Moare Oltchim? Problemele combinatului chimic amenință echipa lui Vestergaard: fără sponsorizare, Oltchim nu intră în Liga Campionilor!
09.09.2012, 17:58După Hidroelectrica, o altă mare companie de stat cere insolvența. Este vorba de SC Oltchim, nimeni altul decât finanțatorul principal al celei mai puternice echipe de handbal feminin din lume, Oltchim Râmnicu Vâlcea. Anunțul a fost făcut de liderului de sindicat al combinatului chimic, Mihai Diculoiu.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Din această cauză, fostul director general al SC Oltchim, Constantin Roibu spune că situaţia de la campioana României este extrem de dificilă, precizând că dacă nu va exista bugetul necesar, formaţia vâlceană riscă să nu înceapă Liga Campionilor!
CIFRE ÎNFIORĂTOARE PE 2012
Combinatul Oltchim a raportat pierderi de 188,23 milioane lei în primul semestru din 2012, în creştere de peste 2,5 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când a înregistrat pierderi de 70,29 milioane lei.
Potrivit raportărilor transmise BVB, veniturile totale au scăzut la jumătate, de la un miliard lei, la 533,99 milioane lei, iar cheltuielile totale au scăzut de la 1,075 miliarde lei la 722,23 milioane lei.
Începând cu data de 10 august, 1.025 de angajati au fost trimiși în șomaj tehnic, deoarece conducerea Oltchim a găsit resursele necesare să finanțeze doar 30% din funcționarea societății.
SALARIILE VOR SUFOCA ECHIPA DE HANDBAL
Constantin Roibu a explicat pe larg problemele cu care se confruntă Oltchim Râmnicu Vâlcea în acest moment, în condițiile în care trupa antrenată de Jakub Vestergaard și-a propus câștigarea Ligii Campionilor.
Jucătoare precum Amandine Leynaud (foto jos), Silvia Navarro, Katarina Bulatović sau Alexandrina Barbosa au salarii de lux la Vâlcea, iar banii veniți din sponsorizări și participările în cupele europene nu sunt nici pe departe de ajuns.
"Nu se pune problema să vindem jucătoare, aici nu e ca la fotbal. Noi am luat jucătoare libere de contract, nu am plătit nimic pe ele. În plus, majoritatea au contracte pe un an, doi, cine îţi dă banii necesari să poţi ţine apoi echipa? Nici la reducerea contractelor nu ne gândim, nu ar fi corect faţă de ele. Au venit aici pe baza unor promisiuni, acum să venim să le spunem că nu mai e posibil… Nu ar fi corect. Dacă nu vom avea bugetul necesar, nu vom începe Liga Campionilor şi le vom lăsa pe fete să se transfere la alte echipe unde să poată juca. Vom fi total corecţi faţă de ele".
El a menţionat însă că CS Oltchim nu mai poate susţine financiar echipa:
"E clar că SC Oltchim nu mai poate susţine financiar această echipă. Nu mai pot aloca fonduri. Urmează privatizarea şi nu se ştie cine va fi noul acţionar. În acest moment avem asigurate salariile pentru luna august. Pentru luna septembrie trebuie, deja, găsiţi alţi sponsori. În următoarele 3, 4 luni, dacă nu mai mult, nu ne putem baza pe bani de la combinat".
E NEVOIE DE 1,1 MILIOANE DE EURO ANUAL
Roibu a dezvăluit şi care ar fi suma lunară necesară ca echipa să supravieţuiască:
"Cheltuielile clubului sunt un milion 100 pe lună. Jumătate din aceşti bani sunt taxe şi impozite care se plătesc la stat. În acest moment este voinţă de a susţine această echipă. Important este ca autorităţile locale să se şi implice efectiv. Eu am venit cu mai multe propuneri şi idei, de la chiria la sală, la cazarea şi masa echipelor cu care vom juca în Liga Naţională şi Liga Campionilor şi până la salariile jucătoarelor. Acum să vedem dacă vor fi luate în calcul aceste propuneri. Ca o concluzie, eu cred că 400, 450 de firme care să sponsorizeze cu 7-8000 de euro pe an ar rezolva problema".
VARIANTĂ SALVATOARE: MUTAREA ÎN ALT ORAȘ
Constantin Roibu spune că nu este exclus ca HC Oltchim să plece de la Râmnicu Vâlcea!
"Decât să moară echipa, mai bine să fie mutată într-un alt loc, este o soluţie. Am şi avut discuţii în acest sens cu preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu. I-am propus să vorbească pentru ca Oltchim să fie preluată de către Primăria Generală a Capitalei, unde sunt alte fonduri, alte posibilităţi. De asemenea, trebuie spus faptul că dacă un investitor vrea să preia clubul nu trebuie să plătească nimic pentru el. Îl preia cu totul gratis, mai ales dacă păstrează echipa la Râmnicu Vâlcea", a afirmat Roibu.
Singura șansă de salvare a echipei de handbal este, astfel, găsirea rapidă a unui investitor care ar urma să privatizeze întreprinderea. Previziunile nu sunt însă deloc optimiste. Un eşec al privatizării Oltchim ar însemna însă falimentul combinatului şi închiderea acestuia, spune fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar.
De altfel, premierul Victor Ponta a cerut, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, să fie găsite soluţii pentru rezolvarea "problemelor moştenite" în cazul bombelor economice numite Hidroelectrica și Oltchim:
"Trebuie să gestionăm toate problemele pe care le-am moştenit, inclusiv de natură economică. Ştiu situaţia foarte grea de la Oltchim, şi sper să facem tot ceea ce ţine de noi pentru a găsi soluţii".
Etichete: oltchim ramnicu valcea , faliment oltchim , oltchim faliment vestergaard , oltchim liga campionilor
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...