Exclusiv FRHG pune la zid autoritățile pentru eșecul patinoarului Mihai Flamaropol, "gaura" de 22 milioane €: "Nu există dorință"
articol scris de Octavian Vasilescu23.02.2021, 15:42
Sunt șanse mici ca șantierul de la patinoarul "Mihai Flamaropol" să fie redeschis în curând, așa cum Primăria Municipiului București a anunțat pentru Digi Sport, iar președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, Alexandru Hălăucă, a comentat situația.
Premier League: Brighton - Brentford, vineri, 21:30, DGS 1
Premier League: Arsenal - Ipswich, vineri, 22:15, DGS 1
Alexandru Hălăucă condamnă eșecul autorităților și nu înțelege cum Bucureștiul a ajuns singura capitală europeană fără patinoar: "Când nu există dorință și voință de a realiza/dezvolta ceva ne ascundem în procese, situații complicate etc. În justificări suntem cei mai buni și, întotdeauna alții sunt de vină, nu noi, cei care conducem pentru o perioadă: primării, guverne, ministere etc.
FRHG a avut, până la oprirea lucrărilor (primăvara anului 2019), întâlniri săptămânale cu firma constructoare. Aceste întâlniri aveau loc pe șantier. Deci, cunoșteam foarte bine stadiul lucrărilor.
Federația Română de Hochei pe Gheață pune la zid autoritățile pentru eșecul patinoarului "Mihai Flamaropol"
FRHG a transmis, în perioada 2014 – 2020, nenumărate adrese către: MTS, Ministerul Dezvoltării, CNI, Primăria Capitalei și Guvernul României. În aceste adrese, FRHG a justificat necesitatea construirii unui patinoar, cu puncte bine argumentate. Practic, tuturor guvernelor, miniștrilor din perioada de mai sus, FRHG le-a solicitat, cu argumente, necesitatea finalizării lucrărilor la Patinoarul Mihai Flamaropol.
FRHG așteaptă din primăvara anului 2013 o soluție la ceea ce a însemnat distrugerea hocheiului din București prin demolarea acestui patinoar. Atenție: este falsă informația conform căreia hocheiul din București nu are tradiție. Dimpotrivă, are tradiție și mult, mult potențial! Dar, istoria performanțelor hocheiului românesc nu interesează pe nimeni. Nu interesează pe nimeni nici măcar performanța deosebită realizată de către echipa de seniori a României care se “bate” cu echipe care beneficiază de sute de patinoare acoperite.
Galerie Foto
Președintele FRHG, Alexandru Hălăucă: "Primarul general trebuie să se așeze la masă cu constructorul și să se ajungă la o înțelegere"
Se prezintă laudativ patinoarele construite de către Guvernul Ungariei în România. Se așteaptă probabil să construiască și în București?! Ceea ce nu ar fi rău... Din cele 13 patinoare acoperite cu care România se mândrește, doar pe patru patinoare se pot desfășura și competiții internaționale. Restul sunt patinoare acoperite, gen balon, fiind foarte bune pentru antrenamente.
FRHG propune actualului primar general și echipei sale să se așeze la masă cu constructorul și să se ajungă la o înțelegere privind finalizarea în regim de urgență a construcției patinoarului. FRHG a propus și ultimilor doi miniștri ai MTS (actualul și fostul ministru) ca, în cazul în care lucrările la Patinoarul Mihai Flamaropol se întârzie, să se construiască, în regim de urgență, un patinoar la standardele cerute de către Federația Internațională de Hochei pe Gheață, pe un teren proprietate MTS. Legislația nu ne permite nouă, FRHG, de a construi infrastructură", a declarat președintele FRHG, Alexandru Hălăucă, pentru Digi Sport.
Ce se întâmplă cu patinoarul "Mihai Flamaropol", proiectul de 22 milioane € care după 5 ani e gata în proporție de 26%
Concret, noul patinoar Mihai Flamaropol ar fi trebuit inaugurat în vara anului 2019, dar la data respectivă lucrările erau gata în proporție de 26%! Valoarea proiectului se ridică la circa 22 de milioane de euro, însă pentru moment nu există un alt termen de finalizare, deoarece Primăria se judecă cu executantul. Primăria Municipiului București a oferit un răspuns pentru Digi Sport:
"La 30 luni de la începerea lucrărilor (Ordinul de începere a fost dat în 9.01.2017), Municipiul Bucuresti a reziliat contractul cu executantul în iunie 2019 din cauza întârzierilor înregistrate în realizarea lucrărilor, precum și din cauza unor neconformități ale lucrărilor de construire executate de către subantreprenor, care nu au fost remediate conform cerințelor impuse de normativele în vigoare.
Ca urmare a rezilierii contractului, au fost formulate în instanță mai multe acțiuni, introduse atât de către achizitor, cât și de către Asociere, fiind cerută, totodată, efectuarea unor expertize tehnice judiciare menite să stabilească stadiul actual al execuției obiectivului de investiții, inclusiv cel al construcțiilor metalice realizate de subantreprenor, calitatea și conformitatea lucrărilor existente la acest moment pe amplasament.
Galerie Foto
În aceste condiții, ținând seama că părțile implicate au solicitat efectuarea unor expertize tehnice care să determine evenimentele intervenite în executarea contractului și impactul produs asupra termenelor de finalizare inițial asumate, este necesară conservarea lucrărilor executate pentru ca expertul judiciar desemnat de către instanță să poată determina cu exactitate starea construcției la data încetării lucrărilor.
La această dată, o analiză concretă a posibilităților de continuare a acestui proiect și stabilirea unor modalități de acțiune depind, în mare măsură, de modul de soluționare a litigiilor dintre Municipiul București și Asocierea UTI Grup SA – Astaldi Spa, aflate în prezent pe rolul instanțelor de judecată", se arată în răspunsul oferit de Primăria Capitalei.
Patinoarul Mihai Flamaropol a fost închis definitiv în 2012
Patinoarul Mihai Flamaropol a fost închis definitiv în noiembrie 2012 pentru neplata facturilor la energie electrică. Jucătorii echipei Sportul Studențesc au vrut să se antreneze pe 28 noiembrie pe gheața din Bulevardul Basarabia, dar au găsit clădirea închisă. După patru ani s-a demolat patinoarul, însă până în acest moment, februarie 2021, stadiul lucrărilor la noul patinoar se ridică la 26%.
Galerie Foto
Cine a fost Mihai Flamaropol
Mihai Flamaropol rămâne un personaj aparte din istoria sportului românesc, întrucât a făcut performanță atât ca fotbalist, cât și ca hocheist. Între 1938 și 1947, Mihai Flamaropol a practic la nivel profesionist ambele sporturi.
Mihai Flamaropol a practic hochei pe gheață și fotbal la CCA București, unde ulterior a fost și antrenor.
"Vara, eram prietenul bun al balonului rotund. Iarna, când îngheța pământul și fulgii invadau stadioanele, mă încălzeam pe patinoare în tovărășia crosei și a pucului. Fotbalul mi-a adus zestre de popularitate, hocheiul mi-a asigurat longevitatea", a scris Mihai Flamaropol în cartea "Amintiri din fotbal și hochei", citat de AS47.
Citește și
- VIDEO&FOTO Baza Pro Rapid, zonă de excludere. Hoții de fier vechi, șerpii și câinii maidanezi au ocupat locul. Imaginile dezastrului
- FOTO Cum s-a ales praful de baza Laromet. Așa arată acum fostul loc de antrenament al Rapidului și al naționalei de tineret
- GALERIE FOTO Stadion istoric al Bucureştiului, transformat în WC de oamenii străzii: "Îmi vine să plâng"
Etichete: galerie foto , patinoarul mihai flamaropol inchis , mihai flamaropol , federatia romana de hochei pe gheata , patinoar mihai flamaropol , patinoar flamaropol , alexandru halauca , patinoar bucuresti
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Actorul Hudson Meek, cunoscut mai ales din filmul „Baby Driver”, a murit după ce a căzut dintr-o...