Zi tristă pentru handbalul mondial. Gheorghe Gruia, unul dintre cei mai mari sportivi români, a decedat!
09.12.2015, 22:52Zi tristă pentru handbalul mondial. Gheorghe Gruia (75 de ani), cel mai mare handbalist al lumii din toate timpurile și unul dintre cei mai mari sportivi ai României, s-a stins din viață miercuri, 9 decembrie departe de țară.
SuperLiga: Oțelul - Botoșani, vineri, 18:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - CFR, vineri, 21:00, DGS 1
Gruia, care locuia în Mexic de 37 de ani, a suferit un infarct și a lăsat un imens gol în sportul cu balonul pe semicerc. Deși a locuit la mii de kilometri distanță de țară, Gruia n-a fost uitat în țară, dar nici nu s-a bucurat de o mediatizare corectă, asta în ciuda faptului că a fost declarat în 1992 cel mai mare handbalist al lumii din toate timpurile!!! A fost o distincție care s-a bazat pe faptul că, de-a lungul carierei sale, a fost desemnat handbalistul numărul unu al lumii în șapte ani diferiți!
Ştefan Birtalan, un alt nume mare al sportului românesc, care a primit de trei ori titlul de cel mai bun handbalist al lumii, i-a făcut cea mai frumoasă caracterizare fostului să coleg de echipă, Gheorghe Gruia, într-un interviu mai vechi:
"Am fost şi eu un fel de Mont Blanc, ceva pe acolo, dar el era Himalaya".
Gheorghe Gruia a făcut parte din ”Generația de Aur” a handbalului românesc, câștigătoare a patru titluri mondiale. Pasionat de sport de mic copil, Gruia nu s-a apucat din prima de ramura sportivă care l-a și consacrat. A făcut mai întâi atletism, apoi volei după care a ajuns și la handbal. A fost campion la juniori la aruncarea suliței și la triplu salt iar la 21 de ani era deja legitimat în prima ligă de volei. A fost însă și momentul în care a decis că handbalul trebuie să primeze. A fost decizia care i-a schimbat definitiv și radical viața.
În 1961, a ajuns la Steaua, alături de care a câștigat opt titluri naționale, între anii 1963 și 1973. Alături de roș-albaștri a câștigat și Cupa Campionilor Europeni, în 1968.
A făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României. A fost campion mondial în 1964, în Cehoslovacia. În finală, România a trecut, cu scorul de 25-22, de selecționata Suediei, iar Gheorghe Gruia a marcat unul dintre goluri. Astfel, devenea campion mondial la numai doi ani și jumătate după ce se apucase de jucat handbal.
Șase ani mai târziu, a fost din nou campion al lumii alături de tricolori, la Campionatul Mondial din Franța, 1970. În cadrul turneului, a marcat 30 de goluri, iar în finala disputată împotriva Germaniei de Est și câștigată de România cu 13-12 a punctat de patru ori.
VIDEO cu rezumatul finalei din 1970
A fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de Vară din Munchen 1972, fiind golgheter al competiției, cu 37 de goluri înscrise.
La Campionatul Mondial de Handbal din 1967, a câștigat bronzul, alături de reprezentativa României. Gheorghe Gruia a fost unul din principalii marcatori ai competiției, cu 34 de goluri, fiind considerat cel mai bun jucător al turneului.
În 1968, a făcut parte din echipa câștigătoare la Campionatele Mondiale Universitare, disputate în Germania.
Gheorghe Gruia nu a evoluat niciodată pentru echipele naționale de juniori sau de tineret ale României, fiind selecționat direct la echipa mare, la doar un tur de campionat de la debutul său în prima ligă de handbal. A jucat 127 de meciuri internaționale, în care a marcat 736 de goluri.
Din 1973 și până în 1978, Gheorghe Gruia a fost antrenor și profesor la Academia de Înalte Studii Militare, cu specialitatea handbal. Din 1978, el s-a mutat în Mexic, unde a fost director tehnic al echipei naționale de handbal a țării, director la departamentul sport al televiziunii Televisa, profesor universitar la Universitatea Nacional Autonoma de Mexico.
În 1992, Federația Internațională de Handbal l-a numit ”cel mai mare jucător de handbal al tuturor timpurilor”.
Gheorghe Gruia s-a numărat printre invitații la Festivalul Handbalului Românesc, desfășurat în intervalul 11-14 iunie 2009, care a reunit, la București, campionii mondiali ai României la acest sport. Cu acest prilej, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat, alături de alți mari campioni, pe handbalistul Gheorghe Gruia cu Ordinul "Meritul Sportiv" Clasa a II-a cu baretă.
A fost coleg de generație, printre alții, cu Cristian Gațu, Cornel Penu Cornel Oțelea, Ștefan Birtalan și Roland Gunesh.
VIDEO cu câteva dintre realizările lui Gheorghe Gruia
Etichete: a murit gheorghe gruia , gheorghe gruia deces , gruia handbal deces
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Preşedintele Vladimir Putin consideră că Ucraina trebuie să rămână „neutră” pentru a exista o șansă...