464943288_18443275291067824_3111185665521784333_n
Fotbalistul român de opt ori mai scump după ce a câștigat campionatul
lacatus
Video Exclusiv Marius Lăcătuș, la 60 de ani: ”Va fi greu să mai ia cineva zece titluri în România”
FOTBAL:FCSB-PETROLUL PLOIESTI, SUPERLIGA SUPERBET (21.09.2024)
Cum l-au numit italienii pe Darius Olaru, după ce a fost anunțat transferul iernii în fotbalul românesc
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Video Exclusiv Dănălache: "Budescu să nu creadă că-i va fi ușor în China! Toată lumea aşteaptă enorm de la el!"

19.02.2016, 11:49

captura danalache
  • Serie A: Parma - Monza, sâmbătă, 16:00, DGS 1

  • Serie A: Empoli - Genoa, sâmbătă, 16:00, DGS 4

Cristi Dănălache (33 de ani) e, poate, specialistul român numărul 1 în fotbalul chinez. A jucat cinci ani acolo, dintre care trei ani în prima ligă, la Jiangsu Sainty, echipa antrenată acum de Dan Petrescu și care a fost, în această iarnă, formația cu cei mai mulți bani cheltuiți pe transferuri din întreaga lume.

În cel mai bun sezon al său în China, fostul atacant al Unirii Urziceni a marcat 23 de goluri, iar până să plece la începutul acestui an în Coreea de Sud, la echipa de liga a doua Gyeongnam, a înscris de 74 de ori.

Înainte de începerea noului sezon cu noua sa formație, Dănălache a petrecut câteva zile în România și și-a făcut timp să vorbească despre experiența sa în China, dar și despre românii care au trecut pe acolo sau care sunt încă. Dănălache explică, pe rând, de ce nu au reușit Contra, Bicfalvi sau Cristi Tănase, de ce e în pericol să fie demis Dan Petrescu și ce îl așteaptă pe Budescu la noua sa echipă. 

Digi Sport: De ce ai plecat din China?
Cristian Dănălache: După 5 ani în China am simțit nevoia să schimb puțin. Așa că am zis că e nouă provocare pentru mine oferta din Coreea. Am avut și propuneri din China, dar în final am făcut această alegere. Lumea vorbește că fotbalul e mult mai bun în Coreea și am vrut să simt și pe propria piele dacă așa e.


Din România nu au fost oferte?
Nu. Și nici nu puteau să fie. Nu am mai păstrat legătura cu lumea fotbalului de aici. Și nici nu am avut intenția de a veni să joc din nou în România. Încă nu e momentul. Pentru că, din toate punctele de vedere, e mai bine în Coreea sau în China. Sper să mai pot juca doi-trei ani în această zonă din Asia.

Te gândești și la posibilitatea de a te stabili acolo după ce te retragi?
Nu e exclusă această variantă, ținând cont că soția și fetița sunt înnebunite cu China și ele chiar își doresc să stea aproape tot timpul acolo. Pentru ele e mai bine în China din toate punctele de vedere. Fetița are prieteni, se duce la grădiniță, înțelege limba, chiar ultima dată când am venit în țară mi-a spus plângând că nu-i place aici și că vrea la prietenii ei chinezi și să meargă la școala la care a fost anul trecut.

Vorbești și tu limba?
După 5 ani de stat acolo pot să zic și să înțeleg câte ceva. Pot să mă înțeleg cu jucătorii în teren și în chineză, nu trebuie să folosesc engleza. Acum am ajuns în Coreea și mi se pare iar cum mi se părea chineza la început (râde). O iau de la capăt.

Dar ai ajuns și să poți scrie ceva?
Nu, Doamne ferește! Nu știu cât îți poate lua să înveți așa ceva… Dar am întâlnit acolo și români care știau să scrie și care vorbeau la perfecție chineza, mi-era și ciudat să-i aud. Dar la mine nu va fi, cu siguranță, cazul, nu voi învăța să scriu… Nici să citesc. Doar să vorbesc puțin. E și grea și diferită limba lor. Același cuvânt pronunțat altfel poate însemna cu totul și cu totul alt lucru… Tu să crezi că zici ceva de bine și să fie de rău. Tonul face diferența. Plus că sunt 7.000 de dialecte…

Ție cum îți spuneau colegii?
”Da-șî” mă strigau. Primele două litere sunt din numele meu de familie, iar ”șî” înseamnă ”zece” în chineză. Și eu am jucat cu numărul 10 pe spate. Iar atunci au compus acest nume. Era ușor și pentru ei, iar atât timp cât eu înțelegeam că mă strigă pe mine, era ok…

Care crezi că e primul lucru pe care trebuie să-l facă un străin în China ca să se adapteze?
Să înțeleagă că totul e diferit față de orice a învățat până atunci. Impactul e foarte mare. Gândește-te că, după 5 ani în China, mi-e greu acum în Coreea. Și nu sunt străin de zona Asiei. Dar când vii prima dată în China e destul de greu.

