)
Prima reacție a lui Costel Gâlcă, după ce Universitatea Craiova a luat decizia în privința sa
Universitatea Cluj v Universitatea Craiova - Romanian Superliga, Cluj-Napoca - 22 Sep 2024
Citește și
Video CSM Oradea - Novi Belgrad 9-15. Înfrângere pentu orădeni în Champions League
polo
Video Hannover - CSM Oradea 10-11, în primul meci din Liga Campionilor la polo pe apă din Grupa A
oradea
Megan Fox, surprinsă de paparazzi într-o zi obișnuită din viața ei, departe de covorul roșu și de ținutele extravagante
Megan Fox, surprinsă de paparazzi într-o zi obișnuită din viața ei, departe de covorul roșu și de ținutele extravagante
Bîrligea nu l-a impresionat nici de data asta pe Lucescu! Atacantul nu va fi convocat la națională
Bîrligea nu l-a impresionat nici de data asta pe Lucescu! Atacantul nu va fi convocat la națională
„Gigi Becali e Inteligența Artificială”. Fotbalistul Generației de Aur i-a dat cea mai tare poreclă patronului FCSB
„Gigi Becali e Inteligența Artificială”. Fotbalistul Generației de Aur i-a dat cea mai tare poreclă patronului FCSB
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul James Bond, în următorul film
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul James Bond, în următorul film
„Un fel de Madonna prelucrată”. Val de reacții după ce Loredana Groza s-a fotografiat într-o ținută sumară
„Un fel de Madonna prelucrată”. Val de reacții după ce Loredana Groza s-a fotografiat într-o ținută sumară
Weekend istoric pentru tenisul mondial: la Torino, vom asista la o premieră după 23 de ani
Weekend istoric pentru tenisul mondial: la Torino, vom asista la o premieră după 23 de ani
Șoferii ar putea să nu mai facă plinul niciodată. Cu 8 grame de „combustibil", mașina merge 100 ani
Șoferii ar putea să nu mai facă plinul niciodată. Cu 8 grame de „combustibil", mașina merge 100 ani
CALIFICARE! CSM Oradea e în grupele Ligii Campionilor
CSM ORADEA POLO
Drumul spre primăvara europeană! Cât de sigură este FCSB de calificarea în următoarea etapă a Europei League
Drumul spre primăvara europeană! C&acirc;t de sigură este FCSB de calificarea &icirc;n următoarea etapă a Europei League
CALIFICARE! CSM Oradea e în grupele Ligii Campionilor
CSM ORADEA POLO

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
„Un fel de Madonna prelucrată”. Val de reacții după ce Loredana Groza s-a fotografiat într-o ținută sumară
„Un fel de Madonna prelucrată”. Val de reacții după ce Loredana Groza s-a fotografiat într-o ținută sumară
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a ajuns la noi?!”
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a ajuns la noi?!”