Care sunt țările favorite la JO de la Sochi! Norvegia și SUA se bat pentru medaliile de aur
06.02.2014, 19:48Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi au programată vineri festivitatea de deschidere, dar primele probe de concurs au debutat deja de joi, onoarea revenindu-le celor de la snowboard, schi acrobatic și patinaj artistic.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
O analiză interesantă privind șansele pe care le au țările participante la cucerirea medaliilor olimpice a fost realizatăde Wall Street Journal. Ziariștii americani au ajuns la concluzia că principala beneficiară a JO va fi Norvegia, după care va veni delegația SUA.
Potrivit WSJ, Norvegia este favorită la câştigarea celor mai multe medalii, atât în clasamentul general, cât şi în cel al trofeelor de aur. Astfel, "vikingii" vor câştiga 33 de medalii, cu una mai mult decât echipa SUA, o ţară cu o populaţie de 65 de ori mai mare.
Aceleași țări se vor duela şi pentru cele mai multe medalii de aur. Totuşi, echipele Canadei şi Germaniei ar putea apărea şi ele în lupta pentru supremaţia olimpică şi nici ţara gazdă, Rusia, nu este de exclus, ţinând cont că va beneficia de avantajul terenului propriu.
Norvegia are cele mai multe medalii la JO de iarnă
Înainte de startul competiţiei de la Sochi, Norvegia este liderul clasamentului pe medalii, dar şi în cel pentru aur la Jocurile Olimpice de iarnă, cu un total de 306 de medalii, dintre care 107 de aur, 108 de argint şi 91 de bronz.
Americanii vor aduce 230 de sportivi, care vor concura în toate cele 15 discipline olimpice, în timp ce Norvegia se va baza pe 134 de reprezentanţi la 12 sporturi. Nordicii se vor axa în special pe sporturile nordice, care includ biatlon, schi fond şi sărituri cu schiurile.
"Ne concentrăm pe ce putem face mai bine şi pe ceea ce ne este mai aproape de inimă", a spus Gerhard Heiberg, membru în Comitetul Internaţional Olimpic şi care s-a ocupat de organizarea Jocurilor Olimpice din 1994 de la Lillehammer.
Anul trecut, la campionatele mondiale de schi nordic, Norvegia a câştigat 16 medalii de aur şi 30 în total. Dacă va repeta aceste performanţe şi la Soci, norvegienii ar putea câştiga clasamentul pe medalii fără să mai participe la patinaj, schi alpin şi curling, unde pornesc cu şanse mari la noi trofee.
Sistemul previzional al WSJ, care a fost aproape de ceea ce s-a întâmplat la ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice, ia în considerare informaţiile oferite de experţi, dar şi performanţele sportivilor în competiţiile naţionale şi internaţionale.
De exemplu, cele două echipaje de dublu sanie masculin ale Germaniei - Tobias Wendl/Tobias Arlt şi Toni Eggert/Sascha Benecken - au câştigat fiecare etapă a Cupei Mondiale din acest sezon. Echipajele germane au terminat pe locurile unu şi doi în şase din cele opt curse ale sezonului. Împreună, cele două echipe au 80 la sută şanse să câştige medalia de aur, potrivit celor de la WSJ. În schimb, Austria are doar 20 la sută şanse.
"Atenție la ruși!"
Pe de altă parte, campionul mondial american la schi, Ted Ligety, participă în concursuri mai competitive. El este cel mai tehnic schior, însă nu a urcat pe podium în acest sezon al Cupei Mondiale la Super G, deşi este campion mondial en-titre, astfel că şansele lui la medalia de aur sunt evaluate la doar 25 la sută.
Pentru realizarea clasamentului s-au realizat peste o mie de simulări. Norvegia a câştigat 471 dintre simulări pentru medaliile de aur, în timp ce SUA s-a impus de 439 de ori. Germania (141),Canada(58) şi Rusia (48) au urmat în acest clasament. În clasamentul general pe medalii, Norvegia a câştigat 549 de simulări, comparativ cu cele 369 ale SUA.
Norvegia continuă să beneficieze de găzduirea Jocurilor Olimpice din 1994 de la Lillehammer. Printre favoriţii la medalii ai Norvegiei, Martin Sundby, Petter Northug şi Therese Johaug (toţi de la schi fond) erau copii atunci şi au crescut antrenându-se în bazele sportive rămase după JO.
Totuşi, Heiberg are un mesaj diferit: "Aveţi grijă la ruşi. Ruşii au mobilizat atât de multe resurse încât vor fi greu de bătut pe teren propriu".
La rândul său, şeful de delegaţie al Germaniei, Michael Vesper, speră ca sportivii săi să obţină cel puţin 30 de medalii.
"Trebuie să ne descurcăm mai bine la sporturile noi. La snowbord şi schi acrobatic pe teren accidentat nu am obţinut medalii laVancouver. Cred că acum putem lua câteva", a spus Vesper.
Potrivit previziunilor Wall Street Journal, 25 de ţări vor obţine medalii, clasamentul fiind următorul:
1. Norvegia - 13 medalii de aur, 33 în total
2. SUA - 13 medalii de aur, 32 în total
3. Germania- 10 medalii de aur, 27 în total
4. Canada- 9 medalii de aur, 30 în total
5. Rusia - 6 medalii de aur, 27 în total
6. Coreea de Sud - 6 medalii de aur, 16 în total
7. Olanda - 6 medalii de aur, 12 în total
8. Austria- 5 medalii de aur, 20 în total
9. Franţa - 5 medalii de aur, 13 în total
10. Suedia - 3 medalii de aur, 13 în total
11. Elveţia - 3 medalii de aur, 11 în total
12. Japonia - 3 medalii de aur, 10 în total
13. China- 2 medalii de aur, 8 în total
14. Cehia - 2 medalii de aur, 6 în total
15. Australia- 2 medalii de aur, 4 în total
16. Polonia - 2 medalii de aur, 4 în total
17. Finlanda - 1 medalie de aur, 6 în total
18. Italia - 1 medalie de aur, 6 în total
19. Kazahstan - 1 medalie de aur, 3 în total
20. Slovenia- 1 medalie de aur, 3 în total
21. Ucraina - 1 medalie de aur, 3 în total
22. Belarus- 1 medalie de aur, 2 în total
23. Anglia- 1 medalie de aur, 2 în total
24. Letonia - 1 medalie de aur, 2 în total
25. Croaţia- 0 medalii de aur, 1 în total
Sursa: Mediafax
Etichete: olimpiada de iarna , sochi , romania jo sochi , jocurile olimpice de iarna sochi , sochi rusia , medalii sochi , previziuni medalii , analiza jo de iarna sochi
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...