Cu ce ți-a fost cel mai greu să te obișnuiești în China?
Poate cu șofatul. Mie mi-au luat trei ani să-mi fac curaj să conduc pe acolo. Am luat-o mai întâi cu scuterul. Și cu mărimea orașelor. Eu stăteam într-un ”orășel”, că așa îi spuneau ei, de 7 milioane de locuitori… Și, într-adevăr, era mic pe lângă altele.

Dar ce ți-a plăcut cel mai mult în China?
Cred că e cea mai sigură țară. Adică nu ai frică să ieși pe stradă cu copilul, nu ai teamă că ți se poate întâmpla ceva. Au camere de filmat la fiecare intersecție.

Ai fost ani de zile printre cei mai buni marcatori din China. Cu toate acestea, nu ai fost convocat niciodată la națională. Cât de dezamăgit ai fost?
Nu pot să zic că am fost dezamăgit. Dar am sperat tot timpul că aș putea fi și eu acolo. În general, părerea noastră despre campionatele din zona Asiei e foarte proastă. Și ne considerăm net superiori. Dar, din păcate, nu mai e cazul.

De ce crezi că nu a reușit Cosmin Contra în China?
A fost adus la o echipă puternică, care-și dorea foarte mult să se bată la câștigarea titlului. Pe plan ofensiv, echipa juca foarte bine, dar pe faza defensivă au avut tot timpul probleme, și, din păcate, cred că asta l-a costat. Pentru că e greu să dai 4 goluri în fiecare meci, știind sigur că iei 1-2…

Cu Dan Petrescu ce se întâmplă? Au apărut niște știri că ar putea fi demis…
Nu știu nimic despre această variantă… Dar orice e posibil, ținând cont că s-au adus acum doi jucători imenși, s-au cheltuit zeci de milioane de euro și mai mult ca sigur, dacă rezultatele nu vor veni imediat, va avea viață grea. Nici la ei nu există foarte multă răbdare. Și atunci când echipa nu merge, după 2-3 meciuri e posibilitatea de a fi schimbat, chiar dacă tu ai un contract de durată.

Informația era că ar putea fi schimbat chiar înainte de începerea campionatului…
Nu știu dacă asta e posibil, știu că au meci în Supercupa Chinei. Nu cred că se poate schimba antrenorul până atunci. Dar vor juca împotriva lui Guangzhou, echipa care a luat titlul în ultimii cinci ani. Meci ușor (râde).

Cum ți s-a părut când l-ai auzit pe Dan Petrescu, antrenorul echipei care a cheltuit cei mai mulți bani în această campanie de transferuri, să spună că nu e mulțumit de campania de achiziții?
În general, Dan Peterscu e greu de mulțumit în orice situație (râde). Dar probabil că nu au venit jucătorii pe posturile pe care avea el nevoie… Acum, că a făcut publică această nemulțumire e alta.

S-ar putea să-l coste?
Nu știu dacă s-ar putea să-l coste, poate a făcut-o intenționat…

Unde crezi că se vor opri chinezii cu această politică agresivă de transferuri? Care e scopul final?
Nu știu unde se va termina… Și eu sunt curios să văd până unde pot concura unul cu altul. Pentru că e un orgoliu între patronii de acolo, fiecare vrea să facă un transfer și mai răsunător decât a fost cel mai răsunător de până atunci. Sunt oameni bogați și sunt și ajutați în ultima vreme de statul chinez, care acordă tot felul de facilități celor care investesc în fotbal, reducând taxele.

Cristi Tănase a rezistat doar jumătate de an. De ce crezi?
Atunci când vii în vară, la jumătatea campionatului, cum a venit el, e destul de greu să te impui. Vii deja într-o echipă formată, e greu să te adaptezi la ritmul ei de joc, la felul în care gândesc ei fotbalul. Mai ales că, fiind străin, toată lumea se așteaptă să faci minuni.

La fel și Bicfalvi. Fost golgheter în Ucraina.
Din ce știu, el a fost pus în primele meciuri pe un post total diferit. Era folosit vârf sau vârf retras și nu cred că-l avantajează. Ulterior a fost retras pe poziția lui și a făcut câteva meciuri bune.

Cel mai bun jucător din Liga 1 din sezonul trecut, Budescu, s-a transferat în Liga a doua din China. Nouă, aici, ni se pare un pic ciudat...
Nu e deloc ciudat. Nivelul diviziei a doua din China nu e așa scăzut cum credem noi. Echipele au bugete mai mari decât cele din Liga 1 din România. Anul trecut a fost antrenor Radomir Antic, acum Vanderlei Luxemburgo.

Echipa lui Budescu la ce nivel e?
A jucat mulți ani în prima divizie, e o formație de tradiție, la care patronul are ambiții mari, iar acum vor neapărat promovarea.

E bogat patronul?
Bănuiesc că, dacă și-a permis de-a lungul timpului să-i aducă la echipă pe Rochemback și Keita, e puțin mai bogat decât noi (râde).

Salariul lui Budescu, 3 milioane de euro în trei ani, cum s-a vehiculat, e unul normal în Liga a doua din China?
Nu știu dacă asta e suma reală… Dar străinii au salarii destul de bune și în a doua divizie, cu toate că cei mai mulți nu ajung la acest sume.

Te-a căutat înainte să semneze?
Da, am vorbit cu el. M-a sunat să-l ajut cu detalii despre viața din China, atâta tot. I-am spus și că acum a fost anul nou chinezesc. Și ei sărbătoresc asta prin 7 zile de repaus total. Timp în care toate magazinele sunt închise și e aproape imposibil să dai de ei în această perioadă. De aceea s-a și întors în țară acum.

Crezi că va reuși Budescu în China?
Are toate calitățile să reușească, dar trebuie să înțeleagă că îi va fi destul de greu. Pentru că toată lumea așteaptă enorm de la el. Și de la primul meci se vor aștepta să câștige meciul de unul singur. Și nu îi va fi ușor.

Va rezista? Sau se va întoarce și el după 6 luni?
Eu sper să nu revină după 6 luni și să rămână acolo. E la o echipă bună, are șansele ca anul viitor să fie în prima divizie și, dacă va avea evoluții bune poate trece la un club și mai mare și ați văzut ce sume se învârt acum la acele formații de top din China. Eu zic că e un pas înainte pentru el din toate punctele de vedere.

Nu riscă totuși Budescu să piardă contactul cu echipa națională?
Și altfel îi garanta cineva că mergea la Euro? Dacă rămânea în țară și se accidenta? Au pățit-o mulți… Dar la noi s-a împământenit ideea că, din cauza distanței, jucătorii sunt greu de urmărit în China. Și atunci nu au șanse să joace la națională. Au fost cazuri și de alți jucători din alte naționale care au fost selecționați din China. Inclusiv la naționala Braziliei… Doar la noi nu… Eu cred că, dacă va avea evoluții bune, selecționerul va fi nevoit măcar să-l urmărească…

Ești și tu de acord cu afirmația lui Dani Coman, că, după ce te retragi, nu te întreabă nimeni dacă ai fost la Euro? Ci doar dacă ai Euro?
Da, dar poate nu aș formula așa, însă ideea e aceeași. Și eu am simțit-o pe pielea mea atunci când m-am accidentat. Șapte luni am stat mai mult prin spitale, nu m-a mai băgat nimeni în seamă.

Etichete: china , danalache , budescu , interviuri si reportaje , radu dragut interviu


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un fost deputat PSD, acuzat că a împușcat mortal un bărbat, la o vânătoare de mistreți din Vrancea
Un fost deputat PSD, acuzat că a împușcat mortal un bărbat, la o vânătoare de mistreți din Vrancea

Un bărbat a fost împuşcat mortal, vineri, la o partidă de vânătoare din judeţul Vrancea. Potrivit...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
tot
Ultimul meci la Tottenham? A luat nota 2 și a fost "desființat" de Crăciun: "O rușine pentru emblemă"

Dorit de Rapid, Dinamo și FCSB, Juri Cisotti a ales
Universitatea Cluj v Otelul Galati - Romanian Superliga, Cluj-Napoca - 18 Oct 2024
Prima lovitură a lui Dan Șucu la Genoa! Omul de afaceri a dat ordinul
dansucu
Ianis Hagi, urmărit din tribune de tatăl său! Nota primită după 100 de minute jucate de "Boxing Day"
St Mirren v Rangers, William Hill Premiership, Football, The SMiSA Stadium, Paisley, Scotland, UK - 26 Dec 2024
Adio, FCSB?! "Au început negocierile pentru Darius Olaru"
darius
Recomandările redacției
FOTBAL:FCSB-PETROLUL PLOIESTI, SUPERLIGA SUPERBET (21.09.2024)
Cum l-au numit italienii pe Darius Olaru, după ce a fost anunțat transferul iernii în fotbalul românesc

Darius Olaru (26 de ani) a avut un 2024 excelent, încheiat cu o "dublă" pentru FCSB, în victoria din deplasare, cu Poli Iași (2-0).

Le-au crescut cotele! Ei sunt cei mai valoroși fotbaliști ai lui Gigi Becali la FCSB
gigi-becali
Endrick ar putea pleca de pe Bernabeu după doar 6 luni, iar "Galacticii" i-au găsit deja înlocuitor
Girona FC v Real Madrid CF - La Liga EA Sports
Bătălie între granzi pentru transferul lui Trent Alexander-Arnold
Ajax v Liverpool - UEFA Champions League - Group A - Johan Cruyff Arena
Citește și
Neverosimil! De ce au renunțat chinezii la Andrea Compagno, după 17 goluri în 26 de meciuri
andreacompagno_1671037032_2993198030261538790_3171935499
Procesul s-a încheiat: 20 de ani de închisoare, pentru corupție! A recunoscut că a primit mită: "Îmi pare foarte rău!"
Schleswig-Holstein State Police
Soția lui Dani Oțil, senzația de pe plaja din Maldive. Și-a arătat pătrățelele de pe abdomen și întinsă pe nisip, și în sala de sport
Soția lui Dani Oțil, senzația de pe plaja din Maldive. Și-a arătat pătrățelele de pe abdomen și întinsă pe nisip, și în sala de sport
Adrian Mutu intervine în disputa Pancu - Șumudică: „Poate vrea la Rapid. Credeam că-s prieteni!"
Adrian Mutu intervine în disputa Pancu - Șumudică: „Poate vrea la Rapid. Credeam că-s prieteni!"
Contractul cu care Gigi Becali l-a convins pe Juri Cisotti să îl refuze pe Dan Șucu și să semneze cu FCSB
Contractul cu care Gigi Becali l-a convins pe Juri Cisotti să îl refuze pe Dan Șucu și să semneze cu FCSB
Cum arată azi Marv, unul dintre bandiții din „Singur Acasă”. A renunțat la actorie: „Acum trăiesc cu adevărat”
Cum arată azi Marv, unul dintre bandiții din „Singur Acasă”. A renunțat la actorie: „Acum trăiesc cu adevărat”
Lavinia Pîrva, o Crăciuniță modernă și senzuală. A pozat lângă brad îmbrăcată într-o rochie mulată pe corp, cu crăpătură până la coapsă
Lavinia Pîrva, o Crăciuniță modernă și senzuală. A pozat lângă brad îmbrăcată într-o rochie mulată pe corp, cu crăpătură până la coapsă
Italienii i-au pus poreclă lui Dan Șucu. Cum a fost numit românul în presă și pe rețelele sociale
Italienii i-au pus poreclă lui Dan Șucu. Cum a fost numit românul în presă și pe rețelele sociale
Coșmarul șoferilor. Pedala de accelerație rămâne blocată la podea. Specialiștii ne spun cum oprim
Coșmarul șoferilor. Pedala de accelerație rămâne blocată la podea. Specialiștii ne spun cum oprim
România, surclasată de China în semifinalele Cupe Mondiale la tenis de masă! La 11:00 se decide medalia de bronz
tenis
CTP, dezgustat de Ion Țiriac: "Nu vreau să-l mai întâlnesc în această viață! A făcut ceva groaznic"
CTP, dezgustat de Ion Țiriac: "Nu vreau să-l mai întâlnesc în această viață! A făcut ceva groaznic"
România, surclasată de China în semifinalele Cupe Mondiale la tenis de masă! La 11:00 se decide medalia de bronz
tenis

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Lavinia Pîrva, o Crăciuniță modernă și senzuală. A pozat lângă brad îmbrăcată într-o rochie mulată pe corp, cu crăpătură până la coapsă
Lavinia Pîrva, o Crăciuniță modernă și senzuală. A pozat lângă brad îmbrăcată într-o rochie mulată pe corp, cu crăpătură până la coapsă
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate concursurile”