Foto Cum s-a ales praful de baza Laromet. Așa arată acum fostul loc de antrenament al Rapidului și al naționalei de tineret
articol scris de Octavian Vasilescu29.09.2020, 08:05
În urmă cu câteva decenii, la baza sportivă Laromet exista unul dintre cele mai bune terenuri cu iarbă din țară. Astăzi, peisajul din zonă este dezolant.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
La fel ca multe alte baze sportive din Bucureşti ,pe care înainte de Revoluţie evoluau zeci de echipe în eşaloanele inferioare, gen Ascensorul, Abatorul, ICSIM, ITM etc, nici cea de la marginea de Nord a Capitalei nu se "simte" prea bine. Interesele celor care vor să facă bani mulţi repede şi uşor nu prea coincid cu întreţinerea unor astfel de zone sportive. Iar ce se întâmplă la Laromet urmează, parcă, firul teribil al dispariţiei din celelalte "episoade".
Cum s-a ales praful de baza sportivă Laromet
Fabrica Laromet a început să se prăbușească după 1998, când a fost privatizată. În urmă cu 22 de ani, o firmă elvețiană, Trip Materials Inc, a cumpărat 51% din activele întreprinderii pentru 450.000 de euro, conform cetateanul.net, .
În 2007, Trip Materials Inc a vândut cele 15,5 hectare ale întreprinderii, inclusiv baza sportivă Laromet, către consorțiul Africa Israel Investments (AFI).
Pe terenul bazei Laromet s-au antrenat și jucătorii Rapidului, în perioada 1995-1997, până când a fost inaugurată baza Pro Rapid. Echipa întreprinderii Laromet nu a reușit niciodată să urce mai sus de Liga 3, însă condițiille din zonă au fost tot timpul de invidiat. Cel puțin pe vremuri.
Din informațiile Digi Sport, două echipe din cartierul Bucureștii Noi își desfășoară antrenamentele pe terenul bazei Laromet. În 2018, echipa ACS Power Team, din Liga 5 București, își disputa jocurile pe acel gazon.
Întreprinderea Laromet a luat naștere în 1937, sub denumirea Laminoarele Românești de Metale – Laromet, având ca scop prelucrarea materialelor neferoase. În anii '80, pe gazonul bazei Laromet se antrenau componenții naționalei de tineret a României. Asta pentru că terenul de acolo era considerat unul de top în România.
Galerie Foto
Răspunsul oferit de Ministerul Tineretului si Sportului în cazul bazei sportive Laromet
Digi Sport a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Tineretului și Sportului, cu privire la starea în care a ajuns baza sportivă Laromet: "Instituțille publice sau private care au în proprietate baze sportive omologate, au obligația de a le înscrie în Registrul Bazelor Sportive. Conform prevederilor legale, Ministerul Tineretulu și Sportului are obligația de a ține evidența doar a bazelor sportive omologate, iar înscrierea lor în Registrul Bazelor Sportive fiind obligația în primul rând a proprietarului bazei sportive respective.
În ceea ce privește Baza sportivă Laromet, aceasta nu a fost niciodată în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului.
Având în vedere că imobilul respectiv probabil este deținut în prezent de o societate comericală de drept privat, acesta intră sub incidența art. 44 din Constituția României, prevederile legale în vigoare nu interzic desfășurarea unor activități comerciale de altă natură decât cele sportive în incinta unei baze sportive, iar conform art. 45 din Constituția României, se garantează acces liber al persoanei la libera inițiativă și la o activitate economică", se arată în răspunsul primit de Digi Sport de la MTS.
În 2011, Primăria Capitalei a emis autorizația de construire nr. 749/07.11.2011 prin care se aprobă executarea unui complex comercial și birouri și amenajarea unui spațiu de parcare aferent complexului, specificând că nu va fi afectată fosta bază sportivă.
Legea le-a permis dezvoltatorilor să construiască lângă baza sportivă, să demoleze tribunele, iar ulterior să lase terenul de joc în picioare tocmai pentru ca baza să nu fie ștearsă complet.
Tot Legea nr.69/2000 spune că "desființarea unor baze sportive aparținând domeniului public ori privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se va face numai prin hotărâre a și cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desființate". Numai că baza sportivă Laromet, în teorie, nu a fost complet desființată.
Etichete: bucuresti , galerie foto , baza sportiva , baza laromet
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost...