Spania domină sportul mondial! Aceasta este cea mai de succes echipă iberică
03.07.2012, 10:48Până la urmă, victoria finală a reprezentativei iberice de fotbal la Euro 2012 e doar o confirmare în plus a faptului că Spania domină sportul mondial pe echipe, cu o autoritate pe care nici o naţiune n-a avut-o vreodată. Puţină lume ştie însă că cea mai de succes echipă spaniolă este cea masculină de hochei pe patine. A pierdut un singur meci în ultimii 11 ani, iar primul titlu mondial l-a cucerit în 1951, cu Juan Antonio Samaranch antrenor.
Premier League: Nottingham - Tottenham, joi, 17:00, DGS 1
Premier League: Liverpool - Leicester, joi, 22:00, DGS 1
Hochei pe patine
Oriunde în lume, orice ziar de sport, are măcar o ştire pe zi despre FC Barcelona, sau despre naţionala de fotbal a Spaniei. Expunerea aceasta mediatică e fără precedent, dar ea confirmă supremaţia fotbalistică iberică la nivel mondial. Puţini ştiu însă că în spatele acestei supremaţii stă o filosofie întreagă privind sporturile de echipă. Spania are, de departe un sistem aproape perfect din acest punct de vedere şi care, în timp, a adus rezultate. Şi mai puţini ştiu însă faptul că, deşi Barca şi naţionala de fotbal au parte de expunere maximă, cea mai de succes echipă spaniolă este formaţia masculină de hochei pe patine. Campioană mondială la începutul lui octombrie 2011, a 15-a oară în istorie şi a patra oară consecutiv, această echipă a pierdut în ultimii 11 ani o singură partidă. Pe locul al doilea, echipa de Cupa Davis, care a jucat şase finale în ultimii 11 ani. A câştigat competiţia în 2000, 2004, 2008, 2009 şi 2011, pierzând o finală în 2003.
Primul titlu spaniol
De-a lungul vremii, cota mediatică a hocheiului cu patine a scăzut în Spania, odată cu apariţia unor performanţe similare cu ale sale, în alte sporturi. Sporturi cu o mai mare implicare universală, fotbal, baschet, handbal, aduc titluri în Spania şi au parte de o expunere majoră mediatică. Dar naţionala spaniolă de hochei pe patine a fost aproape singura care a reuşit să obţină rezultate uriaşe între anii ‘50 şi ‘80, şi a continuat să câştige cu voracitate titluri, stabilind record după record. Iar prima mare performanţă a sportului spaniol, titlul mondial al acestei echipe, cucerit în 1951, e legată de numele celui care avea să schimbe, după 1980, întregul sport mondial. Juan Antonio Samaranch avea, în 1951, 31 de ani şi o ambiţie ieşită din comun.
Convinsese cu un an înainte Federaţia Internaţională de hochei pe patine să accepte Spania printre membri şi să acorde organizarea Mondialului din 1951 Barcelonei. A pregătit personal acea echipă. Jucase şi el la sfârşitul anilor 40 în diferite echipe catalane, era membru important al administraţiei franchiste în Barcelona, influent şi mai ales abil în a-şi atinge scopurile. Unul dintre ele a fost cucerirea titlului mondial din 1951. Şi Samaranch şi-a dus echipa spre victorie, în ultimul meci învingând Portugalia, 4-3, echipa care câştigase precedentele patru ediţii ale turneului lumii.
Au urmat 19 ediţii ale Campionatului Mondial în care Spania condusă de Samaranch ca preşedinte al Federaţiei de specialitate a ajuns cel puţin în semifinale. De nouă ori, reprezentativa iberică s-a încoronat campioană a lumii.
Record ireal
Pe 1 octombrie 2011, la San Juan, în Argentina, selecţionata spaniolă de hochei pe patine învingea cu 5-4 reprezentativa gazdă şi devenea a 15-a oară în istorie campioană mondială. Egala astfel recordul Portugaliei, şi ea de tot atâtea ori prima în lume. E al patrulea titlu consecutiv şi el se adaugă unui palmares inegalabil în ultimii 11 ani. Spania e de şase ori consecutiv campioană europeană, din 2000 încoace. O echipă care, în acest interval, a pierdut o singură partidă: la mondialul din 2003, semifinala cu Italia. Din 87 de meciuri disputate, a câştigat 86! La nivel continental, Spania n-a lipsit din semifinalele turneului final niciodată după 1947, jucând nu mai puţin de 30 de finale, dintre care a câştigat jumătate. În clasamentul mondial, Spania e prima de şapte ani, având un punctaj dublu faţă de a doua clasată azi, Italia.
Pedrito Gil e liderul acestei echipe, un jucător în vârstă de 30 de ani care e titluar la naţională din 1999, iar în ultimul trei ani a fost ales căpitan. Gil, care e echipierul celei mai mari echipe de club din istorie, FC Porto, a fost pe teren la toate meciurile Spaniei din ultimii 12 ani, astfel având în palmares cinci titluri mondiale şi şase europene.
În 2011, pentru a doua oară în istorie după 2007, Spania a cucerit titlul mondial nu doar cu echipa de seniori, ci şi cu cea de tineret, sub 21 de ani, şi cea de juniori, sub 17 ani. Practic, tot ce se putea câştiga în lume la nivel de echipe reprezentative.
Buni cu orice echipă
Sportul iberic trăieşte momente de glorie la nivelul echipelor reprezentative. Selecţionata de fotbal e campioană mondială şi europeană, terminând preliminariile pentru Euro 2012 cu victorii pe linie. Echipele sub 21 de ani şi sub 19 ani sunt şi ele campioane continentale.
Reprezentativa masculină de baschet e dublă campioană europeană la ultimele două ediţii, iar echipa sub 20 de ani a câştigat titlul în acest an, la turneul disputat la Bilbao. Aceeaşi performanţă a reuşit-o în 2011 reprezentativa iberică sub 18 ani, în vreme ce echipa sub 16 ani a cucerit bronzul la turneul din Cehia. Prima reprezentativă are de asemenea în palmares titlul mondial în 2006 şi medaliile olimpice de argint la Beijing, în 2008.
Chiar şi la feminin, baschetul a crescut în Spania. Prima reprezentativă a jucat în semifinale de cinci pori la ultimele şase ediţii ale campionatului european, cucerind o medalie de argint şi patru de bronz. De asemenea, Spania a luat bronzul la ultimul Mondial, în 2010. Formaţia sub 20 de ani e campioană continentală, cea sub 18 ani a terminat pe trei în turneul de la Oradea din acest an, iar cea sub 16 ani a cucerit de sase ori titlul, la ultimele opt turnee finale. Echipa sub 19 ani a jucat finala mondială la ultimele două ediţii.
Şi la handbal Spania a devenit o forţă, şi nu doar la nivel de club, unde Liga Campionilor la masculin e aproape exclusiv o afacere iberică. Trofeul a ajuns în Spania opt ani la rând, între 1994 şi 2001, şi de alte cinci ori după 2005. În acest an, finala masculină a Ligii Campionilor şi-au disputat-o Barcelona şi Ciudad Real. Naţionala a cucerit în 2005 titlul mondial, iar în acest an medaliile de bronz. În 2006, echipa a fost a doua la europene. Iar reprezentativa feminină a jucat o semifinală mondială în 2006, în 2008 cucerind argintul continental. Itxaco Navarra, campioana Spaniei, s-a calificat şi ea în 2011 în finala Ligii Campionilor.
În fine, naţionala de fotbal în sală e o forţă mondială de asemenea. După bronzul european din 1992, s-a calificat în ultimele patru finale mondiale, câştigând două titluri, 2000 şi 2004. La europene a jucat de şase ori în finală, în istoria celor şapte turnee, cucerind titlul de cinci ori. E campioana continentală a ultimelor trei ediţii.
Cifrele unui succes naţional
Insitutul Iberic de Statistică a publicat la începutul anului 2011 lista cu licenţele sportive şi cluburile pentru fiecare disciplină care se practică organizat în Spania. Pur şi simplu, deşi e statistică rece, unele cifre sunt impresionante. 771 963 de jucători de fotbal profesionişti, înregimentaţi în 19 687 de cluburi. 401 421 de jucători şi jucătoare de baschet, în 31 871 de organizaţii, 95 652 de handbalişti şi handbaliste, în 6 867 de cluburi. Nu mai puţin de 333 237 de spanioli au licenţă de jucători profesionişti de golf, iar tenis, jocă organizat 110 161 de persoane. Iar din totalul de 3 520 129 de licenţe sportive individuale, 41% sunt acordate pentru sporturi de echipă. Pentru a asigura acestor oameni condiţiile optime de pregătire şi de concurs, Spania a fost împânzită de baze sportive, majoritatea construite şi întreţinute din bani publici.
Primăriile au ridicat adevărate oraşe sportive, cu terenuri de fotbal, handbal, baschet, tenis, bazine, iar rezidenţii au acces gratuit la aceste facilităţi, o parte dintre impozite fiind investite constant în întreţinere. De aici apar mereu copii talentaţi, cluburile pun ochii pe ei şi îi înregimentează într-un sistem organizat. De la spiritul de echipă, la mândri.
a naţională, nimic nu e lăsat la voia întâmplării în acest sistem, care produce rezultate cu o reţetă simplă şi eficientă. Investiţie în baza materială şi răbdare pentru obiectivele pe termen lung.
Etichete: spania , campioana europeana , sport pe echipe , hochei pe patine , cea mai de succes nationala iberica
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Premierul Marcel Ciolacu a publicat miercuri seară, într-un videoclip postat pe TikTok, trei...