Steaua Armatei a primit OK-ul de la UEFA, dar tot nu poate juca în Liga 1. Anunțul făcut azi
04.04.2017, 21:51Echipa pe care CSA Steaua urmează să o înființeze, în vară, la nivel municipal, poate participa în cupele europene, conform celor de la UEFA, dar nu poate ajunge până în Liga 1 din cauza legislației din România.
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Concret, UEFA nu impune nicio restricție pentru cluburile deținute de către stat și, astfel, acestea pot evolua, din punctul de vedere al forului european, în orice competiție.
”Nici regulamentele UEFA cu privire la competiţiile la nivel de club, nici regulamentele UEFA cu privire la FairPlay-ul Financiar şi Licenţiere nu conţin restricţii pentru cluburile deţinute de stat”, se arată într-un răspuns oferit de către forul european, după o solicitare formulată de către ProSport, care a încercat să afle dacă, în regulamentele UEFA, există prevederi care să interzică dreptul cluburilor de fotbal care sunt sub controlul Ministerului Apărării (CSA Steaua) sau Ministerul Afacerilor Interne (CS Dinamo) de a juca fotbal profesionist sau de a evolua în competițiile europene.
Același lucru îl susține și directorul departamentului juridic al FRF, Adrian Stângaciu: ”Nu există nicio restricție pentru participarea CSA Steaua în cupele europene, indiferent cum e organizat clubul! Nu încape discuție pe tema asta!”, a declarat acesta pentru sursa amintită.
Marea problemă pentru CSA Steaua este reprezentată de două articole din actuala Lege a Sportului (Legea nr. 69/2000), care îi permit să evolueză doar în competițiile interne organizate de către Federația Română de Fotbal. Prin urmare, echipa Armatei nu va putea ajunge în Liga 1, campionat aflat sub tutela Ligii Profesioniste de Fotbal.
”Cluburile sportive, organizate ca societăți comerciale sportive pe acțiuni, sunt cluburi sportive profesioniste. Acestea au drept obiect de activitate participarea la competiții sportive profesioniste, promovarea și dezvoltarea activităților sportive, precum și alte activități legate sau derivate din obiectul lor social”, prevede Art. 31, alin. (1), din Legea Sportului.
”Ligile profesioniste sunt structuri sportive constituite prin asocierea cluburilor sportive profesioniste pe ramuri de sport”, se arată și în alin. (1) de la Art. 42, de la Capitolul ”Ligile profesioniste”.
”În momentul de faţă, Legea Sportului te lasă să activezi în cel mai important eşalon din sportul în care activezi, dar numai dacă în sportul respectiv nu există o ligă profesionistă. Spre exemplu, CSM Bucureşti de la handbal e club departamental, dar are voie să joace în prima ligă pentru că la handbal competiţia este organizată de federaţie, nu de o ligă profesionistă. La fotbal, prin legea 69/2000 şi prin existenţa Ligii Profesioniste de Fotbal, un club departamental nu ar putea să existe şi să activeze în primul eşalon valoric. La liga a doua ar putea. Pentru ca CSA Steaua să activeze la fotbal în Liga 1 sunt două variante: ori să desfiinţezi Liga şi competiţia să fie organizată de Federaţie, ori să fie modificată Legea Sportului”, a explicat un om din fotbal.
PROGRAMUL CANALELOR DIGI SPORT
Etichete: csa steaua , liga 1 , europa , uefa , legea sportului
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
O serie de mai multe explozii au avut loc în locuri publice din Rusia, în zone aglomerate din mai...