Poziția francezilor, după ce scenele de la ceremonia de deschidere a JO 2024 au fost catalogate drept "inacceptabile"
articol scris de Digi Sport29.07.2024, 11:59
Peste 85% dintre francezi au apreciat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris ca fiind "reuşită" şi aproximativ 80% dintre cei chestionaţi sunt "optimişti" pentru reuşita Jocurilor Olimpice, conform unui sondaj Harris Interactive, ale cărui date au fost comunicate de comitetul organizator al JO 2024, informează Agerpres.
Champions League: Brugge - Aston Villa, miercuri, 19:45, DGS 1
Champions League: Inter - Arsenal, miercuri, 22:00, DGS 1
Sondaj: peste 85% dintre francezi consideră că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a fost "reușită"
Galerie Foto
Conform acestei anchete online, realizată pe 27 iulie pe un eşantion de 1.488 de persoane din rândul populaţiei franceze de 18 ani şi peste, 44% dintre francezi au găsit ceremonia de deschidere de pe Sena "foarte reuşită", iar 42% "mai degrabă reuşită".
Doar 5% la sută dintre cei intervievaţi au considerat că spectacolul "nu a fost deloc reuşit".
Nu mai puţin de 77% au o imagine "foarte pozitivă" sau "mai degrabă pozitivă" despre Jocurile Olimpice, iar 83% consideră un lucru pozitiv faptul că ceremonia a avut loc pe Sena.
Totodată, 79% sunt "optimişti" pentru reuşita Jocurilor, iar 21% "pesimişti".
Confruntaţi cu critici, organizatorii au explicat de mai mult timp că opinia publică va fi una pozitivă odată ce Jocurile Olimpice vor începe, aşa cum s-a întâmplat la alte ediţii.
Ion Țiriac, despre scandalul uriaș de la JO: ”Travestiți, homosexuali. Ăsta e Parisul”
Galerie Foto
Prima ceremonie de deschidere din istoria Jocurilor Olimpice desfășurată în afara unui stadion a generat numeroase comentarii în lumea întreagă. Mai mult, câteva dintre scene au provocat un scandal de amploare.
Festivitatea de deschidere a JO de la Paris, care a costat peste 140 de milioane de euro, a promovat diversitatea.
Ion Țiriac (85 de ani) a urmărit desfășurarea festivității de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.
Omul de afaceri s-a declarat surprins de faptul că ceremonia a avut loc în aer liber, dar și de anumite momente artistice care au provocat diferite controverse.
”E o treabă nouă chestia asta. Prima dată când nu s-a mai făcut în stadion. O treabă foarte diferită.
Ăsta este Parisul zilei de azi, cu travestiți, cu homosexuali. O realitate care ne-a făcut să vedem toate aceste dansuri
Eu mă uit și din punct de vedere economic cât sunt în stare să recupereze fracezii. Cred că nici jumătate, dar au făcut o treabă 'a la francaise'. Să sperăm că noi o facem 'a la roumain' și ne întoarcem cu bucurie acasă”, a declarat Ion Țiriac, potrivit sport.ro.
Javier Tebas i-a criticat fără menajamente pe organizatorii festivității de deschidere de la JO: ”Inacceptabil, lipsit de respect, infam”
Primul moment care a atras controverse a fost cel în care trupa Gojira și cântăreața de operă Marina Viotti au interpretat o piesă cu referință la decapitarea reginei Maria Antoaneta și a regelui Ludovic al XVI-lea. ”Această imagine este scandaloasă”, a spus Christine Boutin, o fostă politiciană din Hexagon.
Apoi, o aparentă reinterpretare a Cinei cea de Taină, în care au apărut persoane din comunitatea LGBTQ+, a fost catalogată ca o ”blasfemie la adresa creștinătății” de unele nume importante din Franța, precum Philippe de Villiers și Marion Marechal, dar și de Javier Tebas, președintele La Liga.
”Inacceptabil, lipsit de respect, infam, o bătaie de joc. Folosirea imaginii Cinei cea de Taină la Jocurile Olimpice de la Paris este o insultă pentru noi, creștinii. Unde este respectul pentru religie?”, a transmis șeful fotbalului din Spania, potrivit Marca.
Organizatorii JO au explicat imaginile controversate de la festivitatea de deschidere și și-au prezentat scuzele
Galerie Foto
Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris le-au transmis duminică scuze creştinilor în urma reacţiilor critice stârnite de imaginea parodie LGBT a picturii Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci prezentată vineri la ceremonia de deschidere, susţinând că aceasta a urmărit să ilustreze "toleranţa" şi "diversitatea".
Respectiva imagine imită pictura cu ultima cină a lui Hristos, Cina cea de Taină, reprezentând apostolii în personaje travestite. Această reprezentare "include scene de luare în derâdere şi batjocorire a creştinismului", a reacţionat Biserica Catolică franceză, printre numeroasele reacţii de protest în urma acelei apariţii la ceremonia de deschidere.
"Categoric nu am avut niciodată intenţia de a arăta lipsă de respect faţă de vreun grup religios", a răspuns la o conferinţă de presă directoarea de comunicare a Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, Anne Descamps, insistând că ceremonia de deschidere "a încercat să celebreze toleranţa comunităţii". "Noi considerăm că această ambiţie a fost atinsă. Dacă unii oameni s-au simţit ofensaţi, ne pare foarte rău", a adăugat ea.
De partea sa, directorul artistic al ceremoniei de deschidere, Thomas Jolly, a negat că s-ar fi inspirat din tabloul Cina cea de Taină. "Nu de acolo m-am inspirat", a susţinut acesta. "Nu veţi găsi niciodată la mine vreo intenţie de a batjocori, de a denigra, indiferent ce. Am dorit să fac o ceremonie care repară, care reconciliază (...) Noi am dorit să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună. Am dorit să includem pe toată lumea, doar atât", a motivat directorul artistic.
Etichete: jocurile olimpice 2024 , jocurile olimpice paris , ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Jurnaliștii ruși de la „Sistema” - echipa de investigații din cadrul redacției ruse a Europei